1. Vesper regelt verse funding
Alexander Sterk heeft een Series A-ronde geregeld voor Vesper, het dataplatform voor de grondstoffenhandel waarmee hij eerder deze maand schopte tot de Challenger50. Keen Venture Partners en Piton Capital leidden de geldronde, waarvan Vesper de omvang niet bekendmaakt. Sterk via de mail: ‘Nee helaas niet, maar we zijn ontzettend blij met de investering.’
Het zullen flink wat miljoenen zijn, want Vesper haalde in 2021 al eens 5 miljoen op bij onder anderen Adriaan Mol en bedient met 75 werknemers al honderden klanten. Die handelaren in zuivel, spijsolie, vetten en suiker met de prijsinformatie en andere gegevens van Vesper. Ook multinationals als Danone, Unilever en Cargill zijn klant. Sterk wil met de verse funding uitbreiden naar andere bulkproducten.
2. Zeynep Dag verkoopt haar schoenenmerk Alzúarr
Hakkenkoningin Zeynep Dag heeft haar internationaal bekende merk Alzúarr verkocht. Beroemdheden als Rihanna, Beyoncé , Naomi Campbell, Mary J. Blige en Jennifer Lopez lopen rond op haar ontwerpen. De ondernemer kreeg volgens eigen zeggen een goed bod van een groot modemerk op haar bedrijf. ‘Een fantastische deal, voor een ondernemer een heel mooie kans.’
Dag wil verder als kunstenaar en hoopt met haar werk in het Midden-Oosten en de VS voet aan de grond te krijgen, de regio’s waar ook de meeste Alzúarrs rondstiefelen.
Lees ook: het Inclusive30-profiel van Zeynep Dag
3. Deelscooters Check krijgen vrijwillig ‘alcoholslot’
Deelscooters van Check zijn vanaf deze week uitgerust met een soort van alcoholslot. Gebruikers die in het weekend ‘s nachts een deelscooter willen pakken, krijgen eerst via de app verplicht een tutorial over de gevolgen van rijden met een slok op. Ook kunnen ze via de app een tijdelijk alcoholslot instellen, bijvoorbeeld aan het begin van een avondje stappen. Het huren van een scooter is dan niet zo maar mogelijk.
Wie alsnog de app deblokkeert moet een filmpje van een minuut kijken over de gevaren van dronken scooteren, meldt AT5.
4. CO2-stofzuiger Carbyon zorgt voor prijsdoorbraak
De Eindhovense startup Carbyon heeft naar eigen zeggen een doorbraak bereikt in het betaalbaar verwijderen van CO2 uit de lucht, meldt Change.Inc. Direct Air Capture (DAC) is een kostbare techniek om koolstof uit de atmosfeer te halen, maar Carbyon ontwikkelde een nieuw materiaal dat dit proces sneller en efficiënter maakt.
Die tijdwinst zorgt dat de kosten van de CO2-afvangtechnologie ook drastisch omlaag gaan. Carbyon verwacht dat zijn machine voor 45 euro per afgevangen ton zijn werk doet. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ging in 2022 nog uit van 114 tot 305 euro per ton afgevangen CO2 om DAC tot een succes te maken.
Lees ook: CO2-stofzuiger Carbyon wekt interesse van Elon Musk
5. Bedenkers Squishy Maker klagen Action aan om namaak
Nico Blauw en Larissa Louwman hadden een hit met de Squishy Maker, een apparaat waarmee kinderen zelf slijmballen kunnen maken. Tot Action dit najaar opeens Squishy Factory in de schappen had liggen, voor een derde van de prijs. Even groot, hetzelfde handpompje, dezelfde ballonnen, dezelfde kleur groen.
De ondernemers achter het Speelgoed van het Jaar sleepten Action voor de rechter. ‘Zelfs Stevie Wonder kan zien dat dit namaak is’, klaagde Blauw na het kort geding tegen het AD. Volgens Action is er van slaafse nabootsing geen sprake. Donderdag (vandaag) is de uitspraak.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Roland Kahn steunt kankerresearch met biografie
De bonte textielbaron Roland Kahn (oprichter van CoolCat en America Today) heeft een ton overhandigd aan het Antoni van Leeuwenhoek Research Center. Het geld verdiende hij met de opbrengst van zijn biografie Kahn – Mijn leven, mijn liefdes, mijn werk, die vorig jaar verscheen bij RetailTrends.
Kahn zorgde voor extra verkopen door bij grote afname coaching- en adviesgesprekken aan te bieden. Ook deden sommige collega-ondernemers spontaan extra donaties en giften. Kahn werd zelf met succes behandeld nadat hij in 2017 met kanker werd gediagnosticeerd.
Lees ook: Roland Kahn (CoolCat): ‘Ik kan nogal een drammertje zijn’
Wat we ook lazen:
- Picnic test met hoger bestelminimum voor populaire besteltijden (RetailTrends)
- Asielzoeker mag langer werken dan 24 weken per jaar, bepaalt de hoogste rechter (Nu.nl)
- Cool: bij het Brabantse E&E rollen 3D-shirts bijna kant-en-klaar van de weefgetouwen (ED)
- Sharefundingplatform Eyevestor heeft zijn Europese vergunning binnen (persbericht)
- Uber is ook in Nederland gestart met Uber Rent, de mogelijkheid om via zijn app een auto te huren (Dutch Cowboys)