Plus: Dijsselbloem kritisch over financiële lobby, 'Deutsche Telekom wilde KPN' en geen joint venture tussen KLM en Etihad.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Van der Valk gaat strijd aan met supermarkten
Van der Valk stapt in de supermarkt-business, zo schrijft De Telegraaf. Het horecabedrijf wil in heel Nederland versmarkten openen en heeft vorige week zijn eerste Valk Versmarkt geopend in Voorschoten, naast Van der Valk-restaurant De Gouden Leeuw. De eerste drie dagen kwamen al bijna 3.000 klanten op bezoek, aldus Marcus van der Valk tegen de krant. Dit jaar wil het bedrijf versmarkten openen bij de hotels in Akersloot in Zwolle, komende jaren moet de rest van Nederland volgen.
2. Uber-ceo positief over Nederland
De zaken van Uber gaan goed in Nederland: de business van het bedrijf groeit hier en ons land kijkt naar 'progressieve regelgeving' – wat positief is voor het bedrijf. Dat zei Travis Kalanick, ceo van de taxidienst, dit weekend tijdens zijn lobby praatje op de Digital Life Design conferentie. Kalanick gaf verder aan in 2015 te mikken op verdere expansie in heel Europa, waarbij Uber volgens hem 50.000 nieuwe banen zal creëren. Volgens de ceo zijn oude taxiregels zinloos geworden door de opkomst van nieuwe technologie.
3. Dijsselbloem kritisch over financiële lobby
De financiële sector probeert met 'gezochte en feitelijk onjuiste argumenten' onder crisismaatregelen uit te komen, schreef minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën afgelopen weekend in een opiniestuk dat werd gepubliceerd in NRC. De sector zou een 'vrij massieve weerstand' bieden tegen nieuwe eisen voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen. 'De lobby heeft inmiddels ook de Eerste Kamer bereikt', schrijft Dijsselbloem. Vertegenwoordigers uit de financiële sector reageren verbaasd en geïrriteerd.
4. 'Deutsche Telekom wilde KPN'
In de categorie korreltje-zout: Deutsche Telekom heeft vorig jaar de mogelijke overname van KPN bestudeerd. Na de lopende verkoop van Deutsche Telekoms dochter EE kan het spel opnieuw op de wagen komen. Dat meldde Reuters afgelopen vrijdag op basis van anonieme bronnen. Het is onduidelijk of Deutsche Telekom daadwerkelijk door wil gaan met zijn overnameplannen. De deal rond EE wordt naar verwachting eind 2015 afgerond. Tot op heden heeft het bedrijf geen formeel bod gedaan op KPN. Beide bedrijven wilden niet reageren op de geruchten. Analisten zeggen dat een overnamebod onwaarschijnlijk is, onder andere omdat in Nederland dan een te groot marktaandeel zou ontstaan.
5. Werknemers Brink's gaan met concurrent praten
Vijftig werknemers van Brink's gaan maandag langs bij de directeur van G4S, om te praten over arbeidsvoorwaarden. Bij Brink's wordt gestaakt, omdat er honderden banen verdwijnen. Volgens vakbond FNV is het niet alleen belangrijk dat die mensen straks weer aan werk worden geholpen. Het gaat ook om de voorwaarden waaronder dat gaat gebeuren. De vakbond zegt dat iedereen die geschikt is, aangenomen wordt door G4S, maar de nieuwe waardetransporteur van de Rabobank en ABN Amro zegt niets over de arbeidsvoorwaarden die daarbij horen. 'Niemand zit te wachten op een situatie waarin hij of zij ieder jaar moet afwachten of zijn of haar contract wordt voortgezet', zegt Peter de Jong van vakbond CNV Vakmensen.
6. Geen joint venture KLM en Etihad
Er komt geen joint venture aan tussen KLM en Etihad. KLM-ceo Pieter Elbers zegt tegen Het FD (achter inlog) dat het niet de hoogste prioriteit heeft. Dat terwijl het vorig jaar nog leek dat zo'n samenwerking ieder moment kon worden aangekondigd. KLM heeft momenteel zijn handen vol aan de reorganisatie. Afgelopen vrijdag werd bekend dat volgende maand een groot bezuinigingsplan zal worden gepresenteerd door Air France-KLM. KLM zal de komende vijf jaar 700 miljoen euro gaan besparen, terwijl de besparingen bij Air France verder op zullen lopen. Op 19 februari, bij de presentatie van de cijfers, zal hierover meer bekend worden.
7. Luchtvaart profiteert van goedkope olie
De een zijn dood… Terwijl er duizenden banen op de tocht staan bij oliebedrijven als gevolg van de dalende olieprijs, profiteert de luchtvaartsector juist van de veranderingen in de markt. Goedkopere brandstofkosten zorgen er voor duidelijk hogere winstmarges, voorspelt kredietbeoordelaar Moody's in een rapport. Moody's voorziet operationele winstmarges van circa 12 tot 14 procent in 2015 en 2016, tegen een geschatte 8,5 à 9,5 procent vorig jaar. Naast de goedkopere olie profiteren luchtvaartmaatschappijen wereldwijd van het herstel van de economie en van de groeiende inkomens en toenemende reislust in opkomende markten. Vooral Amerikaanse maatschappijen profiteren volgens Moody's van de gedaalde olieprijs. Zij zien hun brandstofrekening samen naar verwachting met 15 miljard dollar (13 miljard euro) dalen. Buiten de Verenigde Staten profiteren luchtvaartbedrijven ook, maar in minder mate, denkt het ratingbureau.
8. Facebook zoekt honderden nieuwe medewerkers
Internetbedrijf Facebook wil zijn personeelsbestand de komende tijd uitbreiden met maar liefst 1.200 nieuwe medewerkers, schrijft Reuters. Daardoor zal het totale aantal medewerkers met 14 procent groeien. Facebook zoekt de nieuwe krachten om te helpen bij het verbeteren van de virtual reality brillen van de Oculus-tak, maar ook voor zijn drones en datacenters.
9. Getal van de dag: 117.000
Ruim 117.000 mensen hebben de afgelopen dagen inspiratie opgedaan voor hun vakantie op de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs van Utrecht. Volgens de organisatie waren dat er meer dan verwacht. Bezoekers van de Vakantiebeurs verwachten in 2015 per persoon gemiddeld 3100 euro uit te geven aan vakanties. Bestemmingen binnen Europa zijn favoriet, met name Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Griekenland. Minister Bert Koenders opende de beurs dinsdag. Hij riep daarbij vakantiegangers op om in het buitenland alert te zijn.
10. Koffieautomaat: Blue Monday
Blue Monday, zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar, is natuurlijk gewoon een marketingverzinsel, maar tegelijkertijd is het ook een goede aanleiding om het gelijknamige nummer nog eens uit de kast te trekken. Komt ie:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.