1. Finalisten Startup van het Jaar bekend
Salarise, Anyways, Workwize en Orderli zijn de finalisten in de verkiezing van de MT/Sprout-Startup van het Jaar 2022. De publieksprijs gaat naar financieel bedrijf Salarise dat salarisstroken gebruikt als onderpand voor het herfinancieren van schulden. Workwize is een inkoopplatform voor kantoorspullen, Anyways levert een flexibel auto-abonnement en Orderli levert technologie om mensen met een QR-code te laten bestellen in de horeca. Donderdag 3 februari pitchen de startups voor de jury, waarna de uitslag van de Startup van het Jaar bekendgemaakt wordt.
2. Utrechtse scaleup Channable haalt 55 miljoen op
Het Utrechtse bedrijf Channable speelt een investering van 55 miljoen euro klaar in zijn Serie B-ronde. Dat maken de betrokken partijen dinsdag bekend. Channable helpt webshops om hun producten online te adverteren en verkopen. De ronde wordt geleid door de Californisch-Franse investeerder Partech, in samenwerking met bestaande investeerder Peak Capital. Channable zal het groeigeld gebruiken om uit te breiden in Europa en de Verenigde Staten. Ook zal het bedrijf geld steken in zijn productontwikkeling, sales- en marketingactiviteiten. Channable werd in 2014 opgericht door ondernemers Rob van Nuenen, Stefan Hospes en Robert Kreuzer. Het bedrijf claimt wereldwijd 6.000 klanten te hebben.
3. Wouter Bos zegt Invest-NL vaarwel
Wouter Bos zwaait af als ceo bij de publieke investeerder Invest-NL. De oud-PvdA-politicus wordt vanaf 1 mei dit jaar bestuursvoorzitter bij zorgverzekeraar Menzis. Bos was vanaf 2018 ceo bij Invest-NL. Dit fonds heeft als doel investeringen te doen in met name groene scaleups die door marktpartijen als te risicovol worden gezien. Het fonds kreeg een zak geld van 1,7 miljard euro, waar nog geen derde van is uitgegeven. Bos zei in 2020 tegen MT/Sprout: ‘Het helpt dat ik zelf in het bedrijfsleven heb gewerkt en snap hoe het daar werkt: dat het investeren wel rendement moet opleveren. Ik snap hoe ondernemers daarover denken en hoe financiële partijen daarmee omgaan.’ Wie Wouter Bos opvolgt, is nog niet bekend.
4. 5 miljoen voor Utrechtse medtech-startup..
De Utrechtse medtech-startup Prolira heeft 5 miljoen euro losgepeuterd bij investeerders. Het kapitaal komt uit de handen van het Borski fund, ROM Utrecht, Holland Capital, Health Innovations en Oost NL. Prolira ontwikkelde een scan die hersengolven kan meten. De techniek zou het medici mogelijk maken om in anderhalve minuut met 90 procent zekerheid vast te stellen of iemand aan een delirium lijdt. Het bedrijf is een spin-off van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, dat verbonden is met de lokale universiteit. Het bedrijf van oprichters Rutger van Merkerk en Annemarie Willems zal de investering om uit te breiden in Europa en de Amerikaanse markt op te gaan.
5. ..En 2,75 miljoen voor Equalture
De Rotterdamse producent van recruitmentsoftware Equalture heeft 2,75 miljoen euro opgehaald bij geldschieters. De ronde wordt geleid door Shoe Investments van investeerder Pieter Schoen. Ook de Nederlandse durfinvesteerder 4impact doet mee. Met de software van Equalture kunnen sollicitanten online tests doen, die onder meer aantonen wat hun vaardigheden, lerend vermogen en IQ zijn. Door in te zetten op het vergaren van data zou je als werkgever minder vooringenomen zijn bij sollicitantieprocessen, denken ondernemers en tweelingzussen Charlotte en Fleur Melkert. Met de kersverse miljoenen willen de zussen hun klantenbestand internationaal laten groeien en de techniek verder ontwikkelen. Equalture schopte het eind 2021 tot finalist in de Challenger50.
6. Winst Icecat hoger dan omzet
Klink absurd, maar het kan: dataleverancier Icecat boekte in het tweede kwartaal van 2021 een winst van 27 miljoen euro over een omzet van ‘slechts’ 5,8 miljoen euro. Hoe dat komt: het bedrijf verdiende eenmalig 26 miljoen euro met de verkoop van diens belang in dochterbedrijf Hatch. Ceo Martijn Hoogeveen noemt 2021 ‘ons beste jaar ooit, in alle opzichten’. Zijn bedrijf creëert nu een fonds van 30 miljoen euro, bedoeld voor investeringen in SaaS- of cloudbedrijven. Icecat levert data aan e-commercebedrijven over hun producten.
7. Nieuw fonds voor voedselvernieuwers
De Wageningse startup-incubator StartLife komt met een nieuw fonds voor tech-startups die de voedselketen willen verduurzamen. Het nieuwe fonds, Startup Fonds Gelderland (SFG), zal het startups mogelijk maken leningen van 75.000 tot 250.000 euro aan te gaan. Het gaat om achtergestelde leningen, die bedoeld zijn voor startups die iets doen aan broeikasreductie in de landbouw, afvalvermindering in de voedselketen en de ontwikkeling van vleesvervangers. Startups krijgen ook coaching. Het geld voor het fonds komt uit de handen van onder meer Provincie Gelderland en het deels publiek gefinancierde StartLife zelf. Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL beheert het fonds.
8. Amsterdamse fintech-startup overgenomen
Het Amsterdamse fintechbedrijf Biller valt in handen van de Deense branchegenoot Banking Circle. Dat meldt het Financieele Dagblad. Opvallend feitje: Biller is nog maar amper een half jaar oud, maar is nu al enkele tientallen miljoenen waard. Het bedrijf is actief in de markt van gespreid betalen. Niet voor particulieren, maar voor ondernemers. Zij kunnen direct producten aanschaffen en later betalen, zonder in de knoop te komen met de kredietwaardigheid. Biller is op het gebied van gespreid betalen een concurrent van bedrijven als Klarna en Afterpay. Door op te gaan in een Deens bedrijf hopen de Amsterdammers de concurrentie een weerwoord te kunnen bieden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
9. En dan dit: Spotify komt met corona-informatie
Streamingplatform Spotify zal voortaan bij iedere podcast over corona verwijzen naar informatie over dit thema, vergelijkbaar met het beleid op bijvoorbeeld Twitter. Dat meldt het Financieele Dagblad. Ook is er een nieuwe gedragslijst met regels waaraan podcasts moeten voldoen. Spotify doet dit, omdat de kritiek op podcaster Joe Rogan de afgelopen dagen toenam. Rogan verspreidt in zijn podcast The Joe Rogan Experience geregeld desinformatie op Spotify. Neil Young besloot daarop afgelopen week zijn muziek van Spotify af te halen. Vermoedelijk zal vooral de financiële nasleep van Youngs besluit hebben meegespeeld bij de intenties van Spotify. Na de bekendmaking van de zanger van Heart of Gold verloor Spotify liefst 2 miljard dollar op de beurs. Het bedrijf heeft de weg omhoog inmiddels weer gevonden. Rogan zendt overigens nog altijd uit op Spotify.
Wat we ook lazen:
- Verlieslatende flitsbezorgers stunten met gratis aanbiedingen in New York City (Wall Street Journal)
- De Korea-strategie waardoor Netflix nieuwe gebruikers krijgt (Het FD)
- Multimiljardairs in tech zien ietsje minder rijk door beursimplosie techaandelen (RTL Z)