1. Hogere lonen hard nodig, vindt kabinet
Het kabinet ziet graag dat werkgevers hun lonen laten stijgen als oplossing voor het koopkrachtprobleem. Dat zeggen minister van Financiën Sigrid Kaag en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip, meldt onder meer RTL Nieuws. De politici maken zich zorgen over de toenemende armoede vanwege de torenhoge inflatie.
De beleidsmakers overleggen in de ministerraad wat de overheid kan doen. Maar, zo zegt Kaag, ‘de overheid kan niet alles. Het is belangrijk dat werkgevers kijken naar een structurele verhoging van de lonen’. Dat vindt ook Van Gennip: ‘Ik verwacht dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen.’
- Toch ook goed loonnieuws: de lonen gingen in juni met 4,1 procent omhoog. Dat was in veertig jaar niet zo hoog.
- De werkdruk neemt ondertussen wél toe vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, signaleert het Centraal Bureau voor de Statistiek.
2. 10 miljoen voor energie-startup Gradyent
De Rotterdamse energiestartup Gradyent van oprichters Hervé Huisman en Robert Vrancken haalt 10 miljoen euro op bij investeerders. Het gaat om een Series A-ronde, waaraan zowel de bestaande investeerders Capricorn Partners, Energiiq en Helen Ventures deelnemen als energiebedrijf Eneco, dat als nieuwe geldschieter aanschuift.
Gradyent ontwikkelt software die concerns in staat stelt minder warmte uit hun warmtenetten kwijt te raken. Een kwart van alle warmte uit de warmtenetten gaat momenteel verloren. Gradyent stelt dat warmtebedrijven dit verlies met hun software kunnen beperken met 20 procent. Gradyent haalde in 2020 ook al eens 1,9 miljoen euro op bij geldschieters.
3. Ondernemer cel in voor uitbuiten zwakbegaafde werknemer
Een 52-jarige eigenaar van een champignonkwekerij moet van de rechter een jaar de cel in wegens het uitbuiten van een zwakbegaafde medewerker, meldt de NOS. De gedupeerde moest zes dagen per week werken, begon vaak al om 04.30 uur ‘s ochtends en werkte door tot alle andere werknemers naar huis waren. Hij werd structureel voor nog geen twintig uur per week uitbetaald, kreeg geen reiskostenvergoeding, mocht amper vrije dagen opnemen en moest doorwerken bij ziekte.
De ondernemer meent dat hij onschuldig is. De zwakbegaafde man mocht uit liefdadigheid bij hem werken, stelt diens advocaat: ‘Hij moest niet werken, maar hij mocht werken.’ De rechter gaat daar niet in mee en geeft de man naast een gevangenisstraf talloze boetes, waaronder één van 150.000 euro vanuit het bedrijf. Ook de 84-jarige vader van de ondernemer krijgt straf. Hij krijgt een halfjaar voorwaardelijk en een boete van 15.000 euro.
4. Opnieuw beslag gelegd op eigendommen Sywert en co
Er is opnieuw beslag gelegd op eigendommen van Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Camille van Gestel en Bernd Damme van Hulptroepen Alliantie. De FIOD heeft, onder leiding van het OM, beslag gelegd op zowel financiële tegoeden, auto’s als woningen, meldt onder meer de NOS. Het zou gaan om eigendommen die zich in Nederland bevinden, maar ook in Zwitserland en Luxemburg. Tijdens een eerdere inval in april had de FIOD al eigendommen ter waarde van 11,5 miljoen euro in beslag genomen. Dit bedrag is volgens het OM nu verhoogd naar 18 miljoen euro.
Van Lienden en zakenpartners hebben bonje met het OM, omdat zij tijdens de coronacrisis miljoenen verdienden met de levering van mondkapjes aan de Staat. Op zich geen probleem, maar de heren hadden van de daken geschreeuwd dit ‘om niet’ te doen. Volgens Follow the Money heeft Van Lienden 9 miljoen euro verdiend met de opdracht en zijn zakenpartners beiden 5 miljoen.
5. Hack bij Signal: 1.900 telefoonnummers gelekt
Berichtenservice Signal bericht op zijn site over een datalek op zijn platform. Liefst 1.900 telefoonnummers van gebruikers zouden mogelijk zijn uitgelekt aan hackers, die vorige week een cyberaanval uitvoerden.
Hoeveel gebruikers daadwerkelijk gedupeerd zijn en op welke manier, wordt nog onderzocht. Het zou niet alleen om telefoonnummers gaan, maar ook om bijbehorende verificatiecodes. Signal heeft in totaal 40 miljoen gebruikers.
6. Musk krijgt inzage in gegevens oud-Twitter-bestuurder
Twitter moet van de rechter documenten van oud-bestuurder Kayvon Beykpour aan Elon Musk overhandigen. Musk zou op basis van informatie van Beykpour het aantal nepaccounts op het socialmediaplatform kunnen berekenen. Een aanvraag voor de gegevens van 21 andere Twitter-werknemers werd door de rechter afgeslagen. Beykpour zou volgens Musk het directst betrokken zijn geweest bij het vaststellen van het aantal botaccounts op Twitter.
Musk en Twitter zijn in een strijd verwikkeld over het aantal spamaccounts op het platform. Musk kondigde begin dit jaar aan Twitter over te willen nemen, maar kwam in de zomer terug op dit besluit. Het aantal nepaccounts op Twitter zou volgens hem hoger zijn dan hem aanvankelijk was voorgehouden. Twitter weerspreekt dit en vindt dat de Tesla-ondernemer zich gewoon aan de afspraak dient te houden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: werknemers Apple weer verplicht naar kantoor
Apple eist van zijn werknemers dat zij vanaf 5 september weer verplicht drie dagen op kantoor verschijnen. De regel gaat eerst in Silicon Valley in en vervolgens in de rest van de Verenigde Staten, meldt persbureau Bloomberg. Het bedrijf achter de iPhone probeerde eerder al medewerkers te verplichten drie dagen op kantoor te verschijnen, maar een nieuwe oplevering van het coronavirus gooide roet in het eten.
Apple is relatief streng over het op kantoor verschijnen van medewerkers. Andere Amerikaanse big tech-bedrijven, zoals Microsoft, Amazon en Alphabet zouden soepelere regels hanteren.
Wat we ook lazen:
- Emile Kuenen, de man achter de Joolz-kinderwagen, vindt zichzelf ‘een geluksvogel’ (het FD)
- Hoe Kipster uitbreidt naar de Verenigde Staten (Food Inspiration)
- Amazon vindt dat kartelwaakhond oprichter Jef Bezos lastigvalt (het FD)
- Serena Williams wordt een venture capitalist (Business Insider)
- Topman zogenaamd ‘groene’ investeerder krijgt celstraf wegens fraude (het FD)