Plus: Kruidvat naar Frankrijk, Nordea klaagt Volkswagen aan en NS deed aan bedrijfsspionage.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. ABN Amro boekt weer winststijging
ABN Amro profiteert van het herstel van de economie: de bank hoeft minder geld te reserveren voor slechte leningen, en dat stuwde de winst in het derde kwartaal. De nettowinst bedraagt 509 miljoen euro, eenderde méér dan een jaar eerder. Toen werd de winst gedrukt door onder meer eenmalige kosten van 67 miljoen euro. Gecorrigeerd daarvoor steeg het resultaat met 13 procent. Over de eerste negen maanden van dit jaar steeg de winst met 44 procent, naar 1,65 miljard euro. ABN Amro gaat als het goed is nog dit jaar naar de beurs. Vorige maand kreeg de bank groen licht en de voorberedingen zijn inmiddels in volle gang.
2. Uittocht uit Vivat-directie compleet
Opnieuw heeft een directielid van Vivat, de verzekeraar die in handen is gekomen van het Chinese Anbang, zijn vertrek aangekondigd. Directeur Jacob de Wit van de vermogensbeheerpoot Actiam verlaat per 15 december het bedrijf. Daarmee is de uittocht compleet van het voormalige directieteam dat alle werkmaatschappijen aanstuurde, aldus het FD. Eerder werd bekend dat Seada van den Herik (hoofd Zwitserleven), Arjen Schouten (financieel directeur) en Willem Horstmann (risicobeheer) het bedrijf hebben verlaten. Het kwartet fungeerde als statutaire directie van alle werkmaatschappijen. Vivat (het voormalige Reaal van SNS Reaal) was alleen een holding. De vier zijn opgestapt nadat ze bij een reorganisatie twee weken geleden hun statutaire titel moesten inleveren. Die reorganisatie is de facto een machtsgreep door de Chinezen.
3. Kennedy Van der Laan adviseerde NS bij bedrijfsspionage
Advocatenkantoor Kennedy Van der Laan heeft de Nederlandse Spoorwegen geadviseerd bij de inhuur van een bedrijfsspion, blijkt uit onderzoek van het FD. In plaats van het af te raden, tipte een jurist van het kantoor hoe NS het beste onopgemerkt te werk kon gaan, aldus de krant. Toen NS vorig jaar overwoog een regiodirecteur van rivaal Veolia via een schijnconstructie in te huren, besloot het een externe advocaat te vragen of het concurrentiebeding van de Veolia-man een obstakel zou vormen. De advocaat bij wie advies werd ingewonnen, is van het Amsterdamse kantoor Kennedy Van der Laan.
4. Kruidvat opent winkel in Frankrijk
Drogisterijketen Kruidvat opent eind november zijn eerste vestiging in Frankrijk, in Lille. 'Juist omdat we al langere tijd in Franstalig België zitten, is de stap naar Lille relatief klein', zegt woordvoerster van Kruidvat tegen het FD. Zij wil niet zeggen of er nog meer Franse vestigingen komen. 'We gaan eerst in Lille ervaring opdoen.' De winkelformule blijft vrijwel ongewijzigd ten opzichte van de Nederlandse vestigingen. Kruidvat heeft 900 winkels in Nederland en 200 in België. Volgens de woordvoerster heeft de voor Franstaligen lastig uit te spreken naam Kruidvat nooit tot problemen geleid en dus krijgt ook de winkel in Lille de vertrouwde naam.
5. Nordea klaagt Volkswagen aan
De Zweedse vermogensbeheerder Nordea Asset Management gaat Volkswagen aanklagen over het sjoemelschandaal, dat door de koersval van het aandeel Volkswagen tot grote verliezen voor investeerders heeft geleid, meldt de Financial Times. Het beleggingsbedrijf kondigde aan zich te zullen aansluiten bij meerdere collectieve rechtszaken die tegen Volkswagen zijn aangespannen. Nordea behoort daarmee tot de eerste grote fondsbeheerders die juridische stappen nemen tegen Volkswagen. Nordea Asset Management is de grootste vermogensbeheerder van Scandinavië.
6. Banenslachting bij Europese banken
Het gaat met duizenden, zo niet tienduizenden tegelijk. Diverse grote Europese banken schrappen enorme aantallen banen. Bloomberg turfde er al meer dan 30.000, ofwel één op de zeven banen, in twee weken tijd: Standard Chartered schrapt er 15.000, ofwel 17 procent van zijn totale personeelsbestand. Eerder kwam Deutsche Bank met 11.000 te verdwijnen arbeidsplaatsen en Credit Suisse laat er 5.600 afvloeien. Analisten rekenen erop dat het Italiaanse Unicredit de volgende zal zijn met ruim 10.000 te schrappen banen.
7. Grote orders voor Airbus in het verschiet
De Europese vliegtuigfabrikant Airbus voert gesprekken met twee potentiële klanten voor orders van 32 superjumbo's van het type A380. Dat heeft de verkoopdirecteur van Airbus gezegd op de luchtvaartshow van Dubai. Volgens de Airbus-bestuurder zou één klant tot wel twintig A380's willen bestellen, terwijl de ander tien tot twaalf toestellen zou willen afnemen. Concrete namen gaf hij niet.
8. Alibaba koopt Chinese streaming-gigant
Het Chinese online-conglomeraat Alibaba koopt voor 4,6 miljard dollar de Chinese streaming-video aanbieder Youku Tudou. Met zo'n 600 miljoen actieve gebruikers is dat de grootste Chinese tegenhanger van streamingvideodiensten als YouTube en Netflix. Alibaba had al 18 procent van Youku Tudou in handen. De overname past in de felle strijd tussen Alibaba en concurrenten als Tencent en Baidu die allemaal proberen om het ene portal te worden waar de consument alles kan vinden wat hij aan online diensten zoekt.
9. Getal van de dag: 1.800
Energiebedrijven Delta en Eneco stellen dat de splitsing die zij moeten doorvoeren zo'n 1.800 banen gaat kosten. Beide hebben van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) te horen gekregen dat ze respectievelijk uiterlijk 30 november 2016 en 31 januari 2017 hun netwerkbedrijven moeten afsplitsen, schrijft De Telegraaf op basis van bronnen. Delta denkt in zijn huidige vorm zelfs niet meer zelfstandig te kunnen blijven als het bedrijf gedwongen wordt zijn netwerkbedrijf af te splitsen. Ook zal een oplossing gevonden moeten worden voor de kernreactor in Borssele die deels in handen van Delta is.
10. Koffieautomaat: Levenslang voor Purmerendse oehoe
De oehoe die dit voorjaar ruim 50 mensen aanviel in Pumerend en omgeving, blijft definitief in gevangenschap. Volgens onderzoekers is de kans groot dat hij na vrijlating hetzelfde gedrag gaat vertonen als destijds. Daarom is ’vrijlating geenszins een optie’, schrijft de gemeente Purmerend in een brief aan de gemeenteraad. De uil werd half maart gevangen en is in de vogelopvang waar hij zit uitvoerig onderzocht en bestudeerd door deskundigen. Zij stellen vast dat het om een mannetje gaat dat in gevangenschap is geboren en gewend is aan mensen. Hij heeft nauwelijks interesse in soortgenoten. Bekijk hier de reportage die RTL Nieuws in maart maakte over de oehoe die zoveel opschudding veroorzaakte in Purmerend:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.