1. Zorg FNV over versoepeling quarantaineregels
De quarantaineregels voor ‘essentiële’ werknemers worden versoepeld, maar bedrijven maken zelf uit wie dat zijn. Dat nodigt uit tot misbruik, stelt FNV. De vakbond is bang dat werknemers onder druk worden gezet om tegen hun zin te komen werken, schrijft het FD. Vicevoorzitter Kitty Jong maakt zich met name zorgen om werknemers in kwetsbare posities, zoals arbeidsmigranten. Volgens de nieuwe regels hoeven werknemers die essentieel zijn voor de continuïteit van een organisatie na nauw contact met een besmet persoon niet meer in quarantaine, zolang ze zelf klachtenvrij zijn.
2. Megaboete Intel van de baan
De boete van ruim 1 miljard die de Europese Commissie in 2009 heeft opgelegd aan chipfabrikant Intel is onterecht. Dat stelt het Gerecht van de Europese Unie in een herbeoordeling. De zaak loopt al jaren en draait om oneerlijke concurrentie. Het onderzoek zou onvolledig zijn en fouten bevatten, aldus het oordeel. Intel zou tussen 2002 en 2007 misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie door kortingen te geven aan computerfabrikanten als Dell, Lenovo en HP. Tegenprestatie: geen zaken doen met Intels grootste concurrent Advanced Micro Devices (AMD). Dat had geen mededingingsbeperkende gevolgen, meent het Gerecht.
3. Kabinet wil ABN Amro-aandelen verkopen
Het huidige kabinet gaat de verkoop van het staatsbelang in ABN Amro weer oppakken. Dat heeft minister Sigrid Kaag van Financiën de Tweede Kamer laten weten, meldt NOS. Er was onder beleggers onduidelijkheid wat het kabinet wilde met de aandelen in die bank. Kaag zegt geen enkele aanleiding te zien om af te wijken van het voornemen ABN Amro volledig te verkopen. In 2008 nam de staat het Nederlandse deel van ABN Amro voor 16,8 miljard over nadat de bank in financiële problemen was gekomen. Vanaf 2015 begon de stapsgewijze verkoop van de aandelen. De staat is nog altijd meerderheidseigenaar met een belang van ruim 56 procent.
4. Nederlandse economie ruim 3 procent groter door Europese vrijhandel
Nederland spint garen bij de vrijhandel tussen de lidstaten van de Europese Unie. De Nederlandse economie is hierdoor structureel 3,1 procent groter, becijferde het CPB. Daarmee is Nederland een van de landen die het meest profiteren van de vrije handel. De voordelen zijn met de groei van het aantal lidstaten verder toegenomen. De Europese kledinghandel en chemische sector hebben de meeste voordeel. De mijnbouw en bedrijven die zich specialiseren in papier en drukwerk hebben het minst geprofileerd.
5. Airbus start maatschappij voor verhuur ‘walvisvliegtuig’
Airbus wil zijn enorme Beluga-transportvliegtuigen, die verdraaid veel lijken op een walvis, verhuren om andere industrieën te helpen bij het vervoer van extra grote machines door de lucht. De vliegtuigbouwer introduceert daarvoor een dochteronderneming voor commerciële vrachtluchtvaart, die vanaf volgend jaar opereert, meldt Reuters. De kisten vervoeren nu vooral vliegtuigonderdelen tussen fabrieken in Europa. Volgens analisten groeit de vraag naar de mogelijkheid om ladingen met een extreem formaat te vervoeren zonder ze te demonteren. Deels is dat het gevolg van door corona verzwakte bevoorradingsketens.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must listen: De daadwerkelijke impact van activistische aandeelhouders
De activistische aandeelhouder is behoorlijk actief. Unilever, Shell, Exxon Mobile, Ahold; ze hebben de laatste tijd allemaal te maken met activistische aandeelhouders die willen dat deze multinationals het roer omgooien. De bemoeials weten al snel de aandacht op zich gericht. Maar hoe groot is hun impact daadwerkelijk, vraagt BNR Nieuwsradio zich af.
7. Zoom-topic: Raket Elon Musk op ramkoers met maan 🚀
Een raket van SpaceX ligt op ramkoers met de maan. Na zeven jaar in de ruimte slaat het ding ergens in de komende weken te pletter, verwachten experts. Het zou de eerste keer zijn dat ruimtepuin ongepland op de maan terechtkomt. SpaceX van Elon Musk lanceerde zijn eerste interplanetaire missie bijna zeven jaar geleden. Via de raket werd een satelliet diep de ruimte ingebracht, ongeveer 1 miljoen kilometer van de aarde.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates