1. Tienduizenden nieuwe incidenten met Philips-apparaten
Het aantal gemelde incidenten in de VS met apneu-apparaten van Philips explodeert. De medische toezichthouder FDA spreekt woensdag van 48.000 incidenten in de maanden mei, juni en juli. 44 daarvan zouden een dodelijke afloop hebben gehad, meldt het FD.
Voor het zorgtechnologiebedrijf dreigt een miljardenclaim. Het bericht volgt een dag na de bekendmaking van het vervroegd opstappen van topman Frans van Houten. Hij wordt in het najaar opgevolgd door de 48-jarige Roy Jakobs.
2. Werknemers voelen meer werkdruk door personeelstekort
Werknemers voelen meer werkdruk en ondernemers zien hun kosten stijgen door loonstijgingen. Oorzaak: de toenemende spanning op de arbeidsmarkt. Dit melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.
Afgelopen kwartaal waren er 143 vacatures per honderd werkzoekenden, meldt het CBS. In sommige sectoren, zoals de landbouw en bouw, nemen bedrijven mensen aan die minder geschikt worden geacht.
3. Hotelketen Postillion lost studieschuld af in strijd om personeel
Postillion Hotels mengt zich in de strijd om personeel als schuldsaneerder. De hotelketen met acht vestigingen lost de studieschuld van medewerkers onder de 26 jaar af. Zo’n vijftien maken er volgens algemeen directeur Erik-Jan Ginjaar reeds gebruik van. ‘Bij een voltijds dienstverband lossen wij dan per jaar 5000 euro af’, zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.
Ginjaar kreeg het idee om studieschulden af te lossen aangereikt door studenten van de Hotel Management School in Maastricht. De directeur had hen gevraagd de secundaire arbeidsvoorwaarden van het hotelbedrijf tegen het licht te houden.
4. Johan Remkes hekelt supermarkten in stikstofdiscussie
De levensmiddelensector negeert de uitnodiging van Johan Remkes om mee te praten over het stikstofbeleid. En dat is tegen het zere been van de stikstofbemiddelaar. ‘Ik hoor heel vaak heel mooie woorden over maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar deze houding getuigt daar niet van.’
Supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel besloot maandag toch niet aan te schuiven voor het stikstofoverleg en vindt dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek moeten om tot oplossingen te komen.
5. NS-medewerkers gaan staken na stuklopen cao-onderhandelingen
Werknemers van NS hebben aangekondigd vanaf woensdag 24 augustus te gaan staken. De acties volgen op de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC, meldt BNR Nieuwsradio. Iedere dag zal het personeel in een bepaalde regio het werk neerleggen. De estafettestakingen duren tot het einde van augustus. Ligt er dan nog geen cao-bod op tafel waar de vakbonden tevreden mee zijn, dan volgt een landelijke staking.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Duurzame labels zijn vaak papieren beloftes
Bedrijven maken duurzame keurmerken vaak niet waar. Dat concluderen promovendus Bram van der Kroft en hoogleraar Dennis Bams, beide verbonden aan de Open Universiteit en Universiteit Maastricht. ESG-beoordelingen over bedrijven blijken gebaseerd op beloften op papier, niet op daadwerkelijke acties, schrijft het Financieele Dagblad.
De onderzoekers stellen dat bedrijven die méér beloven, vaker niets of minder dan beloofd doen. En dat is tricky, want grote beleggers gebruiken die duurzame labels juist om maatschappelijk verantwoord te beleggen.
7. Bij de koffieautomaat: Airbnb komt met software tegen feestgangers
Airbnb gaat software inzetten die moet helpen ‘feesthuurders’ te weren. Het verhuurplatform wil in de Verenigde Staten en Canada met behulp van kunstmatige intelligentie huurders weren waarvan het vermoeden bestaat dat ze de gehuurde locatie willen gebruiken als feesthuis, meldt onder meer Business Insider. Een gebruiker die als risico wordt gedetecteerd, mag op het platform geen volledige woning boeken. Wel kan een kamer worden gehuurd, of een hotelkamer.
De software kijkt onder meer naar recensies die een huurder heeft gekregen (of het gebrek daaraan). Ook wordt gekeken of een huurder al lang op het platform aanwezig is en of de huurder in de buurt woont van het huis dat hij of zij wil huren. Over andere factoren houdt Airbnb zijn lippen op elkaar.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates