1. Recordaantal miljonairs in Nederland
In 2016 zijn er in Nederland ongeveer 6.000 miljonairs bij gekomen. Het totaal kwam daarmee op 112.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat dan om particulieren met een vermogen van meer dan een miljoen euro, waarbij woningbezit of hypotheek niet worden meegerekend. De snelste route naar het ‘miljonairschap’ is toch succesvol ondernemer worden; ruim de helft van alle miljonairs heeft een eigen bedrijf of is directeur van een onderneming. Opvallend is dat ook boeren goed boeren, want twintig procent van alle miljonairs is agrariër. De provincie Zeeland is het dikstgezaaid met miljonairs, maar liefst 1,9 procent van de huishoudens heeft zes nullen op de bank staan.
2. Oprichter Meike Beeren stapt op bij Marqt
Oprichter Meike Beeren vertrekt na dertien jaar bij de duurzame supermarktketen Marqt om aan de slag te gaan bij headhuntersbureau The Executive Network (TEN). In 2005 richtte Beeren samen met Quirijn Bolle Marqt op om te bewijzen dat met duurzaam voedsel ook geld verdiend kan worden. Die missie is na dertien jaar nog altijd niet helemaal gelukt: twee maanden geleden meldde RTL Z dat de vijftien luxe supermarkten vorig jaar een verlies van 1,1 miljoen euro hebben geleden, het tiende achtereenvolgende verliesgevende jaar. Beeren vertrekt, maar blijft wel aandeelhouder. De Belgische aandeelhouder Verlinvest verkocht zijn belang in het bedrijf vorig jaar aan Triodos Bank en Social Impact Ventures.
3. Ondernemers maken weinig gebruik van kansen platform-economie
Veel ondernemers in Nederland zien kansen in de platform-economie, maar slechts één op de drie maakt hier ook gebruik van. Bedrijven blijken nog onvoldoende bekend met de online mogelijkheden en de voordelen die platformen kunnen bieden, blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk onder 641 mkb-ondernemers. “De kerngedachte van een platform is dat vragers en aanbieders online bij elkaar gebracht worden, zoals bij Airbnb, Uber en Booking.com”, zegt Willem Overbosch van MKB Servicedesk. “Het grote voordeel van deze aanpak is dat je klantenkring met een (relatief) lage investering exponentieel kan groeien. Het is een omschakeling in je manier van denken, maar het opent deuren naar nieuwe kansen.”
4. Nederlands Facebook-alternatief Openbook haalt bijna 60.000 euro op
Het Nederlandse Facebook-alternatief Openbook heeft via Kickstarter een halve ton opgehaald. De Haagse startup wil met het verse kapitaal verder ontwikkelen, met name de mobiele variant. Openbook is in het leven geroepen door Joel Hernández, die een tegenbeweging voor Facebook wilde starten. Naar eigen zeggen is het platform een ‘nieuw, privacy-vriendelijk, open source en geweldig sociaal netwerk dat 30% van zijn winst investeert in goede doelen om de wereld een betere plek te maken’. Ook de oprichters van Openbook – waaronder dus Hernández, Jaya Baloo (chief information security officer KPN) en Philip Zimmermann (maker e-mailencryptiesoftware PGP) – stoppen er ook zelf geld in.
5. GoodShipping tankt eerste lading biobrandstof
GoodShipping heeft de eerste lading biobrandstof getankt in de haven van Rotterdam. De Amsterdamse startup van Astrid Sonneveld – voorheen werkzaam bij GoodFuels – wil gasolie en stookolie vervangen door biobrandstof voor schepen om de scheepvaart te verduurzamen. Het daarbij opgezette GoodShipping Program, samen met partners Tony’s Chocolonely, Dopper, Blygold, Magic Marine en Mystic, is het eerste programma ter wereld waarmee bedrijven hun zeevracht kunnen verduurzamen door vervuilende, fossiele brandstoffen te vervangen door schone klimaatneutrale en duurzame brandstoffen.
6. En dan dit: Textielfamilie Zeeman stelt landgoed open voor publiek
Textielfamilie Zeeman stelt haar immense Landgoed Wellenseind (Lage Mierde) grotendeels open voor publiek. Vorige week verrichtte burgemeester Jetty Eugster samen met Jan Zeeman (76) de officiële starthandeling voor de bouw van een ontmoetingscentrum op het landgoed, schrijft het ED. “We willen het landgoed veiligstellen voor de toekomst. Openstelling maakt vererving vanuit de Natuurschoonwet een stuk eenvoudiger, omdat de belasting uit successie die betaald moet worden dan door rolt naar een volgende generatie”, zegt Zeeman nuchter. Het landgoed beslaat 130 hectare vol natuurlijke diversiteit, met beken die meermaals per jaar overstromen en brandrode runderen die er gemoedereerd grazen.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van dinsdag 11 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.