1. VVD helpt Wilders in het zadel
De Tweede Kamerverkiezingen beloven extreem spannend te worden, volgens de slotpeiling van I&O Research. De PVV krijgt de laatste dag voor de verkiezingen nog een zetje en peilt nu op 28 (virtuele) zetels tegen 26 zetels op dinsdag. De partij van Geert Wilders (tegen arbeidsmigranten, tegen moslims, tegen Europa en voor een zogeheten Nexit) gaat daarmee nipt aan kop: de VVD en GroenLinks-PvdA zitten op 27 zetels.
De gamechanger deze verkiezingscampagne is misschien wel vrijdag 18 augustus. Die dag breekt de nieuwe VVD-aanvoerder Dilan Yesilgöz met de jarenlange PVV-blokkade van haar voorganger Mark Rutte. Het op voorhand uitsluiten van partijen doet Yesilgöz tijdens de uitloop van de ministerraad af als ‘Haags gedoe’. Het is volgens haar tijd voor een ‘nieuw hoofdstuk’. Een kans die Geert Wilders met beide handen aangrijpt.
De drie grootste partijen zijn volgens I&O Research in de slotpeiling statistisch gezien niet van elkaar te onderscheiden. Het NSC van Pieter Omtzigt blijft een dag voor de verkiezingen steken op 21 zetels.
2. Verkoop stekkerauto stokt
De verkoop van volledig elektrische auto’s in Nederland is in oktober flink achtergebleven bij de meeste andere Europese landen. In totaal werden er 8.268 elektrisch aangedreven auto’s verkocht in ons land, 29 procent meer vergeleken met oktober vorig jaar. Maar in heel de Europese Unie werden er ruim 36 procent meer van deze auto’s aan de man gebracht, maakte de Europese autobrancheorganisatie ACEA bekend.
Dat de elektrische verkoop in Nederland achterblijft hangt onder meer samen met fiscale maatregelen van de overheid. Zo moet er over enkele jaren wegenbelasting voor deze auto’s betaald gaan worden. Elektrische auto’s wegen honderden kilo’s extra vergeleken met benzineauto’s, waardoor dit flink in de papieren kan gaan lopen.
3. Actienetwerk naar Europese Hof om glyfosaat-beslissing
Pesticide Action Network (PAN) Europe is het niet eens met het besluit van de Europese Commissie om het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat nog eens tien jaar toe te staan. De organisatie wil daarom een rechtszaak beginnen bij het Europese Hof van Justitie.
Glyfosaat is omstreden. Diverse wetenschappers brengen glyfosaat, onder andere bekend onder de merknaam Roundup, in verband met verhoogde risico’s op kanker, de ziekte van Parkinson en schade aan de biodiversiteit. Het Europese voedselveiligheidsagentschap EFSA ziet echter geen doorslaggevend bewijs dat het middel schadelijk is.
In de VS moet Bayer een schadevergoeding betalen van 1,5 miljard dollar aan drie kankerpatiënten. Zij stellen dat ze kanker kregen door gebruik van de omstreden onkruidverdelger Roundup.
4. Na VanMoof ook Qwic failliet
Het Nederlandse e-bikemerk Qwic is failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam. Het was al enkele dagen duidelijk dat de fietsenfabrikant in financiële problemen zat, want vorige week vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan. Daarop volgt vaak een faillissement.
Afgelopen zomer ging ook al een Amsterdams fietsenmerk failliet. Toen ging VanMoof ten onder aan schulden, tegenvallende verkopen en ontevreden klanten. Na het faillissement werd VanMoof overgenomen door stepjesmerk Lavoie, een onderdeel van McLaren.
5. Consolidatie zorgverzekeraars onvermijdelijk
Van de tien zorgverzekeraars die er nu in Nederland zijn, zijn er over een paar jaar geen tien meer over. Hoeveel er gaan verdwijnen en wanneer is moeilijk te zeggen, maar consolidatie lijkt onvermijdelijk, betoogt adviesbureau KPMG in een rapport. Bij hevige concurrentie en kleine verschillen spelen schaalvoordelen een steeds belangrijkere rol. Voor nieuwe toetreders is de markt niet interessant.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Mondgevoel bepaalt nieuw koffiekopje Jacobs Douwe Egberts
Anderhalf jaar wordt er al gesleuteld aan het nieuwe koffiekopje van Jacobs Douwe Egberts. Door nieuwe regels is vanaf 1 januari aanstaande het oude bekende wegwerpbekertje – grotendeels papier, een binnenlaagje plastic – verboden op de werkvloer. Van zulke bekers verkoopt het bedrijf een heleboel, dus het roer moest om.
Het bedrijf besloot een nieuwe beker te gaan verkopen voor naast de koffiemachine. Allerlei varianten werden getest op een lekker ‘mondgevoel’ en ‘handgevoel’. De beker mocht niet te veel lijken op de oude, want dan zou de gemiddelde werknemer ’m toch weer achteloos in de prullenbak gooien. Hij werd groter en zwaarder. Zeker vierhonderd vaatwasbeurten zou-ie meegaan. Kantoren konden ze voortaan zelf door de vaatwasser halen, of een schoonmaakservice inhuren.
7. Bij de koffieautomaat: Griepsnotter houdt nog even aan
Gesnotter en gehoest heeft in oktober tot meer ziekmeldingen dan in september geleid. Arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare verwachten dat de impact van de griep nog verder toeneemt. In oktober was het verzuimpercentage 4,7 procent. In september was dat nog 4,4 procent. Bij een percentage van 4,7 procent worden 47 van de 1.000 werkdagen verzuimd.
In oktober ontvingen de arbodienstverleners 72 nieuwe ziekmeldingen per 1.000 werknemers. Dat waren er in september nog 55. Dat kwam dus vooral door griepklachten. Vooral in het onderwijs hield de griep veel werknemers thuis.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates