1. Compensatie stijging energiekosten ondernemers
Het kabinet vergoedt vanaf volgend jaar de helft van de stijging van de energiekosten van kleine en middelgrote bedrijven, melden verschillende media. Het steunplan kost de overheid naar verwachting 2,5 tot 3 miljard euro. Daarmee kunnen tussen de 20.000 en 30.000 energie-intensieve ondernemers zoals bakkers en slagers worden geholpen.
Alleen bedrijven die meer dan 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten komen in aanmerking. Zij krijgen maximaal 160.000 euro vergoed. Volgens de NOS wordt het plan later vandaag na de ministerraad gepresenteerd.
2. Kraft Heinz (nog meer) verpakkingsvrij met Pieter Pot
Voedingsgigant Kraft Heinz heeft zijn supply chain nog meer op de schop genomen voor Pieter Pot, de verpakkingsloze onlinesupermarkt van Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt. Kraft Heinz levert vanaf nu hagelslag (De Ruijter) en havermout (Brinta) in grote zakken. Elke big bag maakt 1.538 hagelslagverpakkingen en 600 havermoutverpakkingen overbodig.
Pieter Pot overtuigde Kraft Heinz eerder al om ketchup, mosterd en mayonaise in grote verpakkingen aan te leveren. Daarmee is Kraft Heinz naar eigen zeggen de eerste grote speler die op deze schaal de toeleveringsketen verpakkingsvrij maakt.
Lees ook: 4 uitdagingen die Pieter Pot aanpakt met 9 miljoen euro groeigeld
3. Twitter-manoeuvres Musk onderzocht door federale overheid VS
De Amerikaanse overheid is een onderzoek gestart naar Elon Musk in verband met zijn plan om Twitter over te nemen. Dat blijkt uit een rechtbankverzoek van Twitter, waarin het bedrijf vraagt om inzage van documenten die Musk aan de autoriteiten heeft overgedragen. Het is nog niet duidelijk welk agentschap het onderzoek uitvoert.
Twitter zegt alleen dat autoriteiten onderzoek doen naar Musks ‘gedrag’ rondom de deal ter waarde van 44 miljard dollar. De advocaat van Musk beweert tegenover CNN dat Twitter de aandacht probeert af te leiden van een onderzoek door de federale overheid naar bestuurders van Twitter.
4. Merendeel bedrijven is bezig met verduurzamen
Acht van de tien bedrijven hebben dit jaar maatregelen genomen om duurzamer te worden, blijkt uit CBS-cijfers. Bij 39 procent van de bedrijven ging het om een combinatie van ingrepen op het gebied van energie, uitstoot en de circulaire economie. Als belangrijkste belemmeringen noemen ondernemers de afhankelijkheid van andere spelers zoals installateurs en een gebrek aan financiële middelen.
5. Athom lanceert nieuwe Homey
Athom, de smart home-producent van Stefan Witkamp en Emile Nijssen, heeft een ‘pro’-versie gelanceerd van zijn IoT-hub Homey. Het 399 euro kostende kastje kreeg een beter wifi-bereik, een snellere processor en meer (werk)geheugen. De Enschedese hardwaremaker breidt de verkoop tegelijkertijd uit naar Canada, Australië en de VS.
Homey-gebruikers zijn volgens Athom minder afhankelijk van cloudtechnologie van (en lock-in door) grote spelers zoals Apple, Amazon en Google. De Homey werkt met zo’n 50.000 apparaten van onder andere Philips (Hue), Ikea en Sonos.
Lees ook: Athom in startup-stad Enschede
6. Aantal cleantech-vacatures explodeert
Door de switch naar duurzame energie is de vraag naar vakmensen gestegen naar momenteel 48.000 vacatures, bericht het UWV. Daarbij gaat het om beroepen in de ict, elektriciens, installatiemonteurs van zonnepanelen en laadpalen en werkvoorbereiders in de bouw. In 2016 waren er voor die vakgebieden nog maar 17.000 vacatures. ‘Dit laat zien dat opleidingen en omscholingstrajecten richting een klimaatbaan de baankansen vergroot’, aldus het UWV.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: iPhone met oplader verplicht in Brazilië
Apple heeft in Brazilië een boete van 20 miljoen euro gekregen vanwege het verkopen van iPhones zonder oplader. Dat is de uitkomst in een rechtszaak die was aangespannen door een consumentenvereniging. De rechter beveelt de techreus om opladers te geven aan alle klanten die in de afgelopen twee jaar een iPhone kochten, en om voortaan laders bij nieuwe telefoons mee te leveren. Apple kan nog in beroep gaan. De uitspraak volgt op een vergelijkbare boete (2,5 miljoen dollar) die het Braziliaanse ministerie van Justitie in september oplegde.
Wat we ook lazen:
- Ruim één op de drie bedrijven gebruikte coronasteun (CBS)
- Kieskeurige werkgevers overleven niet op de krappe arbeidsmarkt, waarschuwt UWV-baas Maarten Camps (Telegraaf)
- Bijna de helft van alle nieuw verkochte brommers is nu elektrisch (RAI Vereniging)
- Het aantal boerenbedrijven met kinderopvang is de afgelopen 15 jaar gegroeid van 20 naar 263 (LTO Nederland)
- VDL en RWE geven batterijen uit elektrische bussen een tweede leven als energieopslagsysteem (RWE)