1. Nederlandse Spacs zeer lucratief voor oprichters
Het Financieele Dagblad bestudeerde de fusiedocumenten van de spac EFIC1 met online spelletjesbedrijf Azerion. De conclusie: oprichters verdienden in korte tijd tientallen miljoenen. Oprichters, waaronder oud-Commerzbank-ceo Martin Blessing, voormalig Numico-topman Jan Bennink en hoogleraar financieel recht Hèléne Vletter-Van Dort, staken zo’n 3 miljoen euro in het bedrijf. Die investering is nu zo’n 35 miljoen waard. Zakenbankier en mede-oprichter Nicholas Aperghis zag zijn investering van 650.000 euro zo’n 8 miljoen euro waard worden. Een goed rendement, erkent hij. ‘Voor Azerion hebben we wel veel zekerheid kunnen bieden. WeTransfer en Coolblue konden via de traditionele manier geen beursgang maken. Maar Azerion is het, omdat het via onze spac ging, wel gelukt.’
2. Soros steekt 2 miljard in Rivian
Investeerder George Soros heeft zo’n 20 miljoen aandelen in Rivian op de kop getikt. De miljardair heeft ongeveer 2 miljard dollar betaald voor het aandeel in de bouwer van elektrische trucks. Het investeringsfonds van Soros deed de investering in het laatste kwartaal van 2021, maar heeft nog weinig plezier beleefd aan de investering. Sinds de start van het jaar is het aandeel met 43 procent in waarde gedaald. Amazon bezit 20 procent van de elektrische truckbouwer en is tevens een grote klant, omdat het 100.000 voertuigen heeft besteld bij Rivian.
3. Biotechbedrijf ProQR krijgt opdoffer
Het Leidse biotechbedrijf ProQR maakte vrijdagochtend bekend dat onderzoek naar zijn belangrijkste medicijn, dat soelaas moet bieden bij een zeldzame oogaandoening, is mislukt. Ceo Daniel de Boer noemt het mislukken van het vervolgonderzoek ‘onverwacht en teleurstellend’. Kinderen die deelnamen aan het vervolgonderzoek naar het medicijn Sepofarsen hadden niet een aantoonbaar verbeterd zicht. De MT/Sprout Challenger uit 2017 wil nog niet concluderen dat het onderzoek volledig is mislukt en de resultaten rustig analyseren. Beleggers zetten het aandeel echter 75 procent lager.
4. Jitse Groen: Einde Amerikaanse notering duidt niet op verkoop Grubhub
Het feit dat Just Eat Takeaway zijn Amerikaanse notering heeft beëindigd is geen voorbode van een verkoop van Grubhub. Dat zegt topman Jitse Groen in het tv-programma Business Class. Groen merkt op dat de Nasdaq-notering tientallen miljoenen kost voor een klein beetje extra liquiditeit. Mens voelde Groen ook aan de tand over de gekelderde koers. Daarover zei Groen dat het beter is als de koers hoog staat. ‘Wij proberen die bedrijven groter en beter te maken, dat is altijd wat we doen. Uiteindelijk is het wel onze taak natuurlijk om die aandeelhouder mee te nemen en dat uit te leggen aan die aandeelhouder.’
5. Black Bear in verdrukking door definitiekwestie
Black Bear Carbon wint uit afgedankte autobanden de grondstof carbon black, zodat die weer gebruikt kan worden als versterkingsmiddel in nieuwe banden of rubbers. Daarmee is het bedrijf op papier een afvalverwerker en haar producten afval. Hierdoor dreigt de MT/Sprout Challenger van 2017 weg te zakken in een bureaucratisch moeras van milieuwetgeving, schrijft Het Financieele Dagblad. Om afval in te kopen moet Black Bear namelijk ook verkopen aan afvalverwerkers en dat zijn de klanten van het bedrijf niet. Tot 2020 kon je bij Rijkswaterstaat in één keer uitzondering regelen voor alle klanten, maar dit loket is gesloten. Nu moeten klanten van Black Bear zelf een uitzondering aanvragen. ‘Een flinke drempel’, aldus ceo Victor Vreeken. Investeerders zouden door de onduidelijkheid huiverig zijn om te investeren in een nieuwe fabriek voor de startup, die in 2019 de oude fabriek zag afbranden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Gasprijzen maken Valentijnsdag duurder
Vandaag is de dag van de liefde, of voor cynici, de dag van de commerciële romantiek. Wie een Valentijnsboeketje wil kopen, zeker als het rozen betreft, zal fors duurder uit zijn. Om bloemen te kweken is gas nodig en dat is tegenwoordig duur. ‘Sommige kwekers in Nederland hebben door de hoge gasprijs besloten om een deel van hun kassen niet te verwarmen en daar dus ook geen bloemen te laten groeien’, aldus iemand van Royal FloraHolland tegenover Nu.nl. Hierdoor is er een kleiner aanbod aan exclusieve rozen. Exclusievere rozen mogen er dan minder zijn, in totaal zijn er 159 miljoen rozen geveild en dat is meer dan vorig jaar.
Wat we ook lazen:
- Hoe de High Tech Campus, tegen de zin van de Eindhovense burgemeester, in Singaporese handen belandde. (Het Financieele Dagblad)
- Voetbalclubs gaan steeds vaker in zee met cryptopartijen en dat loopt niet altijd goed af. (Bloomberg)
- Superrijken bestellen graag een superjacht in Nederland. Maar wat verklaart het succes van Yacht Valley? (NRC Handelsblad)