1. ‘Nederlandse economie gaat veerkracht tonen’
Een positieve noot om de dag mee te beginnen. De kans is groot dat de Nederlandse economie dit jaar veerkracht toont. ‘Financiële markten zijn op dit moment prima in staat om in te schatten hoe de toekomst eruitziet.’ Dat stelt econoom Arnoud Boot in gesprek met BNR. Een mits: ‘als geopoliteke rampen worden vermeden.’ Al schat hij de kans daarop niet groot.
IMF-topvrouw Kristalina Georgieva heeft juist hele andere verwachtingen. Volgens haar wordt 2023 waarschijnlijk ‘zwaarder dan het jaar dat we achter ons laten’. Dit ‘omdat de drie grote economieën – de Verenigde Staten, de Europese Unie en China – allemaal tegelijkertijd vertragen’, aldus Georgieva in een interview met de Amerikaanse zender CBS.
2. Hyundai verkoopt in Noorwegen alleen nog maar elektrische auto’s
Hyundai verkoopt sinds 1 januari alleen nog maar elektrische auto’s in Noorwegen. Het is een voorschot op het besluit van het Zuid-Koreaanse automerk om vanaf 2035 alleen nog maar volledig elektrische auto’s aan te bieden in Europa, meldt Change.inc. Dat het merk in Noorwegen al eerder voor deze lijn kiest, is niet verrassend. Ruim tachtig procent van alle nieuw verkochte auto’s hebben daar namelijk een volledig elektrische aandrijving.
3. Facebook en Google verliezen dominantie reclamemarkt
Facebook en Google hebben hun gezamenlijke marktaandeel op de Amerikaanse reclamemarkt voor het eerst in tien jaar zien dalen onder de 50 procent. Hun gezamenlijke aandeel is dit jaar gedaald met 2,5 procentpunt tot 48,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van Insider Intelligence waar Emerce naar verwijst. Partijen als Amazon, TikTok, Microsoft en Apple groeien daarentegen.
4. Aantal hypotheekaanvragen in december wederom tientallen procenten lager
Voor de derde maand op rij is het aantal hypotheekaanvragen tientallen procenten lager dan een jaar eerder. In december kwam het aantal aanvragen uit op 27.308. Dat is 40 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit gegevens van dataverzamelaar HDN. De daling heeft voor een deel te maken met de gestegen hypotheekrente. Ook is het minder aantrekkelijk om je hypotheek over te sluiten.
5. Vuurwerkbranche wil strengere EU-regels tegen productie illegale ‘bommen’
De discussie over de strijd tegen illegaal vuurwerk laait na afgelopen jaarwisseling weer hoog op. Waar politievakbond ACP pleit voor zwaardere straffen voor het bezit ervan, ziet de Nederlandse vuurwerkbranche de oplossing in een hardere aanpak van de productie in Europa, schrijft het AD.
Het stoort de branche al langer dat zij verantwoordelijk wordt gehouden voor illegaal vuurwerk. Volgens Leo Groeneveld, voorzitter van de vuurwerkkoepel Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), is in 2008 al op de productie van zwaar vuurwerk elders in Europa gewezen. ‘In Italië zit een grote cobra-producent. Dat vuurwerk wordt vervolgens Nederland binnengehaald.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Personeelstekort blijft ook in 2023 en dat dwingt bedrijven tot keuzes
Het personeelstekort was afgelopen jaar overal zichtbaar. Een belangrijke drijver van het tekort: vergrijzing. Maar er speelde nóg iets: er zijn namelijk – vrij plotseling – meer banen bij gekomen, onder meer bij de overheid. Er waren er dus meer mensen nodig, schrijft NOS. En die krapte blijft, stelt Rob Witjes, arbeidsmarktexpert bij het UWV.
‘Niet alleen volgend jaar, maar de komende tientallen jaren zijn er veel uitdagingen. Van klimaat- tot woningbouwplannen.’ En daarvoor zijn mensen nodig. Daardoor zal 2023 het jaar worden van keuzes maken, verwacht Witjes. ‘Bedrijven moeten kiezen: maken we tien of maar vijf producten?’ Maar ook ziekenhuizen moeten keuzes maken, bijvoorbeeld aan wie ze zorg leveren.
Lees ook: Beloof geen dingen die je niet waar kunt maken, anders rent je personeel gillend weg
7. Bij de koffieautomaat: Boskalis-topman bezorgd over Nederlands ondernemingsklimaat
Waar premier Mark Rutte Nederland recent nog omschreef als ‘een ongelofelijke magneet voor bedrijven’ houdt Boskalis-topman Peter Berdowski er een andere lezing op na. Hij houdt in het buitenland steeds vaker voor zich dat hij uit Nederland komt, zegt hij in gesprek met het FD. ‘Het aanzien van Nederland op het wereldtoneel bladdert af.’
Hij heeft met name moeite met een wetsvoorstel dat bedrijven verplicht ook internationaal te ondernemen volgens Nederlandse normen. En dat maakt het nemen van investeringsbeslissingen een stuk lastiger, stelt hij.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates