1. Ondernemers meer steungeld na klachten; roep om kwijtschelden belastingschuld
Goed nieuws voor honderden ondernemers: RVO gaat honderden aanvragen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) opnieuw beoordelen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste rechter voor bedrijven, heeft in december drie klagende ondernemers gelijk gegeven, waardoor meer zaken opnieuw beoordeeld worden. De zaken hebben veelal te maken met een verkeerde inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Zo zou een van de klagende ondernemers een fotozaak als hoofdactivitieit hebben, maar haalde het grootste deel van zijn omzet uit de pleziervaart. In het vierde kwartaal van vorig kregen ruim 90.000 bedrijven samen zo’n 1,1 miljard euro TVL-steun.
Tegelijkertijd roepen ondernemersverenigingen waaronder MKB Nederland om de oplopende belastingschuld kwijt te schelden. ‘Ondernemers hebben vorig jaar voor 12,6 miljard euro aan belastingen mogen uitstellen. De recente uitbreiding van het steunpakket leidt tot nog eens 3,5 miljard euro aan extra belastinguitstel, met name btw en loonheffing’, zo lezen we in DFT. In een reactie laat het ministerie van Financiën weten hier serieus over na te denken: ‘De Belastingdienst onderzoekt samen met andere schuldeisers en schuldhulpverleners met welke richtlijnen saneringsverzoeken soepel en efficiënt behandeld kunnen worden. In het geval van sanering kan een deel van de schuld komen te vervallen.’
2. Thuiswerker investeert zo’n 359 euro aan kantoorartikelen
Volgens onderzoeksbureau Multiscope onder drieduizend respondenten hebben thuiswerkende Nederlanders afgelopen jaar gemiddeld 359 euro aan kantoorproducten gekocht. Vooral computerschermen en bureaustoelen waren in trek – 4 procent van de thuiswerkers investeerde in een koffiezetautomaat. In totaal werd er voor circa 400 miljoen euro aan kantoorproducten aangeschaft. De werkgever komt mondjesmaat over de brug: de helft van de ondervraagden zegt geen vergoeding te krijgen voor het aanschaffen van kantoorproducten voor thuis.
3. Wehkamp komt toch met 160k over de brug
Webwinkel Wehkamp heeft alsnog 160.000 euro overgemaakt aan curatoren van het failliete modemerk Didi. Eerder werd hetzelfde bedrag overgemaakt aan criminelen die zich voor hadden gedaan als de curatoren. In een mail hadden ze laten weten dat ze een nieuw rekeningnummer in gebruik hadden. Nadat de zwendel bekend werd, weigerde Wehkamp het geld alsnog naar de curatoren over te maken. Inmiddels is de zaak alsnog afgewikkeld: ‘Door rente en andere kosten viel het bedrag nog wat hoger uit.’.
4. Parkeerwekker in hoger beroep tegen verbod
ParkeerWekker zegt in beroep te gaan tegen het verbod van de dienst in de gemeente Amsterdam. Afgelopen maand oordeelde een rechter dat Parkeerwekker, dat middels een dashcam parkeerwachters herkent en een sms stuurt aan foutparkeerders, handelt in strijd met de wet. Gebruikers zouden worden ‘aangezet tot onrechtmatige gedragingen’. Verder faciliteert de app belastingontduiking, zo stelt de rechtbank. Oprichter Luis Roman zegt tegen BNR dat zijn oplossing valt onder ‘vrijheid van informatievergaring’ en denkt dat er genoeg mogelijkheden zijn om ParkeerWekker aan te passen, zodat het in Amsterdam weer gebruikt mag worden.
5. Succesvol beursdebuut voor Leids biotechbedrijf
Bestaande aandeelhouders van biotechbedrijf Pharvaris uit Leiden hadden een goed weekend: vrijdag kreeg het bedrijf een notering aan Nasdaq waarna de koers sloot op 45% boven de introductieprijs. Het bedrijf dat in 2015 is opgericht door Berndt Modig en Hans Schikan ontwikkelt een medicijn tegen de erfelijke ziekte angio-oedeem. ‘Met de uitgifte van nagenoeg 8,3 miljoen aandelen tegen $20 per stuk heeft Pharvaris zo’n $165 miljoen opgehaald, terwijl vorige maand nog op $100 miljoen werd gemikt. Het aandeel sloot vrijdag op $29’, aldus DFT.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Actie van Marnix Geus loopt uit de klauwen
Een mooie actie van MT/Sprout-columnist Marnix Geus heeft onverwacht voor landelijke media-aandacht gezorgd. Geus – oprichter van The Present Movement – liep door Amsterdam en kwam een bekende dakloze, Paul, tegen. Met de vrieskou voor de deur besloot hij een hotelkamer voor hem te boeken. Op sociale media vroeg Geus zijn netwerk of ze ook een kleine donatie aan Paul wilden doen. Binnen 48 uur stond de teller op 20.000 euro. Paul kan zo een week verblijven in het hotel, het overgebleven bedrag wil Geus schenken aan daklozenorganisaties Homebass Foundation en Sheltersuit Foundation.
Wat we ook lazen:
- Elon Musk mag gaan graven in Miami (The Verge)
- ‘Israëlisch ziekenhuis ontdekt medicijn tegen corona’ (FD)
- In drukke markt hoopt socialemedia-app Clubhouse door te breken met audio (NOS)
- Personeel wil maandag faillissement Miss Etam aanvragen (NRC)
- Kapper Marloes is de wanhoop nabij, 5500 euro aan NOW-subsidie terugbetalen (RTLZ)
- Jeff Bezos wordt opgevolgd door een grijze muis. Een goede zet, zo leert de geschiedenis (Volkskrant)
- Liveshows Eurovisie Songfestival in Nederlandse bioscopen te zien (Songfestival.nl)
- Turks bezorgbedrijf gaat internationaal met ‘boodschappen in 10 minuten’ (AD)