1. FNV voert weer actie bij Picnic
FNV gaat donderdag actie voeren bij het hoofdkantoor van Picnic voor “eerlijke banen”. De vakbond keert zich tegen de flexcontracten die Picnic sluit met 90 procent van zijn drieduizend medewerkers. Die werken als uitzendkracht, wat volgens de FNV zorgt voor “inkomensonzekerheid”. Eerder dreigde de bond naar de rechter te stappen, omdat Picnic te weinig zou betalen en zich niet aan de cao voor supermarkten houdt. Picnic ziet zichzelf als e-commercebedrijf en niet als winkel. Oprichter Michiel Muller houdt het er in Trouw op dat hij 20 procent van zijn mensen in vaste dienst heeft. Of hij de actievoerders zal ontvangen, weet hij nog niet. “Dit is de vierde keer dat de FNV zo’n toneelstukje opvoert. Ze willen niet echt met ons in gesprek, maar doen dit vooral om de vakbond te promoten.”
2. Zonnepanelendelen legt voor 100 miljoen euro aan panelen neer
Challenger Zonnepanelendelen schaalt lekker door: inmiddels is via de crowdfunder voor zonne-energieprojecten voor 100 miljoen euro geïnvesteerd. Tachtig Nederlandse projecten realiseerden Matthijs Olieman en Sven Pluut, dankzij 11,5 miljoen euro afkomstig van 6.300 particuliere en zakelijke geldschieters. Banken pasten het grootste deel van de rest bij, vertelt Pluut aan Sprout. De komende 5 jaar wil Zonnepanelendelen doorgroeien naar 500 miljoen euro aan zonneprojecten.
3. Slimme straatverlichting van Tvilight redt het niet
Tvilight, de ontwikkelaar van intelligente straatverlichting van ondernemer Chintan Shah, is failliet. De Sprout-challenger zorgde ervoor dat verlichting alleen brandde zodra er weggebruikers in de buurt waren en liep daarmee bij de start in 2012 voorop. Met Osram als partner werkte Tvligiht aan meer dan honderd projecten over de hele wereld, meldt Dagblad van het Noorden, maar meer concurrentie en zuinigere verlichting zouden het succes van de Groningse scaleup hebben doen verbleken.
4. Bedrijf achter elektrische tuktuks failliet
Slecht nieuws voor investeerders die via MKB-beurs NPEX 2,5 miljoen euro hadden uitstaan bij Tuk Tuk Holding: het financiële vehikel achter de maker van elektrische driewielers is failliet, meldt het bedrijf in een persbericht. Even leek er hoop op vers werkkapitaal dat al maanden hard nodig was, maar nu moet curator Daniël Sjouke zich alsnog ontfermen over de boedel. De gelieerde bedrijven Tuk Tuk Factory (fabrikant van de elektrische tuktuks) en Tuk Tuk Company zijn overigens (nog?) niet failliet.
5. Swapfiets krijgt leaseconcurrent uit eigen familie
Pon, eigenaar van fietsmarktdisruptor Swapfiets, brengt een flinke concurrent in stelling tegen de snelgroeiende fietsdeler: met Lease A Bike wil het vanaf volgend jaar vol inzetten op de nieuwe fiets-van-de-zaakregeling. Die maakt met een bijtelling van 7 procent een leasefiets aantrekkelijk. Sinds 2015 is het Pon-zusje van Swapfiets al actief in Duitsland, het heeft er 20.000 gebruikers. In Nederland bestel je straks met één druk op de knop een fiets van de zaak, iets wat naar verwachting vooral de verkoop van snelle e-bikes zal aanjagen.
6. En dan dit: Squla-oprichter leert kids nu ondernemen
Dit lijkt de juiste man op de juiste plaats: André Haardt, oprichter en inmiddels ex-CEO van leerplatform Squla, wordt bestuurder bij stichting Jong Ondernemen. Dat is de club waarmee onder anderen Endeit-oprichter Hubert Deitmers en Heleen Dura-Van Oord (Peak Capital, DQ&A) jongeren enthousiast proberen te krijgen voor het ondernemen, met een complete leerlijn vanaf de basisschool tot aan de universiteit. Vorig schooljaar bereikte Jong Ondernemen zo ruim 117.000 leerlingen. Gezien Haardts ervaring met educatie en innovatie kan hij de stichting wel wat nieuwe trucjes leren.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van donderdag 22 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.