1. VDL Nedcar legt productie stil door oorlog Oekraïne
De autoproductie bij VDL Nedcar ligt vanaf maandag stil. De aanvoer van zogeheten kabelbomen die nodig zijn voor de productie van de BMW- en MINI-modellen stokt door de oorlog in Oekraïne, meldt NU.nl. Hoelang de werkzaamheden stil komen te liggen, weet VDL niet. Vorig jaar werd de productie ook al een aantal keer kort gestaakt, toen door een gebrek aan computerchips. Een tekort dat voorlopig ook nog niet is opgelost.
2. Ericsson-topman beschaamd over schandalenreeks
Enorm beschamend. Zo omschrijft Ericsson-topman Börje Ekholm de reeks schandalen waar de Zweedse telecomnetwerkbouwer in verwikkeld is geraakt en waarover het bedrijf naar eigen zeggen ‘onvoldoende transparant’ is geweest. Een gijzeling van een onderaannemer, mogelijke terrorismefinanciering en wijdverbreide corruptie. Ekholm moest woensdag tegenover analisten vanzelfsprekend diep door het stof door de opstapelende schandalen, meldt het FD. Hoe hoog de mogelijke schade uitpakt kon de ceo niet zeggen.
3. ING bant Russische bedrijven
Russische bedrijven kunnen niet langer aankloppen bij ING. Dat betekent dat de bank geen nieuwe leningen meer verstrekt, behalve aan internationale bedrijven in Rusland, meldt BNR. ‘We veroordelen de invasie in Oekraïne sterk en de vreselijke en hartbrekende impact die het heeft op de levens van mensen’, zegt ceo Steven van Rijswijk van ING. Niet alle grote Nederlandse bedrijven trekken zich terug uit Rusland. Phillips en Heineken ‘houden de situatie in de gaten’ en Unilever hield zich eerder op de vlakte over eventuele gevolgen voor de werkzaamheden in Rusland.
4. Inflatie eurozone 5,8 procent
De inflatie in de eurozone hield ook in februari vast aan zijn stijgende lijn. Het leven werd er gemiddeld 5,8 procent duurder. De prijsstijgingen in Nederland lagen afgelopen maand gemiddeld 7,2 procent hoger, iets minder dan de inflatie van 7,6 procent in januari. De geldontwaarding houdt nog wel even aan. Grootste boosdoener zijn de hoge energieprijzen.
5. Miljard verlies voor Just Eat Takeaway
Just Eat Takeaway pakt zijn biezen in Noorwegen en Portugal en bezorgt vanaf 1 april geen maaltijden meer in beide landen. Reden: tegenvallende cijfers. De totale omzet van Just Eat Takeaway kwam in 2021 uit op 5,3 miljard euro. Ceo Jitse Groen incasseerde daarbij een verlies van ongeveer 1 miljard euro, blijkt uit de jaarcijfers. De overnames van onder meer het Amerikaanse Grubhub en Bistro.sk in Zweden bleken meer kosten met zich mee te brengen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must listen: De gevolgen van de grootste sancties ooit
Rusland krijgt te maken met de hardste economische sancties ooit. Zo heeft de Europese Unie inmiddels zeven Russische banken afgesloten van het internationale betaalsysteem SWIFT. De huidige reeks maatregelen lijkt nog maar het begin. De oorlog waar Poetin zijn land heeft in gestort maakt Rusland in één klap een economische paria. De NRC-podcast Onder de streep vraagt zich af wat de gevolgen zijn.
7. Zoom-topic: 1 op 5 werkende jongeren ervaart werkstress
Een kwart van de Nederlandse jongeren met werk had daar door de coronacrisis meer stress van dan daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, onder meer op basis van een al eerder gepubliceerd onderzoek naar jongeren en stress en de invloed van de coronacrisis. Bij jonge vrouwen speelde dit meer dan bij jonge mannen. Van alle Nederlandse jongeren met een baan kampt een op de vijf met werkstress. Het gaat daarbij om jongeren tussen de 15 en 25 jaar oud.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates