Plus: SBM Offshore wil verder met topman Chabas, Economie trok licht aan in tweede kwartaal
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Topman Volkswagen verder onder druk
De positie van Volkswagen-topman Martin Winterkorn staat zwaar onder druk, nu de omvang en de impact van de softwarefraude bij dieselauto’s duidelijk wordt. Winterkorn zou niet langer het vertrouwen hebben van grote aandeelhouders, zo meldt de krant Hannoversche Allgemeine Zeitung. Door het schandaal zou in totaal al voor 27 miljard aan beurswaarde zijn verdampt. De Duitse Bondskanselier Merkel liet weten de onderste steen boven te willen. Zelf zegt Winterkorn nog niet te denken aan opstappen.
2. ‘Ook bij flinke winst ABN geen bonus voor Zalm’
Zelfs als ABN Amro met flinke winst naar de beurs wordt gebracht, zal topman Gerrit Zalm geen bonus ontvangen. Dat meldt RTL Z gisteren. Na verzoek van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft Zalm afgezien van een zogenaamde ‘verkoopbonus’. De afspraak die Zalm met Dijsselbloems’ voorganger Wouter Bos maakte, was dat hij tot 1,5 miljoen euro kon vangen bij een winstgevende verkoop van ABN.
3. SBM Offshore wil verder met topman Chabas
Als het aan SBM Offshore ligt, wordt topman Brun Chabas herbenoemd voor een tweede termijn van 4 jaar. Dat werd gisteren nabeurs bekendgemaakt. De termijn van Chabas loopt eind dit jaar af. Op een bijzondere aandeelhoudersvergadering op 4 november staat de herbenoeming op de agenda. Tijdens zijn eerste termijn maakte Chabas roerige tijden mee; de dalende olieprijs zorgt voor problemen voor SBM en ook een corruptieschandaal in Brazilië dat in 2011 aan het licht kwam, is nog altijd een bron van zorgen.
4. Economie trok licht aan in tweede kwartaal
De Nederlandse economie is er in het tweede kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder met 0,2 procent op vooruit gegaan. Dat blijkt vandaag uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS is de groei breed. Investeringen in software namen toe, net als investeringen in woningen en gebouwen. Ook maakte het CBS bekend dat de winstgevendheid van bedrijven weer bijna op hetzelfde niveau is als voor de crisis.
5. Corbion ziet cto vertrekken
Sven Thormählen stapt per direct op als cto bij Corbion, zo maakt het voedingsbedrijf vandaag bekend. Er wordt geen concrete aanleiding gegeven voor het vertrek van de technologiedirecteur. Thormählen zou om ‘persoonlijke redenen’ hebben besloten om op te stappen. Ceo Tjek de Ruiter zal zijn taken tijdelijk waarnemen, tot Corbion een opvolger bekendmaakt. Het is nog niet zeker of die intern of extern zal worden gezocht.
6. ‘Machtspositie NS belemmert concurrentie’
De ‘waarschijnlijk aanzienlijke’ machtspositie van de NS zorgt ervoor dat er niet of nauwelijks concurrentie mogelijk is op het spoor. Dat staat in een conceptrapport van het Britse onderzoeksinstituut Europe Economics, dat is gemaakt in opdracht van kartelwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens het rapport is de machtspositie vooral een gevolg van de politieke keuze om het spoorwegbedrijf als enige te laten rijden op het hoofdspoornet. Hierdoor bezit het de kaartautomaten en het management van de reizigersinformatie, wat de NS ‘mogelijk’ een voorsprong geeft en ‘mogelijk’ van invloed is op de winstgevendheid van andere bedrijven.
7. ‘Prijzenoorlog vliegtickets goed nieuws voor consument’
Er is een prijzenoorlog gaande in de vliegticketbranche, en daar profiteren reizigers van. En het einde van de prijzenslag is nog niet in zicht, zo zegt Ruud Raaijmakers van reissite weflycheap.nl. tegen Metro. Naast de concurrentiestrijd zorgen lage brandstofprijzen en zuinigere vliegtuigen voor lagere prijzen. “Vorig jaar had je een prima deal als je voor een tiendaagse all-invakantie naar Bali 800 euro betaalde. Een paar weken geleden betaalde je hiervoor 650 euro en op dit moment is dat 550 euro.”
8. Groupon schrapt 1.100 banen
Aanbiedingensite Groupon heeft het zwaar. De site, waar consumenten tegen speciaal aangepaste tarieven allerlei producten en diensten kunnen kopen, gaat daarom 1100 banen schrappen. Dit is onderdeel van een herstructurering van de internationale activiteiten, aldus Groupon gisteren. Wereldwijd werkten er aan het einde van het tweede kwartaal wereldwijkd zo’n 10.680 werknemers.
9. Getal van de dag: 6 jaar
De Chinese economie is in september het sterkst gekrompen in de afgelopen 6 jaar. Dat maakten de marktonderzoekers Caixin en Markit woensdag bekend, door te kijken naar hun inkoopmanagersindex. Op de index, die de bedrijvigheid aangeeft, duidt een getal onder de 50 op krimp en daarboven op groei. De index in augustus daalde van 47,3 naar 47,0 in China – economen hadden gerekend op een stand van 47,5. De inkoopmanagersindex staat al sinds maart op krimp.
10. Koffieautomaat: Happy Birthday
Het is het bekendste verjaardagsliedje ter wereld en is in vele talen uitgebracht: Happy Birthday to You. Het auteursrecht van het liedje ligt 1988 in handen van Warner Bros., na een jarenlange juridische strijd. Maar een Amerikaanse rechter oordeelde dat alle royalties die bedrijven voor Warner Bros. inde, niet rechtsgeldig zijn. Warner Bros. zou slechts het recht op het originele pinaodeuntje hebben, maar niet op het liedje zelf. Volgens advocaten zou het liedje nu ‘eindelijk vrij te gebruiken’ zijn.
Een van de bekendste versies: Marilyn Monroe zingt president Kennedy toe.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.