1. Oproep bedrijfsleven: leef basisregels corona na
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland doen in een gezamenlijke brief een oproep aan hun achterban om de basisregels tegen het coronavirus weer in acht te nemen. ‘Thuiswerken bij klachten en goed ventileren: het is allemaal weer belangrijk nu het aantal coronabesmettingen in Nederland oploopt en de vakantieperiode zelfs nog moet beginnen’, schrijven de organisaties. Het aantal coronabesmettingen stijgt in Nederland sinds deze maand weer snel.
De organisaties maken zich ernstige zorgen over de uitval van personeel dat besmet is met het coronavirus. Ook willen ze koste wat kost een lockdown in het najaar voorkomen. Ze vragen het bedrijfsleven daarom om de basisregels tegen corona weer in acht te nemen. Naast thuiswerken bij klachten en goed ventileren zijn dit zaken als het afnemen van zelftesten, handen wassen en ontsmetten.
2. Enschedese softwarebouwer overgenomen
Het Enschedese softwarebedrijf Bizzdesign is overgenomen door de Haagse investeerder Main Capital Partners. Het investeringshuis neemt een meerderheidsbelang en betaalt daarvoor naar eigen zeggen 50 miljoen euro. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het zou de grootste overname van Main zijn sinds 2018. De investeerder zou daarnaast nog 150 miljoen euro beschikbaar hebben voor vervolgovernames.
Bizzdesign levert software waarmee organisaties hun eigen systemen en processen kunnen weergeven. Het bedrijf heeft klanten als Tata Steel, ASML en T-Mobile.
3. ECB: minder krappe arbeidsmarkt door vluchtelingen
Voordeel bij een – veel groter – nadeel? De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de Europese beroepsbevolking met liefst 300.000 tot 1,3 miljoen personen kan groeien door de toevoer van Oekraïense vluchtelingen. Zij zijn op de vlucht voor oorlog in eigen land. Door hun komst zou de arbeidsmarkt op termijn minder krap kunnen worden, denkt de ECB.
Volgens de ECB kan de beroepsbevolking door de toevoer van Oekraïense vluchtelingen op de middellange termijn met 0,2 tot 0,8 procent groeien. Dit zou overigens wel een ‘berekening op een bierviltje’ betreffen. Nederland telt momenteel 62.000 Oekraïners, van wie een op de vijf aan het werk is.
4. EasyJet schrapt vluchten
Slecht nieuws voor reizigers. Budgetmaatschappij EasyJet schrapt deze zomer extra vluchten. Hiertoe behoren ook vluchten die de maatschappij in Nederland wil maken. Dat maakt het Britse bedrijf van de Griekse zakenman Stelios Haji-Ioannou maandag bekend in een persbericht.
De reden voor het terugtrekken van vluchten laat zich inmiddels raden: er zijn te weinig beveiligers en bagagecontroleurs aanwezig. EasyJet wilde tot voor kort afwachten, maar besluit nu toch om vluchten te schrappen. Zo wil het bedrijf klanten extra tijd geven om alternatieve vluchten te boeken. Het is niet bekend om hoeveel vluchten het precies gaat.
5. Moederbedrijf Spaces breidt uit in Nederland
IWG, het moederbedrijf van co-working-kantoren Spaces en Regus, heeft grootse uitbreidingsplannen in Nederland. Het bedrijf wil de komende vijf jaar van 150 naar 350 flexibele kantoorlocaties groeien in ons land. Dat meldt IWG maandag in een persbericht. IWG stelt in te spelen op de toenemende vraag naar flexibele werklocaties.
De kantoorgrootgrutter opent deze week een nieuw Spaces-kantoor in Amsterdam. Ook komt er een nieuw kantoor van Spaces aan in Utrecht en opent later dit jaar een Regus-vestiging in Deventer. Wereldwijd verwacht IWG dit jaar 1.000 locaties aan zijn portfolio toe te voegen.
6. Krappe arbeidsmarkt bedreigt maakindustrie
De groei van de maakindustrie wordt bedreigd door structurele personeelstekorten. Die waarschuwing doet de ING in een nieuw rapport over de sector die machines produceert en installeert en bijvoorbeeld metaal verwerkt. Tot dusver gaat het goed met de branche. De afgelopen vijf jaar groeide het aandeel van de maakindustrie in de Nederlandse economie jaarlijks met zo’n 5 procent.
De groei wordt daarentegen bedreigd door de krappe arbeidsmarkt. Het is nu al uiterst ingewikkeld voor bedrijven om voldoende technici te vinden. In 2026 zouden er volgens de ING zelfs 15.000 en 20.000 ‘niet te vervullen’ vacatures voor technici zijn.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: aantal yogastudio’s in 12 jaar verdubbeld
Het aantal yogastudio’s in Nederland is in twaalf jaar tijd verdubbeld. Telde ons land er in 2010 nog 999, anno 2022 zijn dit er 2.147; een toename van 115 procent. Dat blijkt uit onderzoek van databedrijf BoldData. Nederland staat daarmee op de derde plek in Europa. Alleen Duitsland (3.373) en Frankrijk (2.196) tellen er meer.
Wel lijkt de opmars van yogastudio’s in ons land tot een einde te zijn gekomen. In 2021 kwamen er nog maar 24 nieuwe yogastudio’s bij. 2019 was het beste jaar voor yogastudio’s, zo blijkt. In dat jaar openden liefst 111 ondernemers de deuren van hun studio. De meeste yogastudio’s bevinden zich in Amsterdam (169), gevolgd door Rotterdam (70) en Den Haag (68).
Wat we ook lazen:
- China minder aantrekkelijk voor bedrijven vanwege strikt covidbeleid (het FD)
- Hoe men vroeger omging met een krappe arbeidsmarkt (de Volkskrant)
- Wat te doen tegen een schreeuwende baas? (het FD)
- China verbiedt tijdelijk Tesla’s (NU.nl)