1. ‘Picnic weigert cao-loon te betalen’
Picnic moet de supermarkt-cao toepassen of FNV sleept de scaleup voor de rechter. Volgens de vakbond is Picnic de enige websuper die het personeel in distributiecentra onderbetaalt, waardoor het bedrijf van Michiel Muller goedkoper kan werken. ‘Picnic verdiende bijna tien miljoen euro door de onderbetaling van zijn medewerkers’, aldus FNV. Daarom overhandigde FNV vorige week een symbolische cheque van 9,9 miljoen, het bedrag dat de directie volgens de vakbond in eigen zak heeft gestoken. “Voor het zware werk dat de mensen bij Picnic doen, krijgen ze maar net iets meer dan het minimumloon zonder toeslagen”, aldus FNV-bestuurder Marianne Jekkers. “De gratis bezorging moet ergens van worden betaald.”
2. Koper Blokker krijgt geld toe
Voor de koper van Blokker ligt er zo’n 250 miljoen euro te wachten. Volgens De Telegraaf zijn er zo’n twaalf potentiële overnemers voor het noodlijdende oranje winkelconcern, uiteraard allen investeringsvehikels. Een woordvoerder van Blokker-topman Michiel Witteveen bevestigt tegenover de krant dat de familie Blokker bereid is de koper ‘een substantieel bedrag’ te geven, maar wil het precieze bedrag niet noemen, omdat de onderhandelingen over de verkoop nog lopen. “De familie wil het verkopen aan een partij die wil investeren in Blokker”, benadrukt de zegsman.
3. Voormalig 25-onder-de-25 ThePhoneLab boert goed door
Danny ten Nijenhuis en Boris Blijham groeien stevig door met ThePhoneLab. De voormalig 25-onder-de-25-ondernemers voeren smartphone- en tabletreparaties uit waar je mag meekijken terwijl er aan je telefoon wordt gesleuteld. Je stapt dus eigenlijk echt een laboratorium binnen. “Er staan dertig mensen op de loonlijst van wie de helft fulltime werkt”, vertelt Blijham aan Quote. “Vorig jaar bedroeg de omzet ruim twee miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van 2017. In totaal hebben er het afgelopen jaar zo’n 20.000 telefoons en tablets op de reparatietafel gelegen.”
4. Amazon stopt 700 miljoen in fabrikant elektrische auto’s
Amazon is de nieuwste investeerder voor de elektrische auto’s van het automerk Rivian. De Amerikaanse fabrikant, die al sinds 2009 aan de weg timmert, presenteerde vorig jaar november tijdens de Los Angeles Auto Show voor het eerst z’n twee elektrische auto’s: een elektrische pickup en een elektrische SUV. Het bedrijf van Jeff Bezos stopt 700 miljoen dollar in Rivian, dat met het groeigeld de eerste elektrische off-roaders aan het einde van 2020 van de band af wil laten rollen. Eerder deze week meldde persbureau Reuters dat ook General Motors interesse heeft in een kapitaalinjectie in Rivian.
5. Ikea stopt met 1-euro-ontbijt
Een grote publiekstrekker bij Ikea is niet meer (okay, dat is wat overdreven…). De Zweedse meubelgigant heeft de prijs voor het ontbijt voor één euro verhoogd. Waar je voorheen voor een euro twee broodjes met beleg kreeg, een gekookt ei en een kop koffie of thee, biedt Ikea nu twee varianten ontbijt aan, merkte RTL Z op. Een kop koffie en een croissantje kost je zestig cent (als je lid bent) en anders 1,50 euro. Het échte ontbijtje, een croissant, bruin of wit broodje, 2 plakjes kaas of kipfilet, margarine en een warme drank, kost je nu 1,20 euro. Als niet-Ikea-lid mag je 3,45 euro aftikken.
6. En dan dit: Lacoste vervangt krokodil met bedreigde diersoorten
Lacoste vervangt het beroemde krokodil-logo door tien bedreigde diersoorten om bewustwording te creëren dat ze met uitsterven worden bedreigd. In samenwerking met het International Union for Conservation of Nature brengt het Franse kledingmerk poloshirts uit met de dieren, in een oplage die overeen komt met het aantal dieren dat er nog van op aarde rondloopt. Zo is er onder andere de Javaanse neushoorn, de Cao-Vit gibbon en de Sumatraanse tijger op de kleding te vinden.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 18 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.