1. Boekhoorn raakt Hema kwijt
Marcel Boekhoorn heeft geen akkoord weten te bereiken over de schuldsanering van Hema, en raakt de warenhuisketen daarom na anderhalf jaar weer kwijt. Het bedrijf komt in handen van de schuldeisers. Boekhoorn wilde extra geld in het warenhuis steken, maar dat vonden de schuldeisers een te klein bedrag. Boekhoorn is teleurgesteld over het stuklopen van het overleg. ‘Wij hebben een fantastisch bod van 523 miljoen euro neergelegd, maar ik heb niet het idee dat de tegenpartij ons bod serieus in overweging heeft genomen.’ De schuldeisers steken extra kapitaal in Hema, laat het bedrijf weten in een persbericht. Michiel Witteveen, eigenaar van onder meer Blokker en Intertoys, heeft een bod uitgebracht op Hema.
2. Sprout maakt de beste jonge ondernemers van 2020 bekend
Sprout publiceert vandaag de nieuwe 25 onder de 25, de lijst met meest veelbelovende jonge ondernemers van Nederland. Onder de talentvolle ondernemers tot (en met) 25 jaar bevinden zich de founders van bedrijven als Aquablu (waterfilters), Waterweg (circulaire tegels van bagger) en Bringly (shop to home delivery) die bewijzen dat ze ook in coronatijd overeind blijven. Op 25 juni pitchen drie finalisten voor de 25 onder de 25-award, maar dit jaar wijst ook de Sprout-community een favoriet aan. Stem!
Lees meer: Dit zijn de beste jonge ondernemers van 2020
3. Corona-update:
- Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 21.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 12,2 miljard euro, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken. Ruim 4.300 van deze leningen werden verstrekt met een overheidsgarantie, vooral de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona.
- Door de coronacrisis is er nu even geen tijd voor stikstof, opinieert ondernemer Michel Perridon in de Telegraaf. ‘Wat er nauwelijks toe lijkt te doen, is dat we op dit moment hebben te maken met de grootste crisis in honderd jaar.’
- Kledingwinkel Terstal (210 vestigingen) doet contant geld definitief in de ban.
- Online winkelen ligt nog altijd 48 procent boven het niveau van voor de coronacrisis.
- Uber schrapt in Nederland tweehonderd banen. De ondernemingsraad is boos dat het bedrijf geen noodsteun heeft aangevraagd.
- De coronacrisis leidt op de telecommarkt niet tot meer overstappers.
- De drukte in stadscentra is nog lang niet terug op het oude niveau.
- De oproep om arbeidsmigranten bij bedrijven met hoog coronarisico een eigen slaapkamer te geven is onuitvoerbaar, zeggen uitzendbureaus.
- In de Amerikaanse olie- en gasindustrie verliezen door de coronacrisis meer dan 100.000 mensen hun baan, becijfert het Noorse onderzoeksbureau Rystad Energy.
- Spanje trekt 3,7 miljard euro uit om zijn autoindustrie op de been te houden.
- De Duitse luchtvaartmaatschappij Condor wil tussen de 15 en 25 procent van zijn personeel ontslaan.
4. Overheid vergoedt belastingaangifte
Belastingaangifte doen blijft voorlopig gratis voor ondernemers, melden staatssecretarissen Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) en Hans Vijlbrief (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. De overheid gaat in ieder geval de komende twee jaar de kosten vergoeden voor eHerkenning, een inlogmiddel dat ondernemers nodig hebben om digitaal aangifte te kunnen doen. De aankondiging dat eHerkenning, dat wordt aangeboden door commerciële partijen, ondernemers geld ging kosten zorgde eerder dit jaar voor ophef. De overheid vergoedt nu tot 24,20 euro per jaar, volgens het kabinet het goedkoopste aanbod om veilig te kunnen inloggen bij de Belastingdienst.
5. Tony’s Chocolonely zet chocoladepretpark op pauze
De fabriek die Tony’s Chocolonely in Zaandam wil bouwen, voorzien van een bezoekerscentrum en een achtbaan, komt er voorlopig niet. Het project staat vanwege de coronacrisis voorlopig op pauze, meldt het bedrijf van Henk-Jan Beltman op zijn website. Tony Chocolonely wil met het Chocolate Circus honderdduizenden bezoekers per jaar naar Zaandam trekken. De bedoeling was om daar deze maand Pakhuis de Vrede te kopen, maar de beoogde vastgoedinvesteerder krijgt de financiering niet rond, vertelt Beltman in Het Parool. Te midden van de coronacrisis vind je niet gemakkelijk een investeerder, merkt hij op. ‘Het is gewoon geen goed moment voor zo’n groot project.’ Zo moet het chocoladepretpark worden:
6. Catawiki verwacht eerste winst
Catawiki maakt dit jaar eindelijk winst, laat het bedrijf weten aan de Telegraaf. Door de coronapandemie is de professionele handel in bijzondere objecten naar het internet verhuisd, en zijn mensen massaal hun zolders gaan opruimen, zegt cfo Frederik de Beer. ‘We hebben tienduizenden nieuwe particuliere aanbieders kunnen verwelkomen’. Ook aan de koperszijde zou het drukker zijn. Al met al beleefde de veilingsite in mei en april een omzetgroei van 50 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een deel van die groei zal blijven plakken, verwacht De Beer.
7. Pandora Intelligence, ramp-drone bij winnaars Blue Tulip
Sprout-challenger Pandora Intelligence is vrijdag uitgeroepen tot één van de acht winnaars van de Accenture Blue Tulip Awards, een jaarlijkse innovatiewedstrijd voor veelbelovende startups. Pandora Intelligence bestrijdt criminaliteit door van data over criminele activiteiten voorspellende algoritmes te maken. Opvallende winnaar in de categorie ‘Nutrition’ is Pats Drones, dat met kleine drones in plantenkassen op insecten jaagt, en die uitschakelt door tegen ze aan te vliegen. De categorie Mobility was eveneens een prooi voor een drone-startup, Avy, die medicijnen naar rampgebieden vliegt.
8. En dan dit: Niels Verweij (Dekbed Discounter) koopt Ferrari van vier ton
Oprichter van Dekbed Discounter Niels Verweij (31) heeft zichzelf getrakteerd op een Ferrari 812 SuperFast, meldt Quote. Verweij kan de bolide met een vanafprijs van 393.400 euro best veroorloven, merkt het blad op. Zijn geschatte vermogen steeg dit jaar met 27 procent, waardoor hij een paar plekken opschoof in de lijst met succesvolste jonge ondernemers. Met zijn webwinkel heeft Verweij weinig last van de coronacrisis, zei hij eerder tegen Quote. Wel is het ‘een crime’ om de handel binnen te krijgen. ‘Ga maar na: Pakistan en India zitten dicht en zakendoen met China is ook niet bepaald top.’
Wat we ook lazen:
- Bonnetjes overtypen en tepels markeren, zo ziet het leven van een clickworker bij Amazon eruit. (Vrij Nederland)
- Takeaway is ‘onbedoeld goed geworden in overnames’, zegt Director of Product Brenno Misuraca. (Emerce)
- Terwijl veel bedrijven in hun schulp kruipen, smeden techgiganten plannen om nog groter te worden. (New York Times)
- Zo helpen Spanje, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Israël hun startups tijdens de coronacrisis (Sifted)
- Tosca – de zus van – Musk is ook een revolutionair, maar dan op (erotisch) filmgebied. (Wired)
Tot zover de Sprout-update van maandag 15 juni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.