1. Gesjoemel bij Neckermann.com
In België heeft Justitie 5 filialen van webshop Neckermann.com gesloten. De Nederlandse keten, in handen van Kwantumhallen-familie Steenbergen, wordt verdacht van gesjoemel met de inboedel van het failliete Depot+. Daarvan nam het de winkels over, maar anderhalve maand later ging Depot+ failliet. De curator trof daarna lege winkels aan, maar stelt nu dat hij de inventaris en goederen bij Neckermann.com terugvond, online en in een magazijn. Het Nederlandse postorderbedrijf werd in 2014 failliet verklaard, startte door als Neckermann.com en ging begin dit jaar ook ‘kijkwinkels’ exploiteren, waarvoor het in Nederland Kijkshops overnam. Neckermann.com-directeur Bas Pieper vertrok vorige week al met ruzie. Touroperator Neckermann (zonder .com) heeft al lang niets meer te maken met zijn naamgenoot.
2. Slim FreshBed naar NPEX-beurs
Barry van Doornewaard wil met obligaties 1 miljoen ophalen via MKB-beurs NPEX voor FreshBed, de Amsterdamse maker van geklimatiseerde bedden. Ventilatie van het matras helpt onder meer tegen huismijt, wat een uitkomst kan zijn voor astmapatiënten. Met de Freshbeds richt de slaapspecialist – Van Doornwaard is al langer actief met slaapwinkels voor hij het nieuwe bed ontwikkelde – zich op de betere hotels, het verse kapitaal is nodig voor marketing, sales en de koppeling van het hightech bed aan (health-)apps. Op de lening met een looptijd van 6 jaar biedt FreshBed 8,5 procent rente.
3. Sprout stelt lijst op met beste jong ondernemers
Ondernemersnetwerk Sprout heeft zijn jaarlijkse lijst met meest veelbelovende jonge ondernemers gepubliceerd, de 25 onder de 25. De ondernemers, dit jaar in de leeftijd van 18 tot en met 25, zijn ambitieus, zorgen voor vernieuwing en zijn volgens Sprout een voorbeeld voor jong en oud met hun bedrijf. Onder de 25 onder de 25-bedrijven vind je Marijn Flipse en Bart Jacobsz Rosier met hun scooterbouwer Bolt Mobility en zakelijke Whatsapp-provider Watermelon (Alexander Wijninga, Charl Haas en Daan Gönning), maar ook worstenmakers Bart Gijsbers en Remco van Hintum van Monsieur Saucisson en Brandsfit, waarmee Jip Maathuis sportclubs voorziet van gesponsorde kleding. Lezers van Sprout kunnen stemmen op hun favoriet voor de titel Ondernemer van het Jaar.
4. Rabo koppelt miljonairs aan ondernemers
De Rabobank brengt ondernemers die financiering zoeken in contact met vermogende klanten van de bank. Rabo test het onlineplatform Rabo & Co, waar klanten met minstens 1 miljoen euro op hun bankrekening met de mkb-bedrijven in contact worden gebracht. Ze kunnen vanaf een ton krediet verlenen, de bank neemt tot december zelf voor minstens de helft deel in iedere financiering. Voor de test zijn al tientallen klanten en bedrijven gevonden, die overwegen mee te doen. ”We zijn ooit opgericht om vermogende boeren te koppelen aan boeren die geld nodig hadden. Wat we nu gaan doen is vergelijkbaar”, aldus bestuurder Rien Nagel.
5. Philips en ASML stappen in HighTechXL
Philips en ASML gaan de komende vijf jaar ten minste twintig startups op de kaart zetten via de Eindhoven Startup Alliance, een samenwerking met ABN Amro en enkele andere partijen in de regio Brabant. De alliantie richt zich op de startups uit accelerator HightechXL, tot voor kort verbonden aan Startupbootcamp maar inmiddels voor zichzelf begonnen. Naast de financiële steun voor HightechXL kunnen de start-ups profiteren van de kennis en het netwerk van de deelnemers aan de alliantie.
6. Tribes krijgt tweede locatie in 020
Flexplekverhuurder Tribes opent niet een, maar twee vestigingen in Amsterdam. Woensdag meldde het ook in het Amstelgebouw aan het Prins Bernhardplein flexplekken in te richten, vanwege de grote vraag naar Tribes in de hoofdstad. Volgens oprichter/opperhoofd Eduard Schaepman is de markt in 020 nog lang niet verzadigd: “Er zijn 50 business centres in Amsterdam. Tribes is geen business centre, maar een ontmoetingsplek.” Eerder kondigde Tribes aan, vanaf de zomer in het ITO-gebouw aan de Zuidas te trekken.
7. En dan dit: Parkyourcar is een Airbnb voor opritten
Eindhovenaren die op vakantie gaan, kunnen hun oprit verhuren aan automobilisten van buiten de stad die via Eindhoven Airport vliegen. Op deze manier voorkomen ze dat hun huis doelwit wordt van een inbraak en verdienen ze ondertussen een mooi zakcentje. Het initiatief komt van Parkyourcar, de Airbnb van het parkeren. De startup gaat het concept na Eindhoven verder uitrollen in Nederland. Voor het parkeren op een oprit betaalt een reiziger gemiddeld 4 euro per dag. De verhuurders zijn vrij om hun eigen prijs te vragen.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van donderdag 26 mei. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk