1. Jitse Groen wordt boodschappenbezorger, ‘verwelkomt’ Delivery Hero
Dat flitsbezorgers zoals Gorillas en Flink in rap tempo de Europese markt veroveren is ook Jitse Groen niet ontgaan. De zelfbenoemde delivery dinosaur vanJust Eat Takeaway begint in Duitsland precies zo’n service. Dochterbedrijf Lieferando wordt een ‘super app’ die in een klap 12 miljoen boodschappenkopers aanboort, stelt het bedrijf. Tienduizend bezorgers in 50 steden zijn ook geen slechte start. Takeaway overweegt de de boodschappendienst ook in Nederland te lanceren. Met 20 tot 30 minuten levertijd is die dienst wel iets minder ‘flits’ dan Gorillas en co, waar een pak koekjes of wc-rollen in niet meer dan 10 minuten voor je deur staat. Groen deelde het nieuws op dezelfde dag dat concurrent Delivery Hero bekend maakte na drie jaar terug te keren op de Duitse markt. Dat maakt ons sterker, twittert Groen, die onder zijn tweet van repliek wordt gediend door Delivery Hero-oprichter Niklas Ostberg:
Well, with all respect, Jitse 1) more like c. 100m plus 230mn purchase of https://t.co/aaQT8PjEwG, 2) we sold for about €1bn to you (ie. return), 3) we were market leaders when we sold to you, 4) you acquired Lieferando after trying with https://t.co/CEaITLhFzP for many years.
— Niklas Oestberg (@niklasoestberg) May 12, 2021
2. Elon Musk zet energieslurper bitcoin in de ijskast
Die 1,5 miljard dollar aan bitcoins die Tesla in februari kocht? Toch niet zo’n goed idee, vindt oprichter Elon Musk bij nader inzien. De wispelturige Technoking van Tesla bezwijkt voor critici die wijzen op de gigantische hoeveelheid (relatief vieze) energie die het minen van bitcoin dagelijks kost. Tesla’s kunnen daarom toch niet meer met bitcoins worden afgerekend, twittert Musk. Dat mag wat hem betreft pas weer zodra er ge-mined wordt met duurzame energie. Ook verkoopt Tesla zelf voorlopig geen bitcoins meer. Tesla loert nu naar andere cryptomunten, ‘die minder dan 1 procent van Bitcoin’s energiehoeveelheid per transactie verbruiken’. Bijvoorbeeld Dogecoin, een cryptomunt waar Musk nog altijd wel mee wegloopt:
SpaceX launching satellite Doge-1 to the moon next year
– Mission paid for in Doge
– 1st crypto in space
– 1st meme in spaceTo the mooooonnn!!https://t.co/xXfjGZVeUW
— Elon Musk (@elonmusk) May 9, 2021
3. Ajax-partner Azerion koopt deel Fortuna Sittard
Gamebedrijf Azerion heeft voor een onbekend bedrag twintig procent van de aandelen van voetbalclub Fortuna Sittard gekocht. Oprichters Atilla Aytekin en Umut Akpinar (de ‘Snip en Snap van de Nederturkse techindustrie’) bouwden Azerion dankzij tientallen overnames uit tot een van de grootste gamingbedrijven van Europa, vorig jaar goed voor 250 miljoen euro omzet. Azerion nam onder meer Improve Digital en Spil Games over, en wil die digitale kennis ook bij Fortuna Sittard inzetten. Saillant detail is dat Azerion in 2019 met Ajax in zee ging als mobile gaming partner. Het bedrijf met 900 werknemers in achttien landen zinspeelt al een tijdje op een beursgang.
4. Vinted 3,5 miljard waard na nieuwe ronde
Vinted, de marktplaats voor tweedehands kleding die vorig jaar United Wardrobe inlijfde, heeft zijn waardering dankzij een nieuwe investering opgekrikt naar 3,5 miljard euro. Het Litouwse platform waar de Nederlandse CEO Thomans Plantenga al een paar jaar de scepter zwaait krijgt nog eens 250 miljoen euro van de Zweedse investeerder EQT. Dat de waardering zo’n sprong maakt (van 1,1 miljard euro eind 2019) is ook te danken aan een ‘zeer gunstig’ investeringsklimaat, geeft Plantenga toe. De CEO wil niet delen hoeveel kleding er via het platform wordt verkocht, of hoeveel omzet dat oplevert. Over grote spelers als H&M en Zalando die zich ook melden op de markt voor tweedehands kleding lijkt hij zich geen zorgen te maken. ‘We zitten pas in de beginfase van dit tweedehands-spel. Het maakt ons heel blij om te zien dat de totale markt groeit.’
5. Shopify haalt ‘Nederlandse’ haatzaaiwebhop offline
E-commercegigant Shopify heeft een webshop die t-shirts met haatzaaiende teksten verkocht, en die een Nederlands adres misbruikte als correspondentieadres, offline gehaald. Vanwege misbruik van persoonsgegevens en vanwege teksten die opriepen tot het ophangen van journalisten, vertelt het Canadese bedrijf aan De Gelderlander. Twee inwoners van het Achterhoekse dorp Keijenborg kwamen er zes maanden geleden achter dat de webshop zich verschuilde achter hun adres, toen kopers begonnen te klagen over de slechte kwaliteit van de t-shirts. De slachtoffers van de identiteitsfraude kregen ondanks zorgen over hun veiligheid geen hulp van de politie.
Dit is gewoon te koop in een Nederlandse webshop en Google adverteert er mee.. https://t.co/MYPAK9b4QX pic.twitter.com/UGGXcVqg97
— Ward Wijndelts (@wijndelts) May 3, 2021
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Raymond Cloosterman (Rituals) verkoopt ‘brain massage’
Raymond Cloosterman verkoopt met Rituals sinds kort niet alleen geurtjes en zalfjes, maar ook stressverlichting en ontspanning in een ‘mind spa‘. Die chillruimte (de eerste staat in een Rituals-winkel in Amsterdam) is ‘voor ons een hele andere business’, zegt Cloosterman in een videorondleiding op Quote. Bezoekers betalen 29,50 euro voor 25 minuten auditieve brain massage in een ‘zero g-stoel’, of 19,50 euro voor 20 minuten ademhalen in een met iceman Wim Hof ontwikkelde ‘Breathing Bubble‘. ‘Opeens verkoop je geen mooie spullen, maar uurtjes’, zegt Cloosterman. ‘Je zet allemaal mensen op de loonlijst en pas als die voor 80, 90 procent van de tijd iets omhanden hebben, kom je uit de kosten.’ Om zijn winkel te verbreden opende Cloosterman eerder al vijf ‘body spa’s‘ in onder meer Maastricht en Knokke (België).
Wat we ook tegenkwamen:
- Sendcloud zoekt nog eens 200 medewerkers, vertelt co-founder Rob van den Heuvel in deze Radio 1-serie over startups.
- ‘Cryptoprofeet’ Vitalik Buterin is zes jaar na het bedenken van Ethereum 1,5 miljard dollar rijker. (Telegraaf)
- Zo maak je een startup vrouwvriendelijker (Fast Company)
- Een ondernemer die vijf duurzame bedrijven failliet liet gaan is nu ook zijn holding kwijt (Tubantia)
- Kees Koolen heeft een voormalig stadskantoor in Hengelo op de kop getikt (De Stentor)
- R.I.P. Spencer Silver, uitvinder van de lijm op post-its (NOS)