Plus: EU wil betere positie ZZP'er in ons land, Vion investeert weer, en prijsvechters slaan handen ineen.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Suzuki nu ook onder vuur om sjoemelsoftware
Het bij VW begonnen schandaal rondom sjoemelsoftware maakt steeds meer slachtoffers. Nadat in april Mitsubishi tegen de lamp was gelopen vanwege gemanipuleerde testen, kwam gisteren Suzuki onder vuur te liggen. Mitsubishi-topman Tetsuro Aikawa heeft zijn vertrek aangekondigd, een opvolger is nog niet bekend. Suzuki-topman Osama Suzuki heeft nog geen ontslag ingediend, maar wel zijn excuses aangeboden voor het schandaal dat met name in Japan verkochte auto's raakt.
Ook in Duitsland ettert het schandaal nog door. Zo beschuldigde onder meer Der Spiegel en ARD-programma Monitor automaker Opel van gesjoemel met dieselmotoren, maar ceo Karl-Thomas Neumann ontkent stellig. Waarop Der Spiegel meteen maar terugslaat: hoe wil Neumann bewijzen dat zij het verkeerd hebben?
Ondertussen gaat Volkswagen door met schoon schip maken. Niet alleen kondigt het bedrijf verdere aanscherping van het beloningsbeleid aan, ook wordt de winstgevendheid zo snel mogelijk opgevoerd, beloofde de Duitse autofabrikant aan boze aandeelhouders in een brief die cfo Frank Witter van Volkswagen schreef.
2. Cisco en Salesforce verrassen positief
Twee witte raven in een markt met vooral slechte resultaten: netwerkbedrijf Cisco en softwarebedrijf Salesforce hebben de markt verrast met beter dan verwachte kwartaalresultaten. Cisco, dat in zijn verkopen steeds meer verschuift van hardware naar software, zag zijn kwartaalomzet uitkomen op 12 miljard dollar, licht boven de verwachting. Bij Salesforce kwam de omzet uit op ruim 2 miljard dollar, een winst op jaarbasis van 26 procent. Het bedrijf is er al sinds mei 2007 in geslaagd om elk kwartaal beter af te sluiten dan analisten hadden becijferd.
3. Failliet DSB boekt nog steeds dikke winsten
DSB Bank is al bijna 7 jaar failliet maar het bedrijf boekte vorig jaar toch een riante nettowinst van 174 miljoen euro. En ook voor het lopende jaar wordt nog gewoon winst verwacht.
Dit blijkt uit het verslag dat de curatoren van de failliete bank hebben gepubliceerd. DSB krijgt nog steeds inkomsten: In maart stond namelijk nog voor 3,8 miljard euro aan leningen (vooral hypotheken) uit bij 74.500 klanten. Omdat hiervoor slechts 24 mensen in dienst zijn, wordt er winst gemaakt, die echter niet wordt geïnvesteerd, maar aan de schuldeisers wordt uitgekeerd.
Overigens zal de naam DSB langzaam verdwijnen. De naam is besmet, vinden de curatoren. Er komt komende maand een nieuwe naam (’Finqus’) om – zo stellen de curatoren – 'de verstandhouding met de debiteuren van de resterende 74.500 leningen verder te normaliseren’. De curatoren verwachten pas dat tussen 2020 en 2025 alle leningen die nog open staan zijn verkocht.
4. Ook prijsvechters slaan handen ineen
Acht Aziatische low cost-luchtvaartmaatschappijen slaan de handen in elkaar om reizigers één portaal te bieden waar ze hun goedkope vliegreis kunnen boeken. Zij doen dit onder de naam 'Value Alliance'. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat budgetmaatschappijen zo’n alliantie aangaan, terwijl traditionele luchtvaartmaatschappijen al jarenlang zulke partnerships (als Star Alliance, SkyTeam) aangaan om bijvoorbeeld airmiles te delen en transfers op elkaars vluchten te kunnen aanbieden.
5. Nederland moet positie ZZP'er verbeteren
Nederland moet de positie van zzp’ers verbeteren. Zo zou de zelfstandige makkelijker toegang moeten krijgen tot sociale zekerheid. Ook moeten barrières om personeel vast in dienst te nemen worden aangepakt. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Europese Commissie aan Nederland geadviseerd in een toetsing van het economisch beleid.
6. Buitenlandse BV's groeien hier harder dan onze
Bedrijven die onder buitenlandse zeggenschap actief zijn in Nederland laten een grotere groei in omzet en werkgelegenheid zien dan Nederlandse bedrijven. Tussen 2010 en 2013 zijn de gezamenlijke omzet en werkgelegenheid bij de buitenlandse bedrijven met respectievelijk 17,2 procent en 6,4 procent gegroeid. Dat is meer dan de groei in omzet (8,6 procent) en werkgelegenheid (0,5 procent) van alle bedrijven in Nederland in diezelfde periode, blijkt uit cijfers van het CBS.
Met name bij detailhandelsbedrijven onder buitenlandse zeggenschap nam de omzet (25 procent) en het aantal banen (40 procent) fors toe. In de hele sector detailhandel ging het om stijgingen van respectievelijk 0,3 en 0,9 procent. In 2013 leverden buitenlandse bedrijven 36 procent van de omzet en 16 procent van de totale werkgelegenheid in het Nederlandse bedrijfsleven.
7. Vion investeert weer
Vleesverwerker Vion Food gaat – samen met de Waddenvleesgroep – investeren in een nieuwe slachterij voor runderen. Het bedrijf, een van de grootste in de branche in Europa, meldt in gesprek te zijn met lokale autoriteiten in Friesland over een beoogde locatie. Het is de bedoeling dat er op de nieuwe slachterij ongeveer 2.500 runderen per week geslacht gaan worden. Daarmee biedt de vestiging naar verwachting werk aan circa 100 mensen.
Vion heeft een moeilijke periode achter de rug, met financiële tegenslagen door overnames die verkeerd uitpakten en schandalen rond de vleesverwerking. Mede daardoor is de afgelopen jaren het aantal productielocaties juist flink teruggebracht. Het bedrijf draait nu weer winst.
8. Manager van de dag: Peter Paul de Vries
Vorige week werd hij zwaar aangevallen door oud-analist Roel Gooskens op website Follow The Money, en deze week gebeurde dat nog eens opnieuw. Maar de aandeelhouders van Value8 deed het niets: zij blijven vierkant achter 'hun' topman Peter Paul de Vries staan. Dat lieten ze merken tijdens een speciale bijeenkomst op de Amsterdamse beurs.
De Vries zelf zei tegen BNR dat het zijn bedrijf 8 jaar lang voor de wind is gegaan, en de afgelopen 2 weken 'een stormpje is komen opwaaien', maar dat hij er zit 'voor de lange termijn, om over 5 jaar waarde te creëren voor onze aandeelhouders.'
9. Getal van de dag: 52 miljoen euro
Het verlies van Blokker over 2015. Bijna 30 miljoen minder dan eerder in de week verwacht werd, maar toch nog steeds aanzienlijk natuurlijk. Het was ook al het tweede jaar op rij dat verlies werd geleden bij moederbedrijf Blokker Holding en bovendien een record voor de huishoudketen. In 2014 eindigde Blokker ook al in de min, toen voor 20 miljoen euro.
10. Koffieautomaat: FC Twente
We kunnen er eigenlijk niet omheen. Het voetbalnieuws van de dag was gisteren níet de 3-1 overwinning van Sevilla in de Europa League-finale tegen Liverpool, in een wedstrijd met twee gezichten, maar heel Nederland sprak gisteren toch echt over de degradatie van FC Twente, de trotse kampioen van 2010.
Heel Nederland? Nou ja, in elk geval dan toch in Enschede en Hengelo, het 'getroffen gebied', maar ook in Tilburg (waar Willem II door de uitspraak van de KNVB-licentiecommissie gered lijkt voor de Eredivisie), in Breda (waar men boos is over de timing van de uitspraak), in Doetinchem en Leeuwarden (waar de uitspraak hoop biedt), ja, zelfs in Eindhoven en Amsterdam (waar nog enige vrees voor/hoop op een nieuwe kampioen ontstond).
Maar goed, eerst maar even afwachten wat de club nu zelf gaat doen. En laten we, omdat het 7 jaar na dato zo bizar aandoet, vooral nog even kijken naar dat kampioenschap van toen, het clublied in gedachten ('Eenmaal zullen we kampioen zijn'):
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.