1. John de Mol mengt zich in overnamestrijd TMG
De overnamestrijd rondom uitgeversbedrijf Telegraaf Media Groep is weer iets spannender geworden. Uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat televisietycoon John de Mol 18,4 procent van de aandelen van TMG in handen heeft. Dit betekent dat hij dwars kan gaan liggen bij het overnamebod dat grootaandeelhouder VP Exploitatie en de Belgische uitgeverij Mediahuis aan het voorbereiden zijn. Tot nu toe hebben die bieders toezeggingen op 55 procent van de aandelen en daar zitten de aandelen van De Mol niet bij. Wat hij precies wil met zijn aandelen, heeft de televisieman nog niet verteld.
2. 1,8 miljoen euro voor Nederlandse bommenzoekers
Het jonge technologiebedrijf Eye on Air kan vanaf nu explosief groeien. Het bedrijf heeft namelijk 1,8 miljoen euro aan investeringen opgehaald bij private investeerders en het Mainport Innovation Fund. De onderneming, die zijn roots bij de Universiteit Twente heeft liggen, ontwikkelde een techniek om de kleinste sporen van explosieven op te sporen in bijvoorbeeld bagage. Het is een technologie waar luchthavens en luchtvaartmaatschappijen om staan te springen. Ceo van Eye on Air Ewout Maaskant zegt dat hij met de investering in 2017 zijn team gaat uitbreiden en op zoek gaat naar andere toepassingen van hun sensortechnologie. “Zoals de vroege detectie van lekken of luchtverontreiniging”, aldus Maaskant.
3. Storage Share breidt binnen maand uit naar VK
Goed met vastgoed: Storage Share breidt een maand na de lancering al uit naar het Verenigd Koninkrijk. Oprichters van de eerdere Startup van de week Julian Doorten en Niels van Eck komen in een acceleratorprogramma van proptech(vastgoed technologie)-investeerder Pi Labs, met als doel om voet aan de grond te krijgen aan de overkant van Het Kanaal. Voor deze uitbreiding krijgen de oprichters van Pi Labs een investeringszakcentje van 50.000 pond mee. Storage Share is de Airbnb voor opslagruimte. Het platform is opgezet met particulieren in het achterhoofd. Maar wegens grote vraag uit de markt richt het bedrijf zich nu ook op commerciële vastgoedpartijen die lege (kantoor)ruimte willen aanbieden als opslagruimte.
4. Apple verhoogt prijzen Britse App Store met 20 procent
Apple heeft de prijzen voor de Britse App Store met 20 procent verhoogd. Daardoor is er nu pariteit tussen de US en de UK: kost een app in Amerika 99 dollarcent, dan is dat in Groot-Brittannië nu 99 pence. De prijsstijging sluit aan bij de val van de pond van 20 procent ten opzichte van de dollar, sinds de Britten in een referendum duidelijk maakten uit de EU te willen. Apple weigert dus om zelf financieel in te boeten door de waardedaling. Tesla toonde zich eerder ietsje coulanter voor de Britten en verhoogde de prijzen met slechts 5 procent.
5. Tweede editie Startup Fest Europe aangekondigd
Er komt een tweede editie van het Startup Fest Europe. Dat kondigt Constantijn van Oranje-Nassau aan op de website van organisator StartupDelta. Bij de eerste editie van het startup festijn lukte het de organisatie om grote namen als Eric Schmidt van Alphabet en Apple-topman Tim Cook naar de polder te lokken. De tweede editie (‘a celebration of entrepreneurship in The Netherlands’) vindt eind september plaats op locaties door heel het land. Het hoofdevenement op 27 september wordt samen met de Amsterdam Capital Week georganiseerd. Op die dag staat het matchen van Europese startups met investeerders centraal.
6. En dan dit: startup vervangt dokter voor nulletjes en eentjes
Knap uitgedokterd: de startup Forward zet artsen buitenspel. Voor een deel, althans. De knappe knoppen van het bedrijf, waaronder oud-werknemers van Google en Uber, proberen medische onderzoeken en behandelingen zoveel mogelijk te automatiseren. Dat ze daar nu al aardig in slagen laat hun flagship store in San Francisco zien, die sinds gisteren is geopend. De medische one-stop-shop is een soort Apple Store vol onderzoeksruimtes, medische instrumenten en testlaboratoria voor bijvoorbeeld urinestalen. Van alle leden (die 149 dollar per maand moeten betalen om de winkel in te mogen) wordt de medische informatie bijgehouden, kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de systemen steeds betere adviezen aan de patiënt kunnen geven. Momenteel komen er nog dokters aan te pas om de patiëntgegevens te beoordelen. Maar dat die meteen een contract voor onbepaalde tijd hebben gekregen bij Forward, lijkt gezien de ambities van het bedrijf niet waarschijnlijk.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 18 januari 2017. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk