1. Bas Beerens treedt terug bij WeTransfer
Bas Beerens stopt als CEO van WeTransfer. Hij mist het creatieve proces en zag op den duur “tegen alle taken op”, zegt hij tegen RTZ. En, in het begeleidende persbericht: “Het bouwen van een startup is iets totaal anders dan de dagelijkse operatie van het leiden van een bedrijf met 80 medewerkers.” Beerens blijft als bestuursvoorzitter wel verbonden aan WeTransfer, en werkt de komende tijd aan nieuwe samenwerkingen in de muziek- en entertainmentindustrie, waaronder een speelfilm. De ondernemer legde met zijn marketingbureau Oy Communications de basis voor het wereldwijd gebruikte filesharingsysteem (100 miljoen gebruikers per maand). Afgelopen september werd hij daarvoor nog gehuldigd met de Loey-award voor beste online ondernemer. Als opvolger en nieuwe ceo haalde Beerens de Brit en Gordon Willouhgby, momenteel werkzaam bij Amazon, over om naar Amsterdam te verhuizen.
2. Roland Kahn vangt bot in Frankrijk
Een Franse rechtbank heeft het bod van Roland Kahn (Coolinvestement) op de Franse winkels van MS Mode afgewezen. Daardoor worden 113 van de 134 winkels gesloten en verliezen 500 mensen hun baan. De overige winkels worden verkocht. Frankrijk was na Nederland de belangrijkste markt voor MS Mode, dat eerder dit jaar failliet ging en een doorstart maakte. De 40 winkels in Duitsland waren al gesloten. MS Mode overweegt wel om de Duitse webshop te heropenen.
3. Kwart webwinkels stopt binnen twee jaar
Van de 9469 webwinkels die vorig jaar zijn begonnen is 27,5 procent alweer gestopt, berekende kredietinformatiedienst Creditsafe. Ruime 400 webshops stopten al in hun eerste jaar, gevolgd door bijna 2000 dit jaar. Daarnaast gingen 65 webwinkels failliet, merendeels bv’s. De groep ondernemers die vrijwillig stopte bestaat voor driekwart uit eenmanszaken. Creditsafe: “Ondanks dat de online omzet blijft groeien, is het voor de nieuwe webwinkels lastig om de concurrentie aan te gaan met de gevestigde webwinkels die een uitgebreid assortiment hebben, binnen 24 uur kunnen leveren, en waarbij het verzenden en terugsturen vaak gratis is. Als beginnende webwinkel kun je vaak alleen nog het verschil maken als je je richt op een niche.”
4. Online opleider Goodhabitz voor de helft naar investeerder
Online cursusaanbieder Goodhabitz komt voor 50 procent in handen van investeerder Parcom Capital. Er wordt niet vermeld hoeveel geld er met de deal is gemoeid; Parcom, dat eerder dit jaar een nieuw fonds vulde met 550 miljoen euro, krijgt met ondernemer Robert van der Wallen in ieder geval een commissaris bij het Eindhovense bedrijf. Die oprichter van marketingbedrijf Brandloyalty (exit in 2013 van 1 miljard euro) speelde bij de totstandkoming van de deal “een prominente rol”. Goodhabitz verkoopt online cursussen en trainingen via een maandelijks abonnement, en is daarmee een concurrent van onder meer Schouten en Nelissen. Goodhabbitz wil met het groeigeld uitbreiden naar België, Frankrijk en Engelend.
5. Ohpen levert softwareplatform SNS Bank
Softwarebedrijf Ohpen wordt leverancier van de digitale infrastructuur van SNS Bank. Het 7 jaar oude bedrijf van Chris Zadeh en Michel Vrolijk noemt de deal een mijlpaal voor het bedrijf. SNS (vanaf 1 januari: Volksbank) gebruikt de cloudsoftware van Ohpen voor de beleggingsproducten van SNS Bank en dochterbedrijven ASN, RegioBank en BLG Wonen. Concreet betekent dat onder andere de orderuitvoering, berekenen van beleggingsprestaties en het uitkeren en herbeleggen van dividenden. Ohpen gaat eind volgend jaar aan de slag bij SNS, nadat de oude leverancier zijn contract heeft uitgediend.
6. En dan dit: chefs aangebrand door Michelin-gids
Een aantal chef-koks heeft volgens de Volkskrant twijfels bij de zorgvuldigheid van Michelin bij het uitdelen van sterren. Een deel van teksten in de Michelingids van 2017 zijn volgens hun namelijk hetzelfde als voorgaande edities. Zo moest restaurant La Rive (Amstel Hotel) deze week zijn ster inleveren, terwijl de lovende woorden over een “intieme ambiance, geraffineerd decor, subliem comfort en prachtige wijnen” letterlijk ge-copy-paste blijken uit de Michelingids van 2016. General-manager vindt het “opmerkelijk”. De Volkskrant noteert ook dat van de 67 Amsterdamse restaurants die de afgelopen twee jaar in de gids stonden er 58 een identieke tekst hebben. Van de 26 restaurants in Maastricht kregen maar 6 een nieuwe tekst.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van vrijdag 16 december. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk