Plus: Porsche wil kwart meer personeel, boete voor gebrek aan arbeidsgehandicapten nadert, en fusiedeals bereiken nieuw hoogtepunt.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Vanaf 2017 moet het écht: arbeidsgehandicapten aannemen
Bedrijven die niet voldoende mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen, hangt vanaf 2017 een boete van 5.000 euro boven het hoofd, per niet ingevulde werkplek. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze Quotumwet, een uitwerking uit het sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers, moet op langere termijn (tot 2026) zorgen voor 125.000 banen voor arbeidsgehandicapten. Werkgevers hebben zich in het akkoord vastgelegd op 100.000 banen, de overheid staat garant voor de overige 25.000.
Het kabinet controleert in 2016 of de afgesproken aantallen over 2015 zijn gehaald. Voldoet een bedrijf niet aan het quotum, dan volgen er sancties, al zag de VVD ook meteen een ontsnappingsmogelijkheid in de formulering van de wet. Klijnsma voelt zich niet aangesproken door kritiek van de nieuwe VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, die de quotumwet 'chantage' noemde. Ze heeft binnenkort een afspraak met hem.
2. Twitter vindt nieuwe cfo én verdienmodel
Twitter lijkt in ex-Goldman Sachs-bankier Anthony Noto niet alleen een kundige nieuwe cfo te hebben gevonden, het bedrijf laat ook voor het eerst iets zien dat lijkt op een verdienmodel. Op het sociale microblognetwerk verschenen dinsdagnacht ineens tweets met een 'koop nu'-knop. Een van de eerste producten die we via het sociale netwerk konden bestellen: een paar sneakers voor 170 miljoen dollar. Een foutje waarschijnlijk; het lijkt alsof Twitter de nieuwe functie aan het testen is, maar het kan ook dat de nieuwe functie per ongeluk werd vrijgegeven. The Wall Street Journal beweerde in april al dat er meerdere soorten advertenties op Twitter zouden verschijnen, inclusief 'shoppable' advertenties en advertenties voor mobiele apps met knoppen om meteen te downloaden, waarvan de laatste inmiddels op Twitter te vinden zijn.
Het ontbreken van een verdienmodel bij Twitter zorgde na de beursgang voor veel gerommel binnen het bedrijf. De afgelopen maanden namen al drie topmensen afscheid. De 46-jarige Noto, de nieuwe financiële man, heeft een achtergrond als internetanalist, maar ook als manager en cfo in de National Football League, en in het Amerikaanse leger.
3. 250 euro voor niet mailen
Medewerkers van adviesbureau &samhoud krijgen 250 euro extra vakantiegeld als ze tijdens de zomervakantie hun zakelijke telefoon en e-mail volledig uitschakelen. Loslaten en vertrouwen hebben in je collega’s en je klanten als je er zelf even niet bent, is een van de redenen voor deze maatregel. Bovendien is volledige aandacht voor thuis net zo belangrijk als volledige aandacht op het werk, aldus het adviesbureau. 'Kijk naar de spelers van het Nederlands elftal', zegt oprichter Salem Samhoud. 'Die doen ’s middags ook een dutje. Dat is niet uit luiheid maar om topfit te blijven. Onze mensen moeten ook topfit zijn. Anders hebben klanten er niets aan en heeft het gezin thuis er ook niets aan.’
4. 'Nee' tegen prestatiebeloning bij Corbion
Er wordt in de samenleving flink op prestatiebonussen gemopperd, maar aandeelhoudersvergaderingen stemmen er doorgaans toch gewillig mee in. Maar niet bij biotechbedrijf Corbion, zo blijkt. Vrijwel eensgezind stemden ze in een speciaal belegde vergadering tegen de aandelenpakketten die oud-bestuurders Gerard Hoetmer en Koos Kramer in mei meekregen bij hun vertrek.
Hoetmer en Kramer kregen de beloning vanwege de 'succesvolle verkoop' van de bakkerijtak, juli vorig jaar. Maar hoe ingewikkeld het ook mag zijn om een bedrijfsonderdeel te verkopen, 'het hoort bij het takenpakket van een bestuurder', zei Bram Hendriks namens aandeelhouder ING tijdens de vergadering. RvC/voorzitter Rudy Markham zei dat de toekenning van de beloningen 'niet eenzijdig kan worden geannuleerd' en gaat zich nu samen met de beide oud-bestuurders beraden over de situatie. De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) heeft al gezegd een rechtsgang niet uit te sluiten als het geld toch wordt uitgekeerd.
5. Innovatie bij de Aldi: een afdeling personeelszaken
Voor de meeste bedrijven lijkt het de gewoonste zaak van de wereld, maar voor supermarktketen Aldi is het een heuse revolutie: er komt een centrale afdeling personeelszaken. Dit is een van de stappen nemen om de arbeidsomstandigheden van zijn personeel te verbeteren, meldt CNV Dienstenbond. De maatregelen volgen nadat de Inspectie SZW in oktober vorig jaar Aldi had gevraagd om een verbeteringsplan, nadat de keten de arbowetgeving op verschillende punten had overtreden.
6. Porsche wil kwart meer personeel
Porsche heeft flinke groeiplannen. Thomas Edig, hr-directeur van de automaker, heeft aangekondigd de komende 5 jaar elk jaar 1.000 nieuwe medewerkers aan te willen nemen, wat tot een groei van 24 procent moet leiden. De nieuwe medewerkers komen vooral buiten Duitsland te werken, aldus Edig. Het besluit van Porsche is opmerkelijk, omdat veel andere Europese autobouwers juist flink snoeien in hun medewerkersbestand. En Porsche heeft de laatste jaren al flink aan aanwas gedaan: sinds 2010 kwamen er al ruim 8.400 banen bij, onder meer voor de nieuwe Macan (foto). Porsche verwacht in 2015 een record van 200.000 auto's aan de man te brengen.
- Lees over de Nederlandse auto-industrie: Hoera, we maken weer auto's!
7. Financiële topman Telegraaf treedt terug
De financieel topman van de Telegraaf Media Groep, Fred Arp, treedt per 1 maart 2015 terug. Dat maakte het mediabedrijf gisteren bekend, op de dag dat de nieuwe topman Geert-Jan van der Snoek officieel aantrad als bestuursvoorzitter. De komst van Van der Snoek moet een rustigere periode bij TMG inluiden. Vorig jaar april vertrok topman Herman van Campenhout abrupt. Na zijn vertrek was de leiding van het mediabedrijf in handen van interim-manager Cees van Steijn, die zijn functie per 1 mei neerlegde. Na Van Steijn nam Arp de taken van bestuursvoorzitter waar. De nu 60-jarige Arp was 17 jaar financieel directeur van het mediabedrijf, dat onder meer kampt met sterke dalingen van de oplage van de krant De Telegraaf en met de Mecom-overname door De Persgroep een grote concurrent tegenover zich vindt.
8. Aandeel NN kost 20 euro
ING heeft de introductieprijs voor het aandeel Nationale Nederlanden (NN) vastgesteld op 20 euro. Helemaal verrassend is die uitkomst niet: het bankconcern gaf twee weken geleden nog een bandbreedte aan van 18,50 tot 22,50 euro. Bij een introductieprijs van 20 euro per aandeel zou het met een geplande opbrengst vandaag van 1,4 miljard euro de op twee na grootste beursgang in Europa dit jaar worden. Aan NN als geheel komt hiermee een prijskaartje van 7 miljard euro te hangen.
Het is voor het eerst in 23 jaar dat Nationale Nederlanden weer aan de beurs genoteerd is. In eerste instantie doet ING ruim een kwart van de aandelen van de hand via de beursgang en een onderhandse deal met een aantal investeerders. Eind volgend jaar moet ING zijn belang in NN hebben teruggebracht tot minder dan de helft, een jaar later moet het helemaal zijn verkocht..
9. Getal van de dag: 453,6 miljard
De waarde van de fusiedeals in Europa liep in de eerste helft van dit jaar op tot 453,6 miljard Amerikaanse dollar, ruim 330 miljard euro. Dat meldt Mergermarket. Dat is het hoogste bedrag sinds 2008. Het laatste kwartaal (van 282 miljard dollar) was bovendien ook een record: sinds Q3 van 2008 waren er niet zo veel en zulke grote fusies en overnames meer geweest. Het was een stijging van liefst 64,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar, wat Mergermarket verklaart uit de sterke aandelenmarkten van de laatste maanden.
10. Koffieautomaat: word nu ook Belg!
Het was spannend, adembenemend, en spectaculair, maar net als de Nederlanders hebben nu ook de Belgen de kwartfinales van het EK gehaald. Het werd met de verlengingen al met al een latertje voor de Zuiderburen, maar ze hoeven niet te wanhopen: meer dan de helft van de Belgische bedrijven vindt het niet erg dat het personeel vandaag later begint na de WK-wedstrijd, meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. Een aantal bedrijven biedt de medewerkers woensdag een gratis ontbijt aan, om ze te stimuleren om naar het werk te komen.
De Nederlanders die echt willen meeleven met de Zuiderburen, kunnen overigens sinds kort terecht op Belgiumizeme.be. Het levert een heel nieuwe identiteit als een Vandamme of Vandenbroecke op, waarmee zo op twitter meegedaan kan worden in iets wat België eindelijk echt lijkt te verenigen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.