1. Unilever neemt De Vegetarische Slager over
Multinational Unilever neemt Utrechtse onderneming De Vegetarische Slager over. Volgens Vegetarische Slager-oprichter Jaap Korteweg past de overname bij de ambitie van het ‘vleesch’-merk om een wereldmerk te worden. ‘We moeten nu een groeiplan maken. Ons bedrijf groeit nu met 50 procent per jaar, maar het moet onder Unilever makkelijk mogelijk zijn om met 100 procent te groeien’, aldus Korteweg in het FD. Onder leiding van het Brits-Nederlandse bedrijf hoopt Korteweg dat De Vegetarische Slager kan uitgroeien tot de grootste slager ter wereld en zo de bio-industrie overbodig kan maken. Unilever maakt geen overnamebedrag bekend.
2. Amerikaanse centrale bank verhoogt rente
De Amerikaanse Federal reserve (Fed) verhoogt de rente met een kwart procentpunt tot 2,5 procent. Hiermee zit de bank Donald Trump dwars, die tegen de renteverhoging is. De president voerde de druk op de bank om de rente niet te verhogen de afgelopen weken flink op. Dit is omstreden, want de centrale bank is een onafhankelijk instituut. Door de renteverhoging wordt het voor Amerikanen en Amerikaanse bedrijven duurder om geld te lenen.
3. EU gaat wegwerpplastic verbieden
De Europese Unie heeft een akkoord bereikt op een verbod op wegwerpplastic, zoals wattenstaafjes, rietjes, zakjes en bestek. Volgens de EU zijn de wegwerpproducten verantwoordelijk voor zo’n 70 procent van het plasticafval dat in onze wateren drijft. Het verbod gaat waarschijnlijk over twee jaar in. De richtlijn bepaalt ook dat producenten van onder andere ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen straks moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval. De landen moeten het onderhandelingsresultaat nog officieel bekrachtigen.
4. Brussel en Italië akkoord over begroting
De Europese Commissie en Italië hebben een akkoord bereikt over de begroting van het land. Dit heeft EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Financiële Stabiliteit) woensdag bevestigd. Hij noemde de situatie ‘niet ideaal’. Wel betekent het akkoord het einde van maandenlange onderhandelingen. De Europese Commissie keurde de begroting eerder af, omdat het Italiaanse begrotingstekort te groot zou zijn. In de afgekeurde begroting kwam het tekort uit op 2,4 procent, in de nieuwe begroting is het begrotingstekort verlaagd naar 2,04 procent. Hiervoor doet de Italiaanse regering onder andere concessies aan de verkiezingsbeloftes van uitkeringen voor armen en een verlaagde pensioenleeftijd.
5. Manager van de dag: Mark Frese (Ceconomy)
Elektronicawinkels MediaMarkt en Saturn hebben een erg slecht jaar achter de rug. Moederbedrijf Ceconomy maakte woensdag bekend dat de omzet en winst van de winkels zijn gedaald. Mark Frese, de CFO van Ceconomy, stapt door dit nieuws eind december vroegtijdig op bij het bedrijf. De beurskoers daalde als gevolg van zijn vertrek met 16 procent. Ook de CEO van het bedrijf, Pieter Haas, stapte in oktober op.
6. Tweet van de dag: foutje, bedankt
UPDATE: In de vragenlijst is een fout gemaakt. In een vraag over het invoeren van een permanente zomertijd wordt gesuggereerd dat de zon in dat geval eind juni omstreeks 20.00 uur ondergaat. Dat moet 22.00 uur zijn. https://t.co/4PLm3x145w
— NOS (@NOS) December 19, 2018
7. Koffieautomaat: opening tunnel van de toekomst
Weer ziet een futuristisch plan van Elon Musk het licht (of eigenlijk, het donker). De eerste tunnel van zijn bedrijf The Boring Company is in de nacht van dinsdag op woensdag geopend in de Amerikaanse stad Los Angeles. De tunnel, waarin auto’s met inklapbare wielen op een lopende band worden vervoerd, moet een einde maken aan files in de stad. In de tunnel bereiken de auto’s een snelheid van 240 kilometer per uur. De hamvraag is nu: ‘durven mensen wel’?, schrijft het AD.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.