Plus: Weer zwaargewicht weg bij Rabobank, Oud-ING'er gaat Vivat leiden en FD maakt wederom winst
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Verliezen V&D liepen elk jaar op
De operationele verliezen van de failliete warenhuisketen V&D lopen jarenlang op. Zo was het verlies in 2009 nog 19,3 miljoen euro en liep dit in het boekjaar 2014/2015 op naar ruim 50 miljoen euro. Het gevolg was dat de operationele verliezen een steeds groter deel van de netto omzet vormden, oplopend naar 16% in het laatste boekjaar 2015/2016. Dit is een van de conclusies uit het zeer uitgebreide curatorverslag dat vorige week naar buiten kwam over de houdstermaatschappij V&D. Eens te meer wordt bevestigd dat La Place de enige winstmaker in het warenhuis was, zoals de onderstaande winst – en verliesrekeningen duidelijk maakt. De 62 warenhuizen van V&D zijn definitief dicht. Sommige vastgoedeigenaren zijn nog in onderhandeling met potentiële huurders van hun panden zoals het Canadese Hudson's Bay die ruim 60 luxe winkels wil openen in Nederland. Jumbo kocht de 61 'stand alone' La Place-restaurants voor 48 miljoen euro.
2. Minder Albert Heijn-winkels in België
Het hing al langer in de lucht, maar de fusiecombinatie Ahold/Delhaize moet in België respectievelijk acht Albert Heijns en vijf Delhaize franchise-vestigingen afstoten. Dit heeft de Belgische Mededingingsautoriteit, die de fusie goedkeurde, als voorwaarde gesteld. De fusiepartij zal kopers moeten vinden die de supers wil overnemen en met de oude eigenaren wil concurreren. Ahold en Delhaize laten aan diverse media weten dat de winkels niet gesloten gaan worden. In totaal heeft de supermarktreus 6.600 winkels, waarvan 880 bij de Zuiderburen.
Lees ook op MT.nl: De nieuwe superreus Ahold/Delhaize in 9 cijfers
3. Weer zwaargewicht weg bij Rabobank
HR-manager Gerlinde Silvis is sinds twee weken niet meer werkzaam bij de Rabobank. Het vertrek is saillant omdat Silvis drie jaar geleden moest vertrekken uit de raad van bestuur. Silvis zou destijds de spanningen tussen het centrale kantoor in Utrecht en de lokale vestigingen onvoldoende hebben gemanaged. Nu geeft ze als reden op dat de bank 'in een fase zit van grote veranderingen die de hele Rabobank-organisatie raakt'. Het nieuws kwam naar buiten na onderzoek van de financiële blog Follow the Money. De opdracht voor Silvis is niet mals: de komende jaren zegt de Rabobank 12.000 medewerkers de wacht aan. Haar vertrek uit de raad van bestuur leidde in 2013 tot een breuk in de boardroom. Cfo Bert Bruggink voelde zich niet gekend door ceo Piet Moerland in het wegsturen van Silvis destijds. Hierop kwam Bruggink een paar keer niet opdagen bij bestuursoverleggen om een signaal aan Moerland af te geven. Bruggink zit sinds 2004 de financiële man bij de coöperatieven. Moerland moest eind 2013, als gevolg van de Libor-affaire vroegtijdig, vlak voor zijn pensioen, afscheid nemen.
Lees meer op MT.nl: Zorgwekkende ruzie in boardroom Rabobank
4. Oud-ING'er gaat Vivat leiden
Verzekeraar Vivat heeft Ron van Oijen aangetrokken als nieuwe topman. Hij neemt het stokje over van operationeel directeur Albert Bakker die op de tent past na het plotselinge vertrek van Gerard van Olphen. Deze voormalige ceo van SNS Reaal lag niet goed bij de Chinese eigenaar Anbang, die Vivat ovirg jaar kocht van de Nederlandse Staat. 'Wereldmanager' Van Oijen werkte de afgelopen drie jaar als ceo van AIA Thailand, de grootste verzekeraar aldaar. Zijn loopbaan begon bij Aegon en ING, waarin hij diverse functies
binnen- en buitenland vervulde.
5. FD Mediagroep maakt winst
FD Mediagroep, o.a. eigenaar van BNR Nieuwsradio en uitgever van Het Financieele Dagblad heeft in 2015 goede zaken gedaan.
De omzet nam met ruim 11 procent toe naar 71,4 miljoen euro. De netto winst van het bedrijf kwam uit op 3,9 miljoen euro, een ton meer dan in 2014. In een bericht op het FD worden de overnames, van o.a. Webservices.nl en energiesite Energeia, als reden van de groei genoemd. Net zoals de data-activiteiten van dochter Company.info. Inkomsten uit advertenties liepen wel terug. Opvallend is dat er steeds meer inkomsten uit digitale activiteiten worden gehaald: 40% van de opbrengsten komt uit digitale activiteiten, tegenover 16% in 2012.
6. Hans Anders gooit hoge ogen
Brillenketen Hans Anders heeft 'het beste boekjaar uit haar geschiedenis' achter de rug. Een omzetgroei van 8,5% bij een totale omzet van 171 miljoen euro. De keten gooit vooral hoge ogen met haar operationele cijfers: een plus van 40% ten opzichte van 2014. Komend jaar staat dan ook in het teken van verdere groei. Zo komen er in Nederland 20 filialen bij waarmee het totaal op 270 komt. Ook worden er een tiental 'brandstores' gebouwd: grotere winkels met ook meer luxe brilproducten. Het Franse Alpha en Alpinvest zijn de eigenaren van het bedrijf uit Rotterdam, dat in Nederland, Belgie, Frankrijk en Zweden in totaal 400 winkels bestiert met 1.500 medewerkers.
7. Blendle start met digitale abo's
Online kiosk Blendle gaat digitale abonnementen verkopen. De eerste titel in de winkel is de start-up Paper van uitgever de Persgroep (o.a. Volkskrant, AD, Parool, Intermediair). Blendle verkoopt tot nu toe losse artikelen. Mede-oprichter
Alexander Klöpping vindt het nu veel te ingewikkeld om een digitaal abonnement van een krant of tijdschrift aan te schaffen. Hij zegt:
‘Je moet zo ongeveer je bloedgroep invullen voordat je een proefabonnement kunt afsluiten.’
Blendle gaat het nu voor haar leden gemakkelijker maken: met maximaal twee klikken moet elke betaalmuur beslecht worden. Ze maken voor de uitgevende partijen een portal waar de abonnementen aangeboden worden. Het abonneemodel van Blendle is afgelopen maand getest op de Duitse mediawebsite Übermedien. De komende maanden moeten meer Nederlandse en Duitse websites volgen.
Lees verder op MT.nl:
- Lees het profiel van Blendle, een van de 50 Gamechangers van 2014
- De 3 grootste uitdagingen van Blendle
8. Manager van de dag: Jeroen van der Veer (Statoil, ex-Shell)
Eens een oliemannetje, altijd een…Jeroen van der Veer (68), oud-topman van Shell, wordt commissaris bij het Noorse Statoil. Hij combineert met zijn commissariaten van ING, Philips, Boskalis en het Concertgebouw. Van der Veer werkte van 1971 tot 2013 bij Shell in diverse functies, waarvan in de jaren 2004 tot 2009 als ceo.
9. Getal van de dag: 684
Het Italiaanse Campari heeft het Franse Grand Marnier voor 684 miljoen euro opgeslokt. Grand Marnier, opgericht in 1827, heeft een omzet van 140 miljoen euro, waarvan de helft in Amerika. Verrassend maar waar: het aperitiefje Campari Collins mixte ze al samen.
10. Koffieautomaat: Het Dilemma
Het is Champions League-week en weer een goed excuus om met vrienden op een bank bier te gaan drinken. Hoofdsponsor Heineken speelt daar uiteraard weer handig op in.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.