1. Dankzij corona 2 miljard ton minder CO2
De coronacrisis heeft de wereldwijde CO2-uitstoot in 2020 met 2 miljard ton verminderd, zo blijkt uit cijfers van het International Energy Agency (IEA). Dat is volgens het agentschap vergelijkbaar met de totale uitstoot op jaarbasis van de Europese Unie. De daling van de CO2-uitstoot kwam vooral door het lagere energieverbruik. De wereldwijde energievraag daalde in 2020 met 4 procent, waardoor de aan energieproductie gerelateerde CO2-uitstoot met 5,8 procent omlaag ging. Doordat het afgelopen jaar minder gereden en gevlogen werd, daalde de vraag naar olie met 8,6 procent. Daarmee is de wereldwijde terugval in CO2-uitstoot voor de helft terug te voeren op het lagere kilometeraantal van de transportsector. Andere hoopgevende signalen zijn volgens het IEA de hogere verkoop van volledig elektrische auto’s en het groeiende aandeel van hernieuwbare energie.
2. Fraude bestuursvoorzitter Pels Rijcken
Pels Rijcken, het kantoor van de landsadvocaat, is in ernstige verlegenheid gebracht door een financieel schandaal. Frank Oranje, voormalig bestuursvoorzitter van Pels Rijcken en boegbeeld van het notariaat, heeft jarenlang heimelijk miljoenen weggesluisd van cliënten van zijn kantoor, blijkt onder meer uit onderzoek van de Fiod. Pels Rijcken ‘is geschokt door het gedrag van Oranje en begrijpt niet wat hem heeft bewogen’, zo laat het kantoor in een verklaring weten. De Fiod onderzoekt de miljoenenfraude al sinds 2019. In september 2020 is Pels Rijcken daarover door het Openbaar Ministerie geïnformeerd. Oranje is toen direct de toegang tot het kantoor ontzegd. Pels Rijcken heeft hem ook meteen geschorst en aangifte tegen hem gedaan. Het nieuws komt nu pas naar buiten omdat Oranje zich kort daarna van het leven benam. Van het verdwenen geld ontbreekt nog ieder spoor.
3. Bedrijven innoveren voor bijna miljard meer
Bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs gaven in 2019 iets meer dan 17,5 miljard euro uit aan research en development (2,16 procent van het BBP), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is een stijging van een miljard euro ten opzichte van 2018. Bedrijven nemen 11,8 miljard voor hun rekening, 850 miljoen meer dan het jaar daarvoor. De rest ging naar instellingen en hoger onderwijs. Noord-Brabant is koploper op het gebied van R&D-uitgaven. Bijna 30 procent van de R&D-uitgaven kwam voor rekening van bedrijven in Noord-Brabant en dan met name de regio Eindhoven. Noord-Holland staat op de tweede plek, gevolgd door Zuid Holland.
4. Jeroen Tas weg bij Philips
Jeroen Tas vertrekt als lid van het uitvoerend comité van Philips, de een-na-hoogste bestuurslaag van het bedrijf. Tas geeft zijn positie als Chief Innovation & Strategy Officer op, en blijft tot eind volgend jaar op parttime basis verbonden aan Philips. De 61-jarige Tas staat bekend als de aanjager van de digitalisering bij Philips, dat zich al enkele jaren bijna volledig toelegt op gezondheidstechnologie. De opvolger van Tas is Shez Partovi, een Canadees afkomstig van Amazon Web Services (AWS). Philips werkt al langer samen met AWS. De twee bedrijven introduceerden in 2016 samen een opslagsysteem voor data van ziekenhuizen. Partovi werkte eerder lange tijd voor Dignity Health, een Amerikaanse organisatie die ziekenhuizen exploiteert. Tas kwam in 2011 in dienst van Philips als Chief Information Officer.
5. Ook Volvo in 2030 volledig elektrisch
Volvo wil vanaf 2030 stoppen met de productie van auto’s die (deels) op fossiele brandstof rijden. Binnen tien jaar moet iedere nieuwe Volvo volledig elektrisch zijn, ook de hybride modellen verdwijnen. Volvo had al aangekondigd dat in 2025 de helft van de nieuwe auto’s op batterijen rijdt. ‘We kiezen ervoor om te investeren in de toekomst — elektrisch en online’, aldus bestuursvoorzitter Hakan Samuelsson van Volvo, sinds 2010 in handen van het Chinese Geely, in een verklaring dinsdag. ‘Onze ambitie is een leider te worden in het snelgroeiende premium elektrische segment.’ De stap van Volvo volgt op plannen van rivalen Jaguar Land Rover, General Motors en Volkswagen om hun aanbod te elektrificeren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Postillion-baas boos om rechtszaak KHN
Opmerkelijk geluid uit de hotelwereld. Ook de grootste krimp ooit in de horecasector vanwege de coronacrisis rechtvaardigt volgens Erik-Jan Ginjaar, directeur van de Postillion-hotels, geen rechtszaak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de staat voor een versnelde opening. ‘Dit is niet mijn rechtszaak, ik ben fel tegen en daarom heb ik ons lidmaatschap bij KHN opgezegd’. De Postillion-directeur constateert dat Nederland in de top-drie staat van landen met de beste steunmaatregelen van de overheid. ‘Ik geloof niet dat een rechtszaak bijdraagt aan de beste oplossing, daarvoor moet je in gesprek blijven. Je moet niet van tafel lopen of boos worden. De Fieldlab Evenementen bewijzen dat in samenwerking met de overheid echt iets mogelijk is. Het vergt een lange adem en geduld.’
7. Zoom-topic: Iedereen een camper
In Nederland zijn de afgelopen twee maanden 13 procent meer nieuwe kampeerauto’s geregistreerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook werden er door de vakhandel meer gebruikte campers verkocht. Dat maken BOVAG en dataprovider RDC dinsdag bekend. In januari en februari werden door bedrijven 1.964 gebruikte kampeerwagens verkocht. Tussen particulieren onderling werden in de eerste twee maanden van dit jaar 2.141 exemplaren verhandeld. De verkoop van nieuwe campers kwam in die periode uit op 327 stuks, wat een toename van 13 procent vertegenwoordigt. Caravans, zowel nieuwe als gebruikte exemplaren, zijn daarentegen minder in trek.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates