Plus: EU keurt deal Ziggo-UPC goed, topman SAP naar Oracle en een verlies van 70 miljard (in een week).
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Akkoord over pensioenplannen
Het kabinet (PvdA, VVD) en de 'constructieve oppositie' (D66, ChristenUnie en de SGP) zijn het eens geworden over het aanscherpen van de pensioenregels. Dat meldt de NOS. Dankzij de steun van de drie oppositiepartijen heeft het kabinet nu ook een meerderheid in de Eerste Kamer en kan de wetgeving door beide kamers worden geloodst. Belangrijke verandering is dat als het in de toekomst slecht gaat met een fonds, deze niet direct mag korten op de pensioenen. Daar hebben ouderen veel last van gehad. Als juist goed gaat, moeten de fondsen de buffers verstevigen en niet direct de pensioenuitkeringen verhogen.
2. 'Ierland gaat maas in belastingwet repareren'
De kans is groot dat Ierland aanstaande dinsdag een verandering aanbrengt in zijn belastingstelsel. Dat schrijft The Wall Street Journal (achter inlog). Volgens de krant kan de verandering, die de mazen in de wetgeving moet repareren, grote gevolgen hebben voor bedrijven als Google en Facebook. De huidige belastingwet is erg in trek bij bedrijven uit de technologische en farmaceutische industrie. Welke gevolgen de verandering precies gaat hebben, is nog onduidelijk. Wel lijkt zeker dat als de wet wordt aangepast, de bedrijven juridische stappen gaat nemen. Welke gevolgen de veranderende wetgeving voor de belastingvoordelen in Nederland gaat hebben is nog onbekend.
3. Zelfrijdende auto's 'gevaar' voor verzekeraars
Als we in de toekomst worden rondgereden in zelfrijdende auto's, lijkt de kans groot dat verzekeraars voor een deel op zoek moeten gaan naar nieuwe inkomstenbronnen, schrijft het FD (achter inlog). Op dit moment halen verzekeraars een derde van hun inkomsten uit premies voor autoverzekeringen. En die premie gaan naar verwachting sterk dalen op het moment dat mensen een zelfrijdende auto aanschaffen. Nu zal dit op korte termijn waarschijnlijk niet gebeuren. De technologie van de zelfrijdende auto is in ontwikkeling, maar nog niet klaar voor gebruik op grote schaal. Dus de verzekeraars hebben nog even om hun producten aan te passen.
4. Topman SAP naar Oracle
Een klein succesje voor softwaregigant Oracle. Het bedrijf van Larry Ellison heeft een topman van SAP Business One, een ander bekend softwarebedrijf, aangenomen. Dat meldt technologiesite Re/code. Volgens de site wordt Shawn Price bij Oracle vicepresident voor productstrategie en -marketing. Eerder vorige week wist Oracle ook al Peter S. Magnusson, een voormalige topman bij Google en Snapchat binnen te halen. Price werd dit jaar tijdens een reorganisatie binnnen het management van SAP ontslagen.
5. NYT: kijk eens naar Nederlands pensioensysteem
Een opvallend artikel in The New York Times dit weekend. In Amerika gelden bijzondere pensioenregels, waardoor werknemers lang niet altijd de zekerheid hebben dát ze pensioen opbouwen. Daarom stelt de New Yorkse krant voor om eens te kijken naar Nederland. Ons pensioensysteem zou volgens de NYT best een oplossing kunnen zijn voor steden en staten die op dit moment moeite hebben met het leveren van de gespaarde pensioengelden. Maar, het is nog maar de vraag of de Amerikanen écht naar het Nederlandse voorbeeld willen kijken. Even verderop wijst de NYT erop dat de regels in Nederland veel strenger zijn en dat het maar de vraag is of Amerikaanse de pensioenfondsen daarmee akkoord zouden gaan.
6. YouTube betaalt 1 miljard
Maarliefst 1 miljard dollar. Dat is het bedrag dat YouTube aan bedrijven heeft uitbetaald. De bewuste bedrijven doen mee aan een programma waarin ze geld krijgen uit advertentie-inkomsten van video's waarin mogelijk auteursrechten worden geschonden. Dat schrijft de Financial Times vanochtend (achter inlog). Het project is opgezet in 2007 onder de naam 'Content ID' en is bedoeld om bedrijven, zoals grote studio's en Amerikaanse tv-netwerken, te compenseren als hun content online worden gezet. Inmiddels nemen 5.000 bedrijven deel aan het programma.
7. Europese Unie keurt deal Ziggo-UPC goed
De Europese Unie heeft de overname van Ziggo door het moederbedrijf van UPC, Liberty Global, goedgekeurd. De EU geeft wel als voorwaarde dat het mediabedrijf Film1 moet afstoten. Met de goedkeuring heeft Liberty Global straks 90 procent van de kabelmarkt in Nederland in handen.
8. Seawind Capital schulding aan misleidende reclame
In hoger beroep is Seawind Capital Partners schuldig bevonden aan misleidende reclame. Dat schrijft het FD (achter inlog). Eerder dit jaar werd een tv-spotje voor het beleggingsfonds Meewind ook als 'misleidend' beschouwd door de Reclame Code Commissie. In de commercial van Seawind werd gesteld dat een investering van 1000 euro een nettorendement van 7 tot 10 procent zou opleveren. Volgens een particulier was dit onjuist, de Reclame Code Commissie gaf de man gelijk.
9. Getal van de dag: 70 miljard
70 miljard, dat is het bedrag dat de 400 rijkste mensen op aarde afgelopen week verloren tijdens een grootschalige aandelenverkoop. Dat schrijft persbureau Bloomberg. De verkoop zorgde voor de scherpste daling van de Standard & Poors 500-index in twee jaar. Vooral hedgefonds-miljardairs kregen het zwaar te verduren. Zo verloor John Paulson, de ceo van hedgefonds Paulson & Co., 1,5 miljard dollar. Maar ook Tesla-ceo Elon Musk verloor flink. De ceo van de populaire elektrische auto's moest 755 miljoen dollar wegschrijven.
10. Koffieautomaat: het beste toetsenbord aller tijden
Ken je hem nog? Het was de beste vriend van secretaresses en andere medewerkers die uren moesten doorbrengen achter een computer. IBM's 'M' toetsenbord – want daar gaat het hier over – wordt volgend jaar 30. Technologiesite The Verge schreef een ode aan het bekende, hoge, witte toetsenbord.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.