1. Dopper wil fles niet in Blokker-schap
De aanbieding van Blokker om de Dopper-flesjes in de ramsj te gooien, is bij de sociale onderneming in het verkeerde keelgat geschoten. De oranje winkelketen heeft via een partijhandel tal van duurzame flesjes op de kop weten te tikken, maar dat ondersteunt niet het gedachtegoed van Dopper, aldus Dopper in een blog. ‘De nieuwste Blokker-folder viel op de mat. Op de cover wandelen rijen van onze mooie flesjes onder de kop ‘Partijhandel’ uit een grote zeecontainer. Not cool. Blokker en Dopper zijn geen match. Niet qua identiteit, niet qua missie, niet qua stijl. Wat ons betreft, zit er zelfs geen Tinder-date in. Maar wat ons het meest dwarszit, is dat deze folder afbreuk doet aan onze boodschap.’
2. Catawiki mag toch exclusieve whisky online aanbieden
De burgemeester van Assen hoeft niet op te treden tegen veilingwebsite Catawiki wegens het aanbieden van sterke drank zonder drank- en horecavergunning. Dat heeft de Raad van State in hoger beroep van branchevereniging Koninklijke Slijtersunie tegen de burgemeester van de Drentse hoofdstad bepaald. Volgens Slijtersunie handelt de veilingwebsite in strijd met de drank- en horecawet en treedt Catawiki op als slijterij, terwijl het bedrijf daarvoor geen vergunning heeft. Volgens de Raad van State verkoopt de oud-Challenger zelf geen sterke drank als exclusieve whisky’s en cognac en levert zij ook geen drank op bestelling af.
3. YouTube-schutter kwaad vanwege videobeleid
De vrouw die drie personen beschoot en daarna zelfmoord pleegde bij het hoofdkantoor van YouTube in Californië, koesterde wrok jegens het videoplatform. Nasim Aghdam, afkomstig uit Iran, was volgens haar vader kwaad op het bedrijf omdat ze geen geld meer kreeg voor haar filmpjes. Aghdam beheerde een kanaal met zo’n 5.000 volgers op YouTube en omschreef zichzelf als vegan bodybuilder en dierenrechtenactivist. Ze was ervan overtuigd dat YouTube maatregelen had genomen die ervoor zorgden dat haar aantal videoweergaves afnam. De vrouw zou op haar Instagramaccount hebben geschreven dat ze geen fysieke of geestelijke ziektes had, maar ‘leefde in een wereld vol onrechtvaardigheid’.
4. Apple strikt AI-topman Google
John Giannandrea, artificial intelligence-topman bij Google, stapt over naar de concurrent, schrijft The New York Times. Apple kaapt hem weg bij de zoekmachinegigant om te werken aan de ‘strategie voor machine learning en kunstmatige intelligentie’, wat feitelijk betekent van spraakhulp Siri een slimmere assistent te maken. Giannandrea werkt al bij Google sinds 2010, toen zijn startup Metaweb werd overgenomen. Bij Apple staat de 53-jarige AI-expert voor een flinke klus, want medio februari werd Siri nog uitgeroepen tot ‘domste digitale assistent‘ na onderzoek van Loup Ventures, waar ook Alexa, Google Assistant en Cortana werden onderworpen aan een test.
5. Nederlanders willen geen abo’s op fysieke producten
Hoewel Nederlandse consumenten relatief veel abonnementen hebben op diensten en digitale producten, zoals kabeltelevisie, sportschool, muziek- en videodiensten, hebben ze relatief weinig belangstelling voor abonnementen op fysieke goederen, zoals maaltijdpakketten, dierenvoeding of wasmachines. Dit in tegenstelling tot andere Europese consumenten, blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Dat terwijl veel startups hun businessmodel hierop gebaseerd hebben, zoals de scheermesjes van Boldking of de speciaalbieren van Beer in a Box. 70 procent van de Nederlanders ziet niet in wat er aantrekkelijk is aan een abonnement op goederen, terwijl dat gemiddeld in Europa 40 procent is.
6. En dan dit: wederom Emmy voor Eindhovense anti-piraat
Twee jaar na het eerste succes tijdens de Emmy Awards mag het Nederlandse Civolution wederom het podium op voor het gouden beeldje. Won de Eindhovense spin-off van Philips in 2016 nog de Steganographic Technologies for Audio and Video, ditmaal weten de Brabanders de Technology & Engineering Emmy binnen te slepen voor de technologie die digitale videocontent kan herkennen. Civolution is in de filmwereld wereldmarktleider op het gebied van steganografie, een vorm van cryptografie waarbij video’s en afbeeldingen een digitaal watermerk krijgen. Als een illegale kopie opduikt, kan een gedupeerde producent zien waar en wanneer de kopie gemaakt is.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van donderdag 5 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina!
Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:
✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events