1. Zzp-organisaties lobbyen voor aanpassing zzp-wet
Zeven zzp-belangenclubs deden maandag een tegenvoorstel op de nieuwe zzp-wet van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken, meldt het Financieele Dagblad. De wet regelt een minimumtarief voor matig verdienende zzp’ers en een zelfstandigenverklaring voor goed verdienende zzp’ers, naast een webmodule waarmee werkgevers kunnen inzien of een klus geschikt is voor een zzp’er of een werknemer. De zeven belangenclubs zien in plaats van een speciale status voor goed verdienende zzp’ers liever een zelfstandigenverklaring voor alle zelfstandigen die kunnen aantonen dat zij bewust kiezen voor een zzp-bestaan.
2. Kees Koolen lanceert varende superbatterij van startup
Topinvesteerder Kees Koolen (ex-Booking.com en -Uber) lanceerde maandag het eerste varende laadstation van Amsterdam. Het concept is afkomstig van startup Skoon – een participatie van Koolen – dat batterijen clustert in mobiele containers. Skoon-oprichter Peter Paul van Voorst tot Voorst laat aan Sprout weten: “De batterijen op dit schip zijn voldoende om je Tesla van hier naar Bombay te krijgen of je telefoon 65.000 keer op te laden.” Wat ons betreft een echte ‘superbatterij’. Het schip zal de komende maanden worden ingezet om aanmerende cruisschepen op piekmomenten van energie te voorzien, waardoor ze geen dieselgeneratoren hoeven te gebruiken. Op andere momenten kan deze door private partijen worden gehuurd voor onder meer festivals of bouwprojecten. Koolen: “Bedrijven zoals Skoon hoeven bij mij niet vanaf dag één winst te maken, maar wel het – toekomstige – verdienmodel in het achterhoofd te houden. Dit is een dergelijk verdienmodel.” Hoe Koolen zijn cleantech-imperium uit de grond stampt lees je binnenkort in een interview op Sprout.
3. CES Unveiled keert terug naar Amsterdam
Op 15 en 16 oktober keert CES Unveiled voor het vierde jaar op rij terug naar de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het techevenement dat wordt georganiseerd in aanloop naar techbeurs CES in Las Vegas zal dit jaar plaats hebben voor 120 exposanten en verwacht ruim 4.000 bezoekers. Onder meer de 50 startups die met prins Constantijn meereizen naar de Verenigde Staten zullen hier kennismaken met het publiek, pers en investeerders. Kartrekker Henriette van Notten zegt in een reactie aan Sprout: “Deze mini-CES is de ontmoetingsplaats voor startups, scaleups en gevestigde bedrijven uit heel Europa. De focus komt te liggen op sleuteltechnologieën zoals cleantech, fotonica en AI. Bovendien willen wij de link leggen tussen de overheid en het bedrijfsleven, zodat (nationale) overheden kunnen leren waar ondernemers in de praktijk tegenaan lopen en de samenwerking aangaan.” Het thema dit jaar is Tech Improves Lives. Tickets zijn nog niet verkrijgbaar, maar de wachtlijst is alvast geopend.
4. R.I.P. XS4ALL
Alle protesten ten spijt, privacy-internetmerk XS4ALL is zondag officieel overgedragen aan moederbedrijf KPN. Dat meldt actiegroep XS4ALL Moet Blijven op diens website. Al het XS4ALL-personeel is sinds zondag officieel KPN-werknemer en de klanten van XS4ALL gaan uiterlijk 1 januari 2022 over naar KPN. XS4ALL Moet Blijven is “teleurgesteld”, maar goed: KPN had de tent al in 1998 gekocht en heeft een rechtszaak over het inlijven van XS4ALL gewonnen. De ziel van XS4ALL levert trouwens wel voort in de vorm van het gecrowdfunde Freedom Internet, dat deze maand zijn eerste internetaansluitingen zal realiseren.
5. Corona-update:
- Ai, ai: de Oeso houdt rekening met een mogelijke Europese recessie door het coronavirus.
- De verwerkende industrie heeft dan weer een uitstekende maand achter de rug.
- Het feit dat de Amerikaanse president Trump laconiek doet over corona, kan zijn herverkiezing in de weg zitten.
- Het coronavirus kost de Europese toerismebranche wel 1 miljard dollar per maand, aldus Eurocommissaris Thierry Breton.
- Werken jullie dezer dagen al thuis? Bij DSM en Engie doen ze dat wel.
- De kans dat het coronavirust zich de komende tijd verder verspreidt in de Europese Unie is hoog, aldus de EU.
- De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn vanwege de economische gevolgen van corona gedaald naar zo’n 96 procent.
- Nike sloot zijn europese hoofdkantoor in Hilversum dinsdag, omdat een medewerker het coronavirus heeft opgelopen.
6. En dan dit: Bernie Sanders verdeelt Silicon Valley
Vandaag is het Super Tuesday en stemt onder meer Calofirnië voor de presidentskandidaat voor de Democraten. De links-progressieve Bernie Sanders gaat in de peilingen aan kop in de staat en belooft daarmee behoorlijk wat gedelegeerden binnen te harken. Van medewerkers van techbedrijven kreeg Sanders tevens verreweg de meeste donaties. Hun bazen, de ondernemers en investeerders van de Valley, zijn juist vol afschuw van Sanders, meldt The New York Times maandag. Sanders wil namelijk hogere belastingen voor bedrijven, een vermogensbelasting, minder miljardairs en meer aandelen voor medewerkers – slecht nieuws voor de tech-miljardairs, dus. Silicon Valley-miljardair Elon Musk lijkt zich dan weer niet zo druk te maken. De Tesla-man – eigenlijk een Yang-fan, maar die is uit de race – postte onlangs een prettig gestoorde meme op Twitter over Sanders, waarin hij de politicus afbeeldt als karakter uit Sonic. Juist, ja: volledig onnavolgbaar, zoals we van Musk gewend zijn.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van 3 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.