1. Minister Kamp wil gigafabriek Tesla in Nederland
Minister Kamp gaat er alles aan doen om de geplande gigafabriek van Tesla naar Nederland te halen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Begin november maakte Elon Musk bekend dat hij op zoek is naar een geschikte locatie in Europa voor zijn gigantische fabriek die batterijen en elektrische auto’s gaat produceren. Volgens Kamp maakt Nederland zeker kans, omdat Tesla in Tilburg al een kantoor en assemblagefabriek heeft. Naast Nederland dingen ook Duitsland, Tsjechië en Portugal naar de gunst van Musk. Het kabinet heeft nog een jaar om Musk te overtuigen, zegt een woordvoerder van Tesla tegen de NOS: “Eind volgend jaar bekijken we alle landen waar het mogelijk is een Tesla-fabriek te openen.” Áls de gigafabriek er komt, mogen we in ieder geval een flinke lap grond vrijmaken.
2. Fintechbedrijf Five Degrees haalt 10 miljoen euro binnen
Het Breukelense fintechbedrijf Five Degrees, dat ook vestigingen heeft in IJsland en Servië, heeft in een investeringsronde 10 miljoen euro opgehaald bij Karmijn Kapitaal. Met het geld wil het bedrijf internationaal uitbreiden en zijn bankplatform Matrix verder ontwikkelen. Banken zijn met Matrix in staat om hun dienstverlening verder te digitaliseren, onder andere door ‘kanalen, klanten en producten aan elkaar te koppelen binnen een fintech ecosysteem’. Five Degrees werd eerder dit jaar verkozen tot één van de 50 FinTech game changers van Europa.
3. Crowdfunding speelt kleine rol financiering MKB
Het midden- en kleinbedrijf haalt vaker geld op via crowdfunding of andere alternatieve bronnen, maar vergeleken met andere financieringsmogelijkheden blijft het marginaal. Banken zijn nog altijd de grootste kredietverstrekkers aan het MKB. Dat staat in een onderzoek naar kredietmarkten van De Nederlandsche Bank. DNB-directeur Jan Sijbrand over crowdfunding: “De groei is een toename van drie keer niks naar heel erg weinig. Maar het is wel een toename van 1700 procent in 6 jaar. Grote bedrijven zijn na de kredietcrisis wel minder afhankelijk van banken geworden. Zij financieren zich meer en meer met bedrijfsobligaties en onderhandse leningen.”
4. Duitsland eist bestrijding haatuitingen van Facebook
De Duitse regering heeft van Facebook geëist dat het uitingen die aanzetten tot haat strenger aanpakt, bericht The New York Times. Medeoorzaak is een recent antisemitische incident. Een extreemrechtse groepering plaatste een plattegrond op Facebook met de adressen van joden, waarna verschillende joden telefonische bedreigingen ontvingen. Na aanhoudende druk, van zowel politiek als samenleving, gaat Facebook in Duitsland nu samenwerken met de overheid, ngo’s en andere bedrijven om haatuitingen te bestrijden. Ook is het een billboard- en tv-campagne begonnen. Facebook heeft een techbedrijf bovendien opdracht gegeven om illegale content te monitoren en verwijderen. The New York Times stelt dat de Duitse eis de testcase is binnen een wereldwijde trend waarin overheden sociale media vragen om zaken als haatuitingen, nepnieuws of misleidende informatie aan te pakken.
5. Producent 3D-printers winnaar FD Gazellen Awards 2016
“Apple, Tesla en Airbus… allen gebruiken de printers van Ultimaker. De snelgroeiende producent van 3D-printers heeft de afgelopen drie jaar laten zien de wereld aan te kunnen.” Met deze lovende woorden kreeg 3D-printerproducent Ultimaker gisteravond de FD Gazelle Award voor meest bijzondere prestatie uitgereikt. Sprout-columnist Mark Vletter viel met zijn bedrijf VoIPGRID ook in de prijzen. De omzet van de telecomaanbieder groeide tussen 2013 en 2015 met maar liefst 1673 procent. Dat maakt VoIPGRID de snelste groeier van Nederland. Niet alleen in Amsterdam werden overigens ondernemersprijzen uitgereikt. In Emmen won online marktplaats voor tweedehands paardenspullen Horse Place to Be de Young Business Award for Students.
6. En dan dit: brouwerij Pampus moet naam opgeven van Belgen
De Amsterdamse bierbrouwerij Pampus is niet meer. Althans, niet onder deze naam. Eigenaar Nando Servais is op de knieën gedwongen door de Belgische brouwerij Huyghe. Zij exploiteren het biermerk Campus en menen – bezien vanuit het Europese merkenrecht – dat Pampus daar te veel op lijkt. Na een jaar onderhandelen heeft Servais nu besloten om een andere naam te adopteren. Of hij geld krijgt voor het wegdoen van de naam? “Die conclusie laat ik aan de mensen zelf.” Hoewel Servais behoorlijk wat werk en kosten aan de winkel heeft om naamsbekendheid te genereren voor zijn nieuwe merknaam (die hij nog niet wil noemen), doet hij het hele incident toch af als klein bier. “Dit doet zich voor en daar heeft iedereen zijn eigen motieven voor. Wij grijpen het aan om er sterker uit te komen.”
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 30 november 2016. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk