1. Vluchten Transavia vertrekken zonder bagage, piloten brengen zelf koffers aan boord
Zo’n vijftien vluchten zijn afgelopen weekend opgestegen vanaf Schiphol, terwijl er maar een deel of zelfs helemaal geen bagage aan boord was. Dit zou komen door een tekort aan personeel bij de bagageafhandelaars. Wat ook meespeelt is dat het door corona langer duurt voordat passagiers ingecheckt zijn. ‘We moesten kiezen tussen vijftien vluchten te laat laten vertrekken of een vlucht zonder bagage te laten vliegen’, zegt een woordvoerder van Transavia tegen NOS. Meestal kon de bagage de eerstvolgende vlucht wel mee, maar in sommige gevallen duurde het drie dagen. Sommige piloten besloten, hoogst ongebruikelijk, zelf koffers aan boord te brengen.
2. Ex-cfo Volksbank heeft geen recht op miljoenen
De voormalig financieel directeur van de Volksbank eiste 2,8 miljoen euro van zijn ex-werkgever, maar de rechter gaat daar niet in mee. De argumenten die Pieter Veuger aanhaalde werden door de rechtbank Midden Nederland van tafel geveegd. Veuger zei dat hij stelselmatig gepest is, maar volgens de rechter was daar geen sprake van. Uit het vonnis, in handen van het FD, blijkt dat hij het aan zichzelf te danken heeft, omdat hij chief risk officer Jeroen Dijst onterecht beschuldigde van moedwillige onvolkomenheden. Veuger werd vorig jaar ontslagen door de raad van commissarissen omdat hij niet in het team zou passen. Het gerechtshof in Arnhem-Leeuwarden gaf de ex-cfo eerder nog gelijk. Het geld dat hij al gekregen heeft moet hij nu terugbetalen. De afgelopen tijd zijn er grote problemen in de top van de Volksbank: commissarissen en de directievoorzitter traden al af.
3. Curatoren starten opnieuw onderzoek naar oud-bestuurders D-Reizen
De oud-bestuurders van D-Reizen kunnen een onderzoek verwachten naar hun handelen in de laatste maanden van de reisonderneming. Curatoren bereiden namelijk een bodemprocedure voor tegen de voormalige directie van D-Reizen. Officieel hebben de curatoren nog een paar weken om de procedure aan te spannen, maar ze schrijven nu al in het tweede faillissementsverslag dat ze dat gaan doen. Er zal onder andere onderzoek gedaan worden naar het zogeheten pandrecht. De voormalige directie zou ook het pandrecht op het merk D-Reizen naar zich toe hebben getrokken en zou daarmee de verkoop en doorstart van de reisonderneming hebben bemoeilijkt. Ook worden alle geldstromen onderzocht.
4. CNN ontslaat drie ongevaccineerde werknemers
Drie niet-gevaccineerde medewerkers van CNN zijn ontslagen. Bij CNN mag je alleen op werk verschijnen als je gevaccineerd bent. ‘Laat ik helder zijn: we hebben op dit gebied een zerotolerancebeleid’, liet directeur Jeff Zucker in een mail weten aan het bedrijf. Het is niet bekend hoe het nieuwsmedium wist dat de medewerkers ongevaccineerd op kantoor rondliepen. Tot nu toe ging het namelijk op basis van vertrouwen en was een vaccinatiebewijs niet nodig. Mogelijk is dat binnenkort wel verplicht.
5. Indiase Tata-baas nieuwe voorzitter raad van commissarissen Tata Steel Nederland
De 56-jarige Thachat Narendran wordt door de Tata Steel Group naar voren geschoven om de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Tata Steel Nederland te worden. De Indiër is ceo van Tata Steel Ltd – het Indiase moederbedrijf van Tata Steel Nederland. Eerder hield de Indiase eigenaar van het voormalige Hoogovens nog een tweede termijn van Peter Blauwhoff als voorzitter tegen. In een persbericht meldt Tata dat de waarnemend voorzitter van de raad van commissarissen, Marius Jonkhart, verklaart dat ‘nu het splitsingsproces vordert (Tata Steel wil zijn Nederlandse en Britse deel splitsen red.), wij van mening zijn dat een nauwe betrokkenheid van onze aandeelhouder in onze raad van commissarissen de belangen van al onze stakeholders borgt.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Jonge bankiers willen niet meer honderd uur per week werken
Met riante salarissen wisten banken jonge toptalenten aan te trekken, maar dat gaat nu vaak niet meer op. Grote banken vinden het knap lastig om jong personeel aan te trekken en te houden. Jonge bankiers zien het sinds de pandemie steeds minder zitten om 100 uur per week te werken. Het FD schetst in een uitgebreid verhaal de worsteling van de bankensector en de keuze van de starters. Jonge bankiers kiezen steeds vaker voor werk in een andere sector, het liefst als het werk ook nog bijdraagt aan de samenleving. Logan Naidu van de Londense recruiter Darthmouth Partners: ‘Als je in 2005 voor Goldman werkte, dan was je het mannetje of vrouwtje. Maar de kredietcrisis heeft dat veranderd. De techwereld is opgegroeid, start-ups zijn volwaardige alternatieven.’
7. Zoom-topic: Ontwikkelaar AstraZeneca-vaccin wordt Barbiepop
Sarah Gilbert, ontwikkelaar van het AstraZeneca-vaccin, wordt vereeuwigd als Barbiepop. Ze komt in de collectie van zes rol-model-Barbies die vrouwen in de wetenschap op een voetstuk plaatst. ‘Ik hoop een nieuwe generatie meisjes te inspireren ook een carrière in de wetenschap te overwegen’, zei Gilbert tegen Reuters over haar Barbie. Ook Amy O’Sullivan die de eerste coronapatiënt in het Wycoff Hospital in New York behandelde en de Canadese psychiater in opleiding tegen institutioneel racisme, Chika Stacy Oriuwa, zijn in de collectie opgenomen. Met collecties als de zogeheten STEM-collectie, wat staat voor science, technology, engineering en maths, wil het bedrijf aan meisjes laten zien dat ze álles kunnen, zo schrijft speelgoedfabrikant Mattel op zijn website.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates