1. Tata heroverweegt plannen voor groene staalproductie
Tata Steel twijfelt over de manier waarop het bedrijf ‘groen staal’ wil gaan maken. Twee jaar geleden kondigde de staalfabrikant uit IJmuiden aan dat het staal wil maken met behulp van waterstof, maar dat plan is nu dus niet meer zeker. In plaats van waterstof in te zetten, overweegt Tata nu om vooral oud schroot om te smelten. Daarbij komt nauwelijks CO2 vrij en er is geen waterstof nodig, maar het heeft wel minder goede kwaliteit staal als resultaat. Vakbond FNV is kritisch op dit plan en vreest voor de werkgelegenheid.
Dat er wordt getwijfeld aan het gebruik van waterstof komt door nieuwe technologische inzichten, meldt een woordvoerder. Ook de inflatie, hoge energieprijzen, stikstofproblematiek, verslechterende economie en extra klimaatmaatregelen spelen een rol. Tata wil na de zomer een beslissing nemen over de groene toekomstplannen.
2. Nettowinst FrieslandCampina daalt met 95 procent
De winst van FrieslandCampina is het eerste halfjaar van 2023 fors gedaald in vergelijking met een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 8 miljoen euro, dat is een daling van bijna 95 procent. De omzet steeg juist licht naar 6,9 miljard euro. De daling komt door een hoge melkprijs die aan boeren werd betaald en een moeilijk verkoopbare, dure voorraad.
De nieuwe topman, Jan Derck van Karnebeek, is ‘niet gelukkig’ met de resultaten. De topman wil de kosten van de onderneming tegen het licht houden. Of dit gaat leiden tot een reorganisatie, wilde Van Karnebeek niet zeggen. ‘We kijken de komende maanden wat nodig is.’
3. Netflix ziet aantal abonnees toenemen, terwijl Viaplay vertrekt uit meerdere landen
Netflix heeft sinds maart 5,9 miljoen nieuwe abonnees erbij gekregen. In totaal heeft Netflix nu meer dan 238 miljoen abonnees wereldwijd. Een reden voor de stijging van het aantal abonnees is dat Netflix het delen van accounts aan banden heeft gelegd. Gebruikers die hun abonnement delen, moeten daarvoor betalen.
Waar het Netflix voor de wind gaat, gaat het niet goed met streamingplatform Viaplay. Het Zweedse bedrijf leed in het tweede kwartaal van het jaar een verlies van 6,5 miljoen euro. De focus van het bedrijf komt nu op Scandinavië en Nederland te liggen. In veel andere landen schaalt het platform af of vertrekt zelfs helemaal.
4. Action is 26 miljard euro waard
Volgens de berekening van het Britse private-equitybedrijf 3i is Action nu 26 miljard euro waard. De retailer nadert daarmee de beurswaarde van Ahold Delhaize, die een kleine 30 miljard euro bedraagt.
‘De marges bij Action zijn een stuk hoger’, zegt analist Fernand de Boer van zakenbank Degroof Petercam tegen het FD. ‘Daarnaast is het groeiprofiel zeer verschillend. Action gaat nog heel hard en bij Ahold Delhaize is het een stuk lastiger om te groeien vanwege hun dominante positie in de markten waar ze zitten.’
Lees ook: Action-ceo Hajir Hajji: baas over 10 miljard met één enkel vinkje
5. Frans Timmermans wil lijsttrekker worden van PvdA/GroenLinks
PvdA’er Frans Timmermans wil lijsttrekker worden van de gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen. ‘Het is tijd dat we in Nederland weer meer naar elkaar toe groeien in plaats van uit elkaar’, zegt Timmermans tegen de NOS.
Op dit moment is Timmermans nog vicevoorzitter van de Europese Commissie. Zijn termijn zou eigenlijk over een jaar aflopen. Andere prominenten bij PvdA en GroenLinks laten weten zich niet te kandideren. Kandidaten die lijsttrekker willen worden, kunnen zich nog tot 4 augustus melden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Nout Wellink: ‘Midden in een storm in een klein roeibootje gaan zitten is een beetje naïef’
De Europese Centrale Bank bestaat dit jaar 25 jaar. Toenmalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink stond destijds aan de wieg van die nieuwe organisatie. Het FD spreekt hem over de beginjaren, de huidige staatsschulden van landen en inflatie. En Wellink reageert op oud-minister van Financiën Hans Hoogervorst, die vorig jaar in weekblad EW schreef dat een Nederlands vertrek uit de eurozone niet langer een taboe moet zijn.
‘Daar ben ik het volstrekt niet mee eens’, zegt Wellink. ‘Je zit op een grote boot die in een stevige storm zit en die hier en daar beschadigingen oploopt waar je niet erg gelukkig mee bent. Maar midden in die storm in een klein roeibootje gaan zitten en dan op de grote zee denken dat je zonder schade de oever bereikt is een beetje naïef.’
7. Bij de koffieautomaat: Meer conflicten op de werkvloer door krapte op de arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt leidt tot meer conflicten op de werkvloer. Dat meldt NU.nl op basis van een rondgang bij juridische dienstverleners. Volgens Stichting Achmea Rechtsbijstand, een van de grootste rechtshulpverleners van Nederland, is het aantal juridische hulpvragen op het gebied van arbeidsrecht toegenomen tot 13.090. Dat is een stijging van 9 procent in vergelijking met een jaar geleden.
Met name over het concurrentiebeding ontstaan problemen. Maar ook de conflicten over loon, ziekteverzuim, re-integratie en arbeidsvoorwaarden nemen toe.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates