1. Hadrian verkozen tot Startup van het Jaar 2023
Hadrian is verkozen tot MT/Sprout Startup van het Jaar. De Amsterdamse startup richt zich op het continu beschermen van grote bedrijven die veel aan het internet blootgesteld zijn. De startup ontwikkelt een cybersecurityplatform dat bedrijfssystemen benadert als ware het een hacker die van buitenaf speurt naar kwetsbaarheden. Mede-oprichter Olivier Beg mocht de beker in ontvangst nemen nadat het bedrijf het in de finale won van OpenUp, Nostics en Quan.
Lees verder: Hadrian wint Startup van het Jaar-award
2. NextKidney haalt 11,9 miljoen op
Ontwikkelaar van een draagbaar dialyseapparaat NextKidney heeft 11,9 miljoen euro bij investeerders opgehaald. Hiervan is 4,1 miljoen euro afkomstig uit een crowdfundcampagne via Oneplanetcrowd en 7,8 miljoen van professionele investeerders en angels. Momenteel werkt de startup samen met zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ en Menzis aan pilots in Nederlandse ziekenhuizen.
3. Patentenruzie maakt oplossing Lightyear moeilijk
De redding van zonneautobouwer Lightyear verloopt moeizaam, erkent curator Reinoud van Oeijen tegenover RTL Nieuws. De discussies lopen vast op het intellectuele eigendom van het bedrijf. Financiers die 81 miljoen euro in het Helmondse bedrijf staken blijken deze rechten in onderpand te hebben gekregen.
Van Oeijen gaf eerder aan kansen te zien voor een doorstart, ‘maar er moet wel snel duidelijkheid komen’. Het is een complexe zaak. ‘Die rechten zitten in de holding, die niet failliet is. Maar een groep van zes partijen heeft de rechten bovendien in onderpand. Dat is de puzzel.’
Lees ook: Wordt Lightyear het nieuwe Tesla of gaat het Spyker achterna? 4 scenario’s
4. Grote platforms moeten Brussel meer openheid geven
Grote online bedrijven die in Europa actief zijn zoals Booking, Bol.com en Marktplaats moeten vanaf vandaag publiceren hoeveel gebruikers ze hebben. Aan de hand van deze getallen bepaalt Brussel of ze onder strengere regels voor online platformen vallen.
De Digitale Dienstenwet moet onder meer de verkoop van illegale producten en het gebruik van manipulatieve technieken om mensen te verleiden om op bepaalde inhoud te klikken tegengaan. De grens is 45 miljoen gebruikers per maand. Bol.com zit ongeveer op de helft, Booking maakt goede kans om onder het strengere regime te vallen.
5. Amerikaanse crowdfunder betreedt Europese markt
Het Amerikaanse crowdfundplatform Wefunder betreedt de Europese markt. Het is de eerste crowdfunder uit de VS die de oceaan oversteekt. Er staan twaalf Europese bedrijven genoteerd op het platform, waaronder het Nederlandse Stack dat een alternatieve internetbrowser bouwt.
Wefunder richt zich voornamelijk op bedrijven in duurzaamheid, de voedselindustrie en technologiesector. Wefunder werkt uitsluitend met risicodragend kapitaal, waardoor het een relatief risicovolle manier van crowdfunding is.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Amazon steekt geld in Nederlandse zeewierboerderij
Een opvallende investering. Webwinkelreus Amazon investeert 1,5 miljoen euro in een zeewierboerderij voor de Nederlandse kust. het project North Sea Farm 1 wordt voor de Haagse kust gebouwd in een windmolenpark. In het park wordt onder meer onderzocht of zeewier de potentie heeft om koolstofdioxide vast te leggen. Het project wordt uitgevoerd door een consortium van wetenschappers en partners uit de zeewierindustrie.
Wat we ook lazen:
- Tesla gaat in de VS 360.000 auto’s terugroepen. (FD)
- Joyce en Raissa de Haas van Double Dutch Drinks mogen tegenover BBC uitleggen wat de voordelen zijn van een identieke tweeling als leiderschapsduo. (BBC)
- En nu even over serieuze problemen: de bruine Amsterdamse kroeg sterft uit. (NRC)
- Fastned heeft de mijlpaal van 250 snellaadstations bereikt. (IEX)
- Prins Constantijn noemt buitenlands talent essentieel voor de Nederlandse economie. (BNR)