1. Topman deurwaarderskantoor GGN stapt op
CEO Martin van Loon stapt op bij deurwaardersbedrijf GGN, zo maakte het bedrijf donderdag bekend. Zijn vertrek volgt op een aantal verliesgevende jaren, waarin banen werden geschrapt en vestigingen gesloten. Afgelopen najaar kwam de CEO ietwat ongemakkelijk in het nieuws toen een interne video waarin hij aankondigde banen te moeten schrappen op straat kwam te liggen. Volgens het bedrijf heeft Van Loon zijn taak als reorganisatie-CEO in ieder geval goed volbracht, en kan het bedrijf nu weer richting de zwarte cijfers. Van Loon werkt vanaf 2014 bij GGN en vanaf 2015 als CEO. Bestuurslid Rinus van Etten zal tijdelijk het CEO-stokje op zich nemen en GGN zoekt de komende tijd naar een geschikte kandidaat voor het toekomstig bestuursvoorzitterschap.
2. CEO Swedbank weg wegens beschuldigingen witwassen
Beschuldigingen van een witwasschandaal nekken de carrière bij de Zweedse bank Swedbank van CEO Birgitte Bonnesen. Het bestuur heeft op de vooravond van de jaarlijkse bankmeeting besloten de CEO te ontslaan. Drie van de vijf grote investeerders van de financiële dienstverlener hadden zich al tegen de CEO gekeerd, waardoor haar positie onhoudbaar werd. Uit onderzoek van een Zweedse tv-zender bleek in februari dat 5,8 miljard dollar tussen Swedbank en Danske Bank via verdachte accounts weggesluisd was.
3. Rijk dreigt ING te verlaten door witwasschandalen
Lozen de Zweden hun CEO al na witwasverdenkingen, in Nederland mag ING-baas Ralph Hamers na twee witwasaffaires in 1 jaar gewoon aanblijven. Sterker nog: de topman van ING verkondigde deze week doodleuk dat de bonussen voor de banken naar boven zouden moeten, hetgeen hem van links tot rechts op kritiek kwam te staan – fijn, zijn we het toch eens ergens over eens in dit land, zullen we maar zeggen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra doet er nu een schepje bovenop: ING dreigt door alle schandalen zijn rol als huisbankier van het rijk kwijt te raken. De bank mag meedingen in een aanbesteding voor de rol vanaf mei 2020, maar is allerminst zeker van winst.
4. Topman weg bij Wells Fargo wegens schandalen
Topman Tim Sloan verlaat per direct de bank Wells Fargo. De bank wordt geplaagd door fraudeschandalen. De sinds 2017 bij de bank werkzame Allen Parker zal tijdelijk zijn plaats innemen. Parker heeft als doel het sentiment rondom de bank te verbeteren. Niet alleen bij het publiek, maar ook bij toezichthouders en investeerders. Ook bij Morgan Stanley zien we een opmerkelijke gang van zaken: Colm Kelleher werd ooit getipt als nieuwe topman van de bank, maar nu blijkt dat hij eind juni terugtreedt.
5. Oud-staatssecretaris en -zorgbestuurder Hans Simons (71) overleden
Voormalig PvdA-staatssecretaris Hans Simons is woensdag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Simons diende tussen 1989 en 1994 als staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur in het derde en laatste kabinet-Lubbers. Het beroepsregister voor zorgverleners, de BIG, is mede van Simon’s hand. Voor en na zijn dienst onder Lubbers was Simons wethouder in Rotterdam. Tevens was hij enige tijd locoburgemeester. Simons werkte tussen 2005 en 2009 als bestuurder bij de Oosterscheldeziekenhuizen in Goes en Zierikzee. Hij hield zich er bezig met een fusie met ziekenhuis Walcheren, maar moest na felle kritiek over zijn functioneren opstappen als bestuurder.
6. Must-see: de inefficiëntie van de corporate wereld
De laatste aflevering van Tegenlicht gaat over bullshit jobs. De Amerikaanse antropoloog David Graeber meent dat hoe groter je organisatie wordt, hoe groter de kans is dat veel werknemers onvoldoende te doen hebben. Hij ageert tegen – in zijn ogen – nutteloze managementlagen, die in plaats van het toevoegen van efficiency juist nuttigheid uit de bedrijfsvoering zouden elimineren. Dachten we bij bureaucratie jarenlang vooral aan logge overheidsinstellingen, Graeber brengt een paradigmaswitch: óók corporates kunnen behoorlijk inefficiënt werken.
7. Koffieautomaat: Ook Luxemburg aan Nieuwe Zijderoute
Dat Italië afgelopen week akkoord ging met China’s infrastructurele project de Nieuwe Zijderoute was nog tot daar aan toe. Het land wordt door populisten geleid met als gevolg, hoe kan het ook anders, een recessie. De verbazing was donderdag stukken groter toen bleek dat het welvarende Luxemburg nu ook het Chinese Paard van Troje binnen haalt. De Nieuwe Zijderoute is een groot infrastructureel en handelsproject van de Chinezen, waaraan China al 1.000 miljard zou hebben uitgegeven. Critici wijzen erop dat het plan dan wel voorziet in nieuwe infrastructuur, maar deelnemende landen met torenhoge schulden opzadelt. Bovendien zijn de investeringen verwoestend voor lokale ecosystemen.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.
Foto: Getty.