1. Wonderflow haalt 2 miljoen op
Het Amsterdamse Wonderflow heeft 2 miljoen euro opgehaald in een ronde die werd geleid door de Italiaanse venture-capitalpartij P101. Ook Jan Bennink, voormalig topman van Danone en Douwe Egberts, investeert in het bedrijf. Bennink was al als adviseur betrokken bij de startup. Wonderflow is opgericht door de Italianen Giovanni Gaglione, Michele Ruini en Riccardo Osti. Het bedrijf helpt ondernemingen (waaronder Uber, Samsung en Durex) inzichten te destilleren uit klantrecensies. Het opgehaalde kapitaal wordt aangewend voor het versterken van de positie op de Europese markt. Twee jaar geleden haalde Wonderflow ook geld op bij P101, toen anderhalf miljoen euro. In totaal heeft de startup nu 4 miljoen euro uit de markt gehaald.
2. FNV sleept Uber voor de rechter
Uber moet zijn chauffeurs conform de taxi-cao betalen en in dienst nemen vindt FNV. Om dat te bereiken is de vakbond met 25 chauffeurs naar de rechter gestapt. FNV stelt dat Uber gebruikmaakt van schijnconstructies, omdat de zzp-chauffeurs wel degelijk werknemer zouden zijn van het Amerikaanse techbedrijf. Vorige maand overhandigde FNV een aanmaning, maar Uber wil volgens de bond niet serieus ingaan op de eisen. Uber stelt teleurgesteld te zijn in de rechtsgang omdat het met de vakbond in gesprek wil blijven. ‘Wij blijven zij aan zij staan met chauffeurs die hun flexibiliteit en zelfstandigheid enorm waarderen en willen behouden’, aldus directeur Maurits Schönfeld in NRC Handelsblad.
3. Healthtechfonds NLC haalt 9 miljoen op
NLC, investeerder in medische startups, heeft met het nieuwe Stepping Stone Fund minstens 9 miljoen euro aan vers kapitaal opgehaald bij beleggers. De investeerder verwacht dat de teller begin 2021 uiteindelijk op 12,5 miljoen euro komt te staan. Het fonds investeert in medische startups die zich in de allervroegste fase bevinden. Het geld moet uiteindelijk richting 40 ‘ventures’ vloeien. De miljoenen zijn onder meer afkomstig van Philips, vermogende families, impact-investeerders en health-techondernemers.
4. Meer ondernemers bellen 113 Zelfmoordpreventie
Het zijn loodzware tijden voor veel ondernemers. Hierdoor krijgt 113 Zelfmoordpreventie, de crisislijn voor mensen met suïcidale gedachten, steeds meer vragen van wanhopige ondernemers. Dat blijkt uit een navraag van BNR. Ondernemersclub ONL krijgt ook een toenemend aantal vragen van radeloze ondernemers. Onduidelijk is hoe groot de stijging is van het aantal ondernemers dat 113 belt.
5. Plotwise groeit keihard en haalt investering op
Softwareontwikkelaar Plotwise groeit door de coronacrisis sneller dan geraamd. De startup van Michel Boerrigter levert software waarmee partijen als PostNL en Coolblue de bezorging van pakketjes slim kunnen inplannen. ‘Voor de start van dit jaar hadden we begroot om 15% per maand te groeien, inmiddels zitten we op 60% per maand. En dan moet de decemberpiek na de aangekondigde maatregelen van gisteravond nog komen’, aldus Boerrigter tegenover Quote. Het bedrijf krijgt betaald per afgeleverde bestelling. Enkele weken geleden haalde Plotwise een onbekend bedrag op bij innovatiefonds Energiiq. Volgens Boerrigter is het een opmaat naar een grote investeringsronde.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Easytoys mag shirtsponsor Emmen blijven
Opluchting voor Eric Idema, directeur van Easytoys. De online seksspeeltjeswinkel mag ook komend jaar het shirt van profclub FC Emmen sieren. Easytoys sloot een tweejarig sponsorcontract met de de Drentse club, maar de KNVB twijfelde of dit legitiem was. Aanvankelijk werd toestemming gegeven voor één seizoen. De clubs uit het betaald voetbal hebben besloten dat de KNVB niet langer toetsingscriteria mag hanteren voor sponsoring. Alleen de Reclame Code Commissie kan in de toekomst nog een sponsorovereenkomst verhinderen.
Wat we ook lazen:
- Koninklijk luisterplezier! Spotify tekent een meerjarige overeenkomst voor een podcast met Prins Harry en Meghan Markle (Techcrunch)
- Trouw publiceert een profiel van de ‘groene advocaat’ Roger Cox die het opneemt tegen Shell. (Trouw)
- Apple en Google mogen concurrenten lijken, maar achter de schermen sloten ze een megadeal. (The Wall Street Journal)
- Ondernemer en aspirant-politicus Mick de Vlieger vertelt over zijn vader en ondernemer Erik de Vlieger: ‘een geniale gek’. (Het Financieele Dagblad)
- Een prikkelend betoog uit de lente. Willen miljardairs de maatschappij beter maken dan moeten ze macht inleveren (Fast Company)