1. Uber mag niet huren op Keizersgracht
Vastgoedeigenaar Bryant Park weigert Uber als huurder van een pand op de Amsterdamse Keizersgracht, bericht de Telegraaf op basis van processtukken die de krant heeft ingezien. Het vastgoedbedrijf, dat zelf op de Kaaimaneilanden is gevestigd, is bang voor de omstreden reputatie van het Amerikaanse bedrijf. Ter onderbouwing wijst het op de inval die justitie afgelopen najaar deed bij Uber in Amsterdam. Op de achtergrond speelt een rechtszaak tussen Bryant Park en Travelbird, dat een deel van zijn pand beschikbaar wil stellen aan Uber. De pandeigenaar zou het reisbedrijf uit dat kantoor willen zetten, omdat Travelbird niet akkoord gaat met een tussentijdse huurverhoging. “De huurbaas gebruikt de mogelijke onderhuur door Uber om van ons af te komen, waardoor een nieuwe huurder kan worden gevonden die de hoofdprijs gaat betalen”, zegt Travelbird-oprichter Symen Jansma tegen Quote.
2. Miljoenen voor Utrechtse robotauto’s
Het Singaporese bedrijf SMRT neemt voor 4 miljoen euro een belang van 20 procent in 2getthere, een Utrechtse productent van autonome voertuigen. United Technical Services (UTS) uit Abu Dhabi breidt zijn belang voor een onbekend bedrag uit naar 11 procent. De zelfrijdende ‘eitjes‘ van 2Getthere rijden binnenkort in steden in Azië en het Midden-Oosten, waaronder Singapore, Baku (Azerbeidzijan) en Dubai. “2getthere’s aanbod sluit goed aan bij het streven naar automatisch vervoer in het Midden-Oosten in het algemeen en in de Verenigde Arabische Emiraten in het bijzonder”, zegt een woordvoerder van UTS. In 2030 moeten alle vervoersbewegingen in Dubai plaatsvinden met robotauto’s zoals die van 2Getthere. Het nieuwe groeikapitaal zorgt ervoor dat de auto’s van het Nederlandse bedrijf steeds autonomer kunnen worden, “met een groeiende mate van mengen met ander verkeer”, zegt 2Getthere-directeur Carel van Helsdingen.
3. Groeigeld voor online personeelsplanner L1inda
Nog een investeringsronde: de app voor roosterplanning en urenregistratie voor horecapersoneel L1nda heeft 1 miljoen euro groeikapitaal opgehaald bij Newion Investments en DHG (Rob de Heus en Thijs Gitmans). De in 2007 door door Wouter Suren opgerichte clouddienst wordt momenteel gebruikt door 30.000 horecamedewerkers. Suren bedacht het concept toen hij als student kunstmatige intelligentie een bijbaan had als barman. De groei van de afgelopen jaren bewijst volgens hem dat er behoefte is aan “een intuitieve, gebruiksvriendelijke en mensgerichte personeelsplanning”. Met de nieuwe fianancieringsronde wil L1nda ook de grens over.
4. Gig Economy groter dan gedacht
Ongeveer 1 op de 8 Nederlanders heeft wel eens geld verdiend door zichzelf aan te bieden op een digitaal platform zoals Werkspot, UurtjeOver of Amazon Mechanical Turk, bericht TNO op basis van een Europese enquête waar het onderzoeksinstituut aan meewerkte. In totaal gaat het om 1,4 miljoen mensen, oftewel 1 op de 8 Nederlanders, die onderdeel zijn van de Gig Economy (In Sprout magazine kwam die bijklus-trend vorig jaar al uitgebreid aan bod). Maar drie procent van de respondenten (360.000 mensen) vindt minstens één keer per week betaald werk via de online platformen, van bestellingen afleveren tot designwerk. De effecten van de platformeconomie op de arbeidsmarkt zijn volgens TNO groter dan die van bijvoorbeeld robotisering.
5. Rechter schorst bestuur Loterijverlies
Het bestuur van claimstichting Loterijverlies is door de rechtbank Haarlem voor vier maanden geschorst. De stichting van oprichter Ferdy Roet voert namens 194.000 ‘gedupeerden’ strijd tegen de Staatsloterij. Een aantal van hen voelt zich ook nog eens misleid door Roet. De aanklagers menen dat hun inschrijfgelden onjuist besteed worden en dat Roet c.s. daar niets tegen wil doen. Zo ontdekte de Telegraaf eerder dit jaar onder meer dat Roet zichzelf via een brievenbusfirma op het Britse Ilse of Man een hypotheek had verstrekt van 3 miljoen euro voor de aanschaf van een villa in Bergen. De rechter heeft de huidige bestuurder van Loterijverlies, een trustbedrijf op Guernsey, geschorst; die wordt tijdens het onderzoek vervangen door voormalige president van de Rotterdamse rechtbank Erik van den Emster.
6. En dan dit: Kattencafé rukt op
Het kattencafé is in Nederland bezig aan een opmars. Na Amsterdam en Groningen heeft nu ook Den Bosch een poezenkroeg waar dierenliefhebbers terecht kunnen voor kat&koffie. Bij het deze week geopende Mispoes! betaal je 3 euro om twee uur te kunnen lunchen en koffiedrinken met een van de 7 – op knuffelbaarheid geselecteerde – (ex-asiel)poezen en katers. Eigenaar Marloes Vorstenbosch crowdfundde 22.000 euro om haar zaak te kunnen openen. Kroegtijgers kunnen de komende maanden hun hart ophalen: in Rotterdam opent Pebbles Kitty Cat Café zijn deuren, in Den Haag ontvangt Café Ditjes en Katjes zijn eerste gasten en in Hengelo kun je terecht bij KatDeau – met als usp: naaktkatten.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van vrijdagd 1 juli. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk