Plus: Knot was tegen renteverlaging, en Buurtzorg overschrijdt bewust de budgetten.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'VW vernietigde sjoemelbewijs'
Bij de Amerikaanse divisie van Volkswagen is mogelijk bewijs vernietigd over het dieselschandaal, zo schrijft de Süddeutsche Zeitung zondag. De oud-IT-medewerker die dit beweert, werd eind vorig jaar ontslagen nadat hij, naar eigen zeggen, protest had gemaakt tegen de vernietiging van het bewijs. VW kreeg van de Amerikaanse autoriteiten op 18 september te horen dat het concern geen data mocht wissen. Toch is het bedrijf hiermee tot 21 september doorgegaan, aldus de werknemer.
Het nieuws van de Duitse media komt net nadat de BDI, belangenorganisatie voor de Duitse Industrie, gezegd had dat de totale Duitse economie niet zou zijn aangetast door het dieselschandaal. 'Het label 'Made in Germany' heeft niet te lijden gehad onder de misstanden', aldus voorzitter Ulrich Grillo.
2. Buurtzorg overschrijdt bewust budgetten
Thuiszorgorganisatie Buurtzorg overschrijdt expres de budgetten die het van verzekeraars krijgt toegewezen. Daardoor heeft de organisatie sinds de oprichting in 2006 ruim 25 miljoen euro aan geleverde zorg niet vergoed gekregen door zorgverzekeraars, vertelde oprichter en directeur van Buurtzorg, Jos de Blok, zaterdag in een interview met NRC Next.
Een en ander is een gevolg van het financieringssysteem, waarbij vooraf afspraken moeten worden gemaakt hoeveel de zorginstelling mag uitgeven, op basis van de uitgaven van eerdere jaren. Maar door de snelle groei krijgt Buurtzorg dus niet altijd al het uitgegeven geld door de zorgverzekeraars vergoed. Als de verzekeraars vervolgens niet achteraf betalen, is dat 'een risico dat we nemen', aldus de Buurtzorg-oprichter.
3. 'Apple werkt aan draadloos opladen'
Er is groeiend bewijs dat ook Apple werkt aan manieren om iPhones en iPads draadloos op te laden. Dat meldt Business Insider. Het zou gaan om draadloos opladen over enige afstand, en zou binnen 1 tot 2 jaar op de markt komen, aldus analisten. Apple heeft al wat patenten voor een techniek ingediend, die sterk zou afwijken van de technieken die tot nu op de markt van het draadloze opladen zijn.
Volgens de geruchten is vooral partner Energous hierbij belangrijk: zij hebben een systeem dat smartphones over een afstand van wel 5 meter zou kunnen opladen. Bovendien zijn veel Apple-medewerkers naar dit bedrijf overgestapt.
4. Klaas Knot was tegen rente van 0 procent
Klaas Knot is 1 van de 2 beleidsmakers van de Europese Centrale Bank die donderdag tégen het nieuwe pakket stimuleringsmaatregelen heeft gestemd. Dat meldt de Britse Financial Times op basis van ingewijden. Naast de voorman van De Nederlandsche Bank zou alleen ECB-bestuurder Sabine Lautenschläger ook tegen hebben gestemd, de andere 19 gingen akkoord met de maatregelen, waaronder een renteverlaging tot 0 procent.
5. Nieuwe goedkope vliegtickets: basic class
Vliegen blijkt nog altijd goedkoper te kunnen. Na Delta introduceren ook de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American en United een goedkope passagiersklasse: de ‘basic class’, een klasse die nog minder luxe kent dan de al sobere economy class. Zo kan iemand die een basic-class-ticket koopt, geen stoelnummer reserveren en ook het ticket niet upgraden, veranderen of annuleren, meldt The Economist in een verhaal onder de titel 'Bottom Class'.
Of de nieuwe klasse een succes wordt, valt overigens nog te bezien. Sommige deskundigen vermoeden volgens The Economist dat de nieuwe klasse bedoeld is om mensen ertoe te verleiden een duurder ticket te kopen.
6. Zelfrijdende auto in Amsterdam
Mercedes-Benz heeft zondagochtend een testritje gemaakt door Amsterdam met een zelfrijdende auto. AT5 had beelden ervan:
De Mercedes stopte uiteindelijk op de Dam, wat zorgde voor veel belangstelling. Vermoedelijk gaat het om de F015 Luxury in Motion, waarbij ook de stoelen voorin kunnen omdraaien naar achteren. De auto is waarschijnlijk naar Amsterdam gekomen vanwege een informele vergadering van Europese transportministers, donderdag 14 april in het Scheepvaartmuseum.
7. Nederlandse ex-Wereldbank-medewerker doodgeschoten in VS
De 83-jarige Nederlandse oud-econoom Johan de Leede, die jarenlang bij de Wereldbank werkte, is vrijdag doodgeschoten in zijn huis in het Amerikaanse Lorton. Het motief is nog volstrekt onduidelijk: politie, buren en oud-collega's hebben geen flauw idee wie het op De Leede voorzien zou kunnen hebben. Voordat hij een kwart eeuw bij de Wereldbank in dienst was, werkte De Leede bij onder meer Shell.
8. Manager van de dag: Gustavo Martinez
'F*cking joden' over zijn buurtgenoten, 'Apen' als hij over Afro-Amerikaanse douaneambtenaren praat; het zijn bepaald niet de vriendelijkste woorden die de hoogste baas van een van Amerika's grootste reclamebureaus over zijn medemens geuit zou hebben.
Gustavo Martinez, ceo van J. Walter Thompson, moet in elk geval voor de rechtbank verschijnen vanwege taal die volgens NYPost zó schokkend en beledigend is 'dat Don Draper er rode wangen van zou krijgen'. Martinez zou volgens de aanklacht bijvoorbeeld gezegd hebben dat hij vrouwelijke werknemers graag wilde verkrachten, en dat hij 'die F*cking Joden in zijn buurt haat'. Maar volgens de beklaagde zelf, die in 2015 ceo is geworden, is het allemaal één grote leugen en zal de rechtbank hem daarin vast gelijk geven.
9. Getal van de dag: 60 procent
Zo'n 60 procent van de mensen die zich ziek melden, hebben geen medische klachten. Dat stelt arbodienst Zorg van de Zaak na analyse van de dossiers van hun bedrijfsartsen. De vereniging van bedrijfsartsen (NVAB) vermoedt zelfs dat het gaat om 70 tot 80 procent van de gevallen. Mensen melden zich dan bijvoorbeeld ziek vanwege privéproblemen, financiële problemen of omdat ze overbelast zijn door het zorgen voor een zieke ouder.
Volgens Thea Hulleman, directielid van Zorg van de Zaak, zouden leidinggevenden hier een veel sterkere rol in moeten spelen. 'Als leidinggevenden problemen vroeg signaleren en dan met iemand in gesprek gaan en hulp bieden, kunnen er heel wat ziekmeldingen worden voorkomen.' Ze zegt niet te geloven dat mensen ‘bewust’ thuisblijven. 'Mensen kiezen hier niet voor. Niemand wil vrijwillig aan de zijlijn staan, maar er moeten vaak veel ballen hoog worden gehouden.'
10. Koffieautomaat: in domeinnamen wint NL het van de VS
Hoe groot zouden landen zijn op basis van het aantal domeinnamen? Dat vroegen de medewerkers van het Engelse bedrijf Nominet zich af. Het resultaat was verrassend: Nederland bleek op de kaart een stuk groter dan onder meer de VS en Frankrijk.
Een andere opmerkelijke ontdekking is het enorme aantal domeinnamen dat geregistreerd staat op Tokelau, een kleine eilandengroep die bij Nieuw-Zeeland hoort, maar die toch meer dan 30 miljoen .tk-domeinen kent. De reden daarvoor is ook al Nederlands: het Nederlandse bedrijf Freenom voorziet mensen namelijk al sinds het jaar 2000 gratis van een .tk-domein… En dat is enorm succesvol gebleken. Grappig detail: het bedrijf geeft al het geld dat ze verdienen met de .tk-adverteerders aan de 1.400 inwoners van Tokelau.
Deze kaart laat zien hoe groot landen zijn op basis van domeinnamen! https://t.co/5op6jLxYTP pic.twitter.com/V9WaT7ETnH
— DutchCowboys (@dutchcowboys) 12 maart 2016
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.