Plus: Rabobank biedt meer krediet, Rofresco dankt Brits bedrijf voor de winst en cfo's in Nederland pessimistisch.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. ABN boekt fors minder winst
Vergeleken met het tweede kwartaal van 2013 heeft ABN Amro fors minder winst geboekt in het tweede kwartaal van 2014: 39 miljoen euro om 402 miljoen euro. Deze daling is voornamelijk veroorzaakt door twee eenmalige kostenposten: 216 miljoen euro moest worden afgeschreven omdat er werd overgegaan op een nieuwe pensioenregeling. Daarnaast was er een heffing van 67 miljoen euro voor SNS Reaal, die werd opgelegd door de staat als bijdrage aan de kosten van de nationalisatie van de SNS Bank in 2012.
2. Vestia blijft etterende wond
De verkoop van hun huurwoningenaanbod gaat onverminderd door, zodat Vestia op korte termijn leningen kan aflossen en andere organisaties kan betalen, maar het ziet ernaar uit dat in 2017 branchegenoten nog eens diep in de buidel moeten tasten om Vestia levensvatbaar te houden. Een dergelijke situatie deed zich ook al eens voor in 2012, toen andere woningcorporaties vanwege een wettelijke verplichting 675 miljoen euro moesten neerleggen om Vestia van zijn ondergang te behoeden. Dit naar aanleiding van de schimmige praktijken van Vestia, dat onverantwoord speculeerde met derivaten om rentestijgingen te ondervangen. Volgens toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) kan de nood weer aan de man zijn als de lage rente van vandaag de dag de komende jaren aanhoudt. Aangezien Vesita leningen heeft uitstaan ter waarde van 5,7 miljard euro met een rente van 4 procent en de rente onder de 2 procent schommelt, wordt aflossen lastig en zullen branchegenoten in 2017 naar alle waarschijnlijkheid hun portemonnee moeten trekken.
3. Philips mag 3D-techniek in VS verkopen
Het was nog even wachten op de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), maar gisteren kreeg Philips dan eindelijk het groene licht om zijn 3D-hartbeeldmethode met precisieoperaties te verkopen in de VS. Deze techniek maakt het mogelijk om zonder grote incisies bij bepaalde delen van het lichaam te komen. Philips claimt zelfs het sterftepercentage onder patiënten die een hartingreep ondergaan met liefst 60 procent wordt teruggebracht. Lees verder:
4. VDL verdubbelt winst
Wat is het tegenovergestelde van de hoek waar de klappen vallen? Hoe dan ook, in die hoek zit VDL in ieder geval al geruime tijd. Het laatste half jaar is de nettowinst verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: van 27.5 miljoen naar 57,7 miljoen euro. De omzet steeg met 19 procent tot 1,2 miljard euro. Ook VDL Nedcar, dat sinds deze zomer Mini's in elkaar sleutelt namens BMW, deed een duit in het zakje wat betreft de omzet: 242 miljoen euro. Dit werd ook gespekt doordat VDL medewerkers en installatiewerkzaamheden uitleende aan BMW. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers sprak VDL uit dat de hele omzet in 2014 uitkomt rond de 2,4 miljard euro en de winst op 100 miljoen euro (2013: 89 miljoen). Lees verder:
5. Lidl verkoopt nu ook mode
Mainstream fashion, zo bestempelt The Guardian de kleding die vanaf maandag in de UK verkocht gaat worden in discount supermarktketen Lidl en waardoor het bij Britse moderetailers dun door de broek loopt. Een leerachtige jas voor amper 19 euro, een stretch spijkerbroek voor ongeveer 8 euro 50, laarsjes voor 12,50 en shirts vanaf 7,50, ze zullen vanaf volgende week naast de champignons en soepstengels liggen in de winkelmandjes van Britse shoppers. De mannencollectie ligt vanaf november in het vriesvak de schappen. Uiteraard verkocht Lidl al kleding, maar dat was met name ondergoed en kinderkleding, deze nieuwe collectie bestempelt Lidl in ieder geval als 'high-end, on-trend'.
6. Refresco boert goed
De overname van het Britse Gerber Emig heeft de Rotterdamse frisdrankenboer Refresco (bekend van Wicky) geen windeieren gelegd. In het tweede kwartaal van 2014 schroefde Refresco de nettowinst op naar 23,9 miljoen euro, tegenover 3,5 miljoen in het tweede kwartaal van 2013. De omzet steeg met 31,1 procent naar 550 miljoen euro. Qua verkochte volumes waren er ook al plussen te zien: 20,6 procent naar 1,65 miljard liter. En dat de overname van Gerber Emig voor deze groene cijfers verantwoordelijk is, blijkt wel uit het het feit dat wanneer je de cijfers van Gerber Emig achterwege laat, dat de omzet van Refresco met 3,9 procent daalde. Deze daling was met name in de Benelux pregnant, waar Refresco huismerken levert aan supermarkten, die in het eerste half jaar over de hele breedte dalingen vertoonden. In heel West-Europa groeide de frisdrankmarkt iets in volume, met 1,2 procent.
7. Cfo's zien het somber in
Deloitte onderzocht hoe het met de gemoedstoestand van de cfo's in Nederland is gesteld, nu de wereld in brand lijkt te staan door tal van conflicten, boycots en politieke spanningen en de krachtige euro ook een negatief effect heeft op internationale handel. Het blijkt dat het merendeel van de financiele topmannen de toekomst een stuk minder rooskleurig inziet dan pak 'm beet een half jaar geleden. Het aantal optimisten daalde in het afgelopen kwartaal naar 25 procent, terwijl dat een kwartaal eerder nog 41 procent was. Over de financiele situatie van het eigen bedrijf heerst daarentegen wel meer optimisme: het aantal onzekere cfo's daalde met 10 procent naar 56 procent.
8. Rabo helpt gedupeerden van Russische boycot
Volgens Rinus Minderhoud, bestuursvoorzitter van Rabobank, gaat zijn bank ondernemers die bij zijn bank zitten en getroffen worden door de handelsboycot met Rusland, uit de brand helpen. 'Het is vanzelfsprekend dat bedrijven die in de kern gezond zijn op ons kunnen rekenen als zij in financiële problemen komen', zei Minderhoud tijdens de toelichting op de halfjaarcijfers. Dit kan bijvoorbeeld door het verlenen van extra krediet. De Europese sancties tegen Rusland en diens tegenmaatregelen raakt in eerste instantie de handel in groente, fruit en zuivel. Bij de Rabobank zitten vanaf oudsher veel boeren. Overigens verwacht Rabobank niet dat het handelsconflict tussen Rusland en de EU verder escaleert.
9. Getal van de dag: 12,6 miljard
Ze hadden al voor 38 miljard dollar geschikt de afgelopen jaren vanwege dubieuze hypotheken. Gisteren kwam daar nog eens 17 miljard dollar bij (12,6 miljard euro) toen Bank of America schikte met het Amerikaanse ministerie van justitie. En dat is een record: de grootste schikking ooit in de VS! Met de schikking koopt Bank of America alle eventuele rechtszaken van gedupeerden af. Rond de 7 miljard van de 17 wordt gebruikt om dergelijke gedupeerden tegemoet te komen. Aangezien de bank voor deze schikking 5,3 miljard dollar opzij moet zetten, heeft dit zijn weerslag op het bedrijfsresultaat in het komende kwartaal. Het oude record van schikken stond op naam van JP Morgan Chase, dat in 2013 13 miljard moest ophoesten vanwege schimmige hypotheken.
10. Koffieautomaat: Eerste volledig naakte bucket challenge (SFW)
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.