1. Top PostNL België in de cel
De topman en de nummer twee van PostNL België zitten in de cel, meldt een Belgische justitiële bron dinsdag. De twee bestuurders worden er onder meer van verdacht leiding te geven aan een criminele organisatie.
De Belgische justitie viel maandag binnen bij drie depots van PostNL. Negen werknemers zijn toen gearresteerd en meegenomen voor verhoor. Onder hen ook de ceo Rudy Van Rillaer en operations manager John de Bruin. De post- en pakjesvervoerder wil het bericht bevestigen noch ontkennen. ‘Wij geven geen details over deze zaak’, zegt woordvoerder van PostNL België tegen zakenkrant De Tijd.
De arrestatie van de top is uiterst pijnlijk voor het beursgenoteerde moederbedrijf PostNL dat in België een felle concurrentiestrijd levert met BPost. Laatstgenoemde bedrijf werkt vrijwel uitsluitend met medewerkers met vaste arbeidscontracten, terwijl uitdager PostNL in België werkt met een model waarin ook gebruik wordt gemaakt van onderaannemers.
2. Prijsexplosie containervervoer drijft inflatie op
Door de flink gestegen transportkosten voor verscheepte goederen kan de inflatie dit jaar nog eens 1,5 procentpunt hoger uitvallen, schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De afgelopen anderhalf jaar zijn de kosten voor zeevracht verzevenvoudigd als gevolg van verstoringen in de transportketens door corona. De analyse van het IMF komt boven op de al hoge inflatieverwachtingen. Zo verwacht De Nederlandsche Bank een inflatie van bijna 7 procent voor dit jaar. Meer dan 80 procent van de goederen wordt over zee vervoerd, meestal in containers, blijkt uit de analyse van het IMF.
3. Commissarissen KLM verdeeld over opvolging Elbers
De raad van commissarissen van KLM wil woensdag de knoop doorhakken over de nieuwe president-directeur, melden meerdere bronnen aan De Telegraaf. Volgens ingewijden gaat de strijd tussen tussen KLM’er Pieter Bootsma en NS-baas Marjan Rintel, een ex-KLM’er.
In januari maakte KLM plots bekend dat topman Pieter Elbers geen derde termijn krijgt als president-directeur, anderhalf jaar voor het aflopen van zijn contract. De rvc wil op die manier rust creëren rond de opvolging en niet voor voldongen feiten komen te staan vanuit moederbedrijf Air France-KLM in Parijs. Topman Ben Smith van Air France KLM is commissaris bij KLM en zou de voorkeur hebben voor Bootsma, die al werkzaam is in Parijs. De KLM-veteraan is commercieel directeur. Een aantal leden van de rvc geeft op hun beurt de voorkeur aan een vrouw, waarvoor NS-topvrouw Marjan Rintel kandidaat zou zijn.
4. Voorlopig geen datacenter Facebook in Zeewolde
Het Amerikaanse techbedrijf Meta gaat voorlopig niet verder met de plannen voor een datacenter in Zeewolde. De plannen van het moederbedrijf van Facebook en Instagram konden op veel weerstand rekenen. Meta zegt nu dat die ‘huidige omstandigheden’ hebben geleid tot het stopzetten van de plannen. Het bedrijf geeft aan ‘een goede buur’ te willen zijn en dat steun van de lokale gemeenschap dus onontbeerlijk is.
5. Uittocht bedrijven Rusland zet door
Het aantal grote bedrijven dat zich terugtrekt uit Rusland of dat zijn activiteiten er beperkt blijft groeien. De Zwitserse cementproducent Holcim maakte dinsdag zijn vertrek uit Rusland bekend, terwijl de Franse sportwinkelketen Decathlon er zijn activiteiten staakt vanwege bevoorradingsproblemen. Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson stopt met de leveranties van persoonlijke verzorgingsproducten, maar blijft wel medicijnen en medische hulpmiddelen naar Rusland exporteren. Eerder deze week werd bekend dat bierbrouwer Heineken en de Deense sectorgenoot Carlsberg zich volledig terugtrekken uit Rusland.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Verduurzaming Nederlandse bedrijven stokt
Nederlandse bedrijven investeren minder in verduurzaming, vanwege grote onzekerheden over hoge energie- en grondstofprijzen en eventuele nieuwe coronamaatregelen. Dat blijkt uit een onderzoek van ING. Het onderzoek werd vlak voor het begin van de oorlog in Oekraïne afgerond. Hoewel bedrijven het klimaat en milieu belangrijke thema’s vinden, stelt een derde van de ondernemingen duurzame investeringen in bijvoorbeeld isolatie, ledlampen of afvalscheiding uit. En bijna de helft verlaagt de investeringen, zegt Annemein Kolk, directeur Business Banking Clients van ING. De bank stuurde voor het derde jaar op rij een duurzaamheidsenquête naar 250 middelgrote en grote bedrijven met tussen de vijftig en duizend medewerkers.
7. Zoom-topic: Plastic beker in de ban
Plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen zijn vanaf 2024 verboden bij consumptie ter plaatse, zoals op kantoor, festivals en in horecagelegenheden. De afwasbare koffiemok wordt de norm op kantoor, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) aan de Tweede Kamer. Met het verbod op plastic wegwerpverpakkingen wil het kabinet het gebruik verminderen. Elke dag gooien we alleen al in Nederland negentien miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. ‘Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen’, zegt staatssecretaris Heijnen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates