1. Uber parkeert 500 elektrische deelfietsen in Rotterdam
500 felrode deelfietsen van het Amerikaanse merk Jump, onderdeel van technologiereus Uber, zijn vanaf vandaag te gebruiken in Rotterdam. De havenstad is de tiende locatie in Europa waar de Jump-fietsen verkrijgbaar zijn. Wie een deelfiets wil gebruiken betaalt 1 euro als starttarief en daarna 20 cent per minuut. Nikolaas van der Loock, de Belgische Uber-manager die Jump eerder in Brussel lanceerde, zegt tegen ondernemersplatform Sprout: “Rotterdam begrijpt wat er nodig is voor bedrijven en zien de mogelijkheden die dit biedt voor de markt. Persoonlijk hoop ik dat dit een uithangbord wordt, waardoor andere steden bij ons zullen aankloppen.”
2. Creatief directeur Louis Vuitton hekelt topman Arnault
Nicolas Ghesquière, creatief directeur bij luxemerk Louis Vuitton heeft zijn onvrede geuit over de keuze van topman Bernard Arnault voor het uitnodigen van Donald Trump bij de opening van een nieuwe lederwarenfabriek in de Amerikaanse staat Texas. Arnault, eigenaar van het beursgenoteerde LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), stond bij de opening zij aan zij met mede-miljardair Trump. Ghesquière reageerde hierop via Instagram naar zijn 830.000 volgers met de tekst: “Ik ben een modeontwerper en wil hiermee niet geassocieerd worden. #trumpisajoke. #homophobia.” Trump liet bij de opening vallen dat het modemerk hem in de loop der jaren “al veel geld heeft gekost.”
3. Vertrek van commissarissen bij veilingsite Catawiki na aanhoudende verliezen
Uit nagang van RTLZ blijkt dat veilingsite Catawiki nog altijd miljoenen verlies draait. Vorig jaar stonden de cijfers ruim twaalf miljoen euro in het rood en slonk het eigen vermogen van 62 miljoen euro in 2015 tot 11 miljoen euro het afgelopen boekjaar. Eerder werd directeur Ilse Kamps vervangen door de Indiër Ravi Vora en stapte vier commissarissen op: Jeroen van Onna (investeringsmaatschappij NOM), Lorrie Norrington (investeringsvehikel Lead Edge), oprichter Marco Jansen en investeerder Arthur Kosten (voorheen Booking.com). Vertrokken commissaris Van Onna stelt in een reactie hoopvol te zijn over de toekomst van de organisatie: “Het nieuwe management doet het fantastisch, en presteert elke keer beter dan verwacht.”
Update: Uit een vandaag verschenen onderzoek onder duizend commissarissen blijkt dat een groot deel ontevreden is over de eigen werkzaamheden. Er zou te veel aandacht gaan naar urgente problemen, waardoor de langetermijnstrategie teveel naar de achtergrond verdwijnt.
4. Topman Facebook moet zich opnieuw melden in Washington
Mark Zuckerberg, topman en oprichter van Facebook, heeft zich opnieuw moeten verantwoorden voor het Amerikaanse Congres. In de hoorzitting werd onder meer gevraagd naar de plannen voor de digitale munteenheid Libra, de diversiteitsbeleid van het bedrijf en de zorg voor medewerkers met stressklachten na het zien van vervelende video’s of foto’s op het platform. Zuckerberg verklaarde onder meer dat het enkel cryptomunt Libra wil uitgeven wanneer de Amerikaanse toezichthouder toestemming geeft. Ook stelde hij dat Libra een antwoord zou zijn op crypto-ontwikkelingen uit China.
5. Karin Husslage nieuwe chef van RTL Z
Witte rook bij de concullega’s van RTL Z, Karin Husslage (1983) is met terugwerkende kracht per 1 oktober benoemd tot chef van RTL Z – zo schrijft vakplatform Villamedia. Husslage werkte al enige jaren voor de omroep uit Hilversum en wordt tevens eindverantwoordelijk voor de economieredactie van RTL Nieuws – in haar nieuwe rol volgt ze Perry Feenstra op die de overstap maakte naar Editie NL. Husslage wil af van het ‘grijzige imago van die beurszender’: “Mijn streven is om in de toekomst zwaar in te zetten op de journalistiek. Dat betekent strakke keuzes maken.”
6. Must read: Google-ceo Sundar Pichai over de quantum doorbraak
‘Quantum supremacy’, zo noemt Google de doorbraak die onderzoekers hebben gedaan op het gebied van de quantumcomputer. Ceo Sundar Pichai legt in een exclusief interview met MIT Technology Review de link met de eerste vlucht van 12 seconde die in 1903 door de gebroeders Wright werd uitgevoerd – een startpunt voor belangrijke technologie. ‘Praktische toepassingen zijn nog decennia van ons verwijderd […] maar kenners weten dat dit resultaat technologische kunst is.’
7. Koffieautomaat: Gokverslaafde bankmedewerker drukt 850.000 euro achterover
Een gokverslaafde bankmedewerker heeft zijn werkgever gebruikt voor het massaal vergokken van tegoeden op creditcards. In het totaal wist de man 68 creditcards aan te vragen, door het bestedingslimiet op te hogen kon hij voor 850.000 euro op krediet vergokken. De man stapte uiteindelijk zelf naar zijn leidinggevende, waar hij de fraude opbiechtte. Een tuchtcommissie bepaalde vervolgens dat de man twee jaar niet in de bancaire sector mag werken. Zelf heeft hij verklaard niet meer te willen terugkeren naar de bankwereld.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.