1. 4 miljoen voor maaltijdenbox Boerschappen
Maaltijdboxenbedrijf Boerschappen heeft in vier dagen 4 miljoen euro gecrowdfund bij investeerders, klanten en de boeren (leveranciers). Het bedrijf van Stijn Markusse en Stéphanie Vellekoop boekte vorig jaar ruim 7,3 miljoen euro omzet met seizoensproducten van lokale boeren. Gangbare investeerders passen niet bij het bedrijf, besloten Markusse en Vellekoop vorig jaar. Ze transformeerden Boerschappen naar een coöperatie, en gingen op zoek naar aandeelhouders ‘die niet enkel een commercieel belang hebben, maar de wereld ook een stukje mooier willen maken én achterlaten’. De ondernemers kozen voor equity crowdfunding via Sharefunders. Dat is een platform waarmee wijnhandel Neleman vorig jaar al een paar miljoen aan groeikapitaal uit de markt haalde door het digitaliseren van aandelen, gebaseerd op de techniek van Eyevestor.
2. Cryptobeurs Binance stapt in Forbes
Cryptobeurs Binance neemt voor 200 miljoen dollar een belang in zakenblad Forbes. De investering is onderdeel van een SPAC (Magnum Opus Acquisition Limited) waarmee Forbes binnenkort naar de beurs wil. Binance wil Forbes naar eigen zeggen helpen met digitale valuta. Saillant is dat Binance twee jaar geleden Forbes voor de rechter sleepte wegens smaad. Volgens het cryptoplatform blijft de redactionele onafhankelijkheid van Forbes ‘heilig’. Binance werd in 2017 opgericht in China, maar verhuisde zijn hoofdkwartier na strengere regels naar de Kaaimaneilanden.
3. Aantal webwinkel explodeert
Het aantal Nederlandse webwinkels is sinds januari 2020 met ruim 63 procent gestegen naar bijna 80.000 stuks, berekende het CBS. Zo’n 18.500 webwinkels verkopen kleding, dat is ruim 50 procent meer dan voor corona. Het aantal webwinkels met een algemeen assortiment steeg het hardst, met een ruime verdubbeling naar 13.275 in totaal. Forse groei was er de afgelopen twee jaar ook bij webwinkels die huis- en tuinartikelen (+89 procent) en voeding (+83 procent) verkopen. Ruim 80 procent van de webwinkels zijn overigens bedrijven die door niet meer dan 1 persoon worden gerund.
4. Ondernemingskamer beveelt onderzoek bij Funda
De ondernemingskamer wil dat er een onderzoek komt naar een intern conflict bij huizensite Funda. Aanleiding is een al jaren durende ruzie tussen certificaathouders van Funda en makelaarsvereniging NVM. De certificaathouders, een soort aandeelhouders zonder stemrecht die zich hebben verenigd in vereniging FundaBelang, willen hun aandelen kunnen verzilveren door een nieuwe investeerder te laten instappen, of door Funda naar de beurs te brengen. Ook moet de huizenwebsite zijn diensten wat hun betreft uitbreiden naar hypotheek-, belasting- en energieadvies. Makelaarsvereniging NVM heeft daar geen zin in.
5. Nederlanders en Duitsers verhandelen recordbedrag
Ausgezeichnet: de handel tussen Nederland en Duitsland is vorig jaar met 20 procent gestegen, meldt de Duits-Nederlandse Handelskamer. In totaal ging er voor een recordbedrag van 206 miljard euro de grens over. Daarmee is Nederland voor de vijfde keer op rij Duitslands belangrijkste handelspartner na China (en voor de VS). In de handel tussen Nederland en Duitsland hebben energie, chemie en technologie het grootste aandeel. Die drie branches zijn ieder goed voor ongeveer 38 miljard euro aan handel.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: contant betalen duurder dan ooit
Contante betalingen zijn de afgelopen drie jaar met ruim tweederde gestegen, meldt Betaalvereniging Nederland. Winkeliers, horeca, en tankstations waren in 2020 49 cent kwijt per contante betaling. Drie jaar geleden was dat nog 0,29 cent. De kosten per contante transactie zijn nu bijna drie keer zo hoog als een pinbetaling (17 cent). Van alle jaarlijkse kosten voor het betalingsverkeer (1,35 miljard euro) gaat 45 procent naar contante betalingen, terwijl die nog maar 24 procent uitmaken van alle transacties. Betaalvereniging Nederland wil dat de kosten voor contant betalen binnen de perken blijven, ‘zodat een consument die is aangewezen op cash daarmee kan blijven betalen’.
Wat we ook lazen:
- Foodhallen lijden flink onder de lockdowns, maar er komen nog altijd nieuwe bij (NU.nl)
- Experts waarschuwen dat gokreclames leidt tot verslaving bij jongeren (Volkskrant)
- Het kabinet zou alle coronamaatregelen ’zo snel mogelijk’ moeten schrappen, vindt MKB-Nederland (Telegraaf)
- De staat Californië klaagt Tesla aan wegens vermeende discriminatie bij het toewijzen van banen, beloningen en promoties (TechCrunch)
- Amazon is – tegen zijn zin – door de Britse overheid bestempeld als supermarkt (RetailDetail / Britse overheid)
- Raketje hoor 🚀:
— Elon Musk (@elonmusk) February 10, 2022