Plus: Intersport aast op Perry, elektrische auto's gaan hard en omzet Heijmans valt mee.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Strijd tussen Apple en FBI steeds harder
De (woorden)strijd tussen de FBI en Apple over het kraken van een iPhone van een van de schutters in San Bernardino wordt steeds harder. Apple-ceo Tim Cook wil de kwestie nu direct met president Obama bespreken, zei hij in een gesprek met ABC News. 'De autoriteiten vragen ons om een stuk software te schrijven dat wij in feite beschouwen als een equivalent van kanker. Deze software kan mensen namelijk blootstellen aan enorme kwetsbaarheden. Dit zou heel slecht zijn voor Amerika.'
Intussen zet Apple de zaak verder op scherp. Het bedrijf wil het veiligheidsdiensten nóg lastiger maken toegang te krijgen tot informatie op een iPhone, zeggen bronnen tegen The New York Times. Als Apple daarin slaagt, zou het helemaal onmogelijk worden om aan de eis van de FBI en de rechtbank te voldoen: zelfs met speciaal daarvoor geschreven software kunnen telefoons dan niet meer worden ontgrendeld.
2. PostNL vanuit twee kanten aangevallen
Eén dag, twee aanvallen voor PostNL. In de eerste plaats was daar het nieuws van twee opvallende benoemingen bij Sandd, de enige concurrent van PostNL. De eerste betrof de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen: oud-PostNL-ceo Harry Koorstra (foto). De ander betrof de benoeming van Ger Jacobs, voormalig commercieel directeur van PostNL, tot adviseur bij Sandd.
Ook vanuit andere bron beleefde PostNL waarschijnlijk geen goede dag. Zo werd bekend dat honderden ontevreden pakketbezorgers van PostNL vanaf 1 mei hun oude werkgever gaan beconcurreren met hun eigen bedrijf Collect & Deliver. De belangstelling is enorm, vertelt initiatiefnemer Rob Jägel tegen BNR. Volgens hem sluiten zich nog dagelijks bezorgers aan, die ontevreden zijn over de arbeidsvoorwaarden van PostNL. Jägel hoopt in mei ruim 80 procent van Nederland te kunnen bedienen.
3. 'Intersport aast op Perry Sport'
Het Amerikaanse Foot Locker en de Nederlandse winkelexploitant Euretco zijn de belangrijkste kandidaten om Perry Sport en Aktiesport te redden. Dat zegt curator Toni van Hees tegen Het Parool. Euretco heeft al een flinke positie in Nederland met de ketens Intersport, Runnersworld en Athlete’s Foot. De curator heeft gezegd voor eind maart duidelijkheid te willen over de toekomst van de failliete winkels. Het Franse Decathlon, ook genoemd als potentiële kandidaat omdat het momenteel 'grote stadswinkels' in binnensteden opzet, zegt geen interesse te hebben in Perry of Aktiesport.
4. Heijmans laat weer groei zien
De omzet van Heijmans is vorig jaar voor het eerst in 7 jaar gestegen, en wel met 6 procent, tot 2 miljard euro. Ook wist het bouwbedrijf in 2015 zijn verlies te verkleinen van 47 naar 27 miljoen, bouwde het 33 procent meer woningen en was in de tweede helft van het jaar het operationeel resultaat positief. Heijmans zegt in 2016 over het hele jaar winst te verwachten.
Eerder donderdag maakte het CBS de cijfers van de bouwsector in het vierde kwartaal van 2015 bekend. In ieder kwartaal van het vorige jaar groeide de omzet ten opzichte van 2014. Wel lag de omzetstijging het laatste kwartaal van 2015 lager dan in de drie voorgaande kwartalen.
5. Kendrion heeft last van VW-schandaal
Het schandaal rond de ’sjoemelsoftware’ in VW-diesels heeft ook zijn sporen nagelaten op de resultaten van toeleverancier Kendrion. Klanten in de autosector waren in het vierde kwartaal sowieso al voorzichtig met de voorraden, maar bij VW was dat 'misschien nog iets geprononceerder', zei topman Joep van Beurden bij de presentatie van de jaarcijfers.
De producent van elektromagnetische componenten boekte in 2015 een lagere winst, van 20,2 miljoen naar 16,8 miljoen. De omzet ging met 3 procent omhoog, tot 442,1 miljoen euro, vooral dankzij gunstige wisselkoerseffecten, maar voldeed niet aan de eigen doelstellingen van 450 tot 500 miljoen euro. Dat komt dus deels door Volkswagen, dat voor een jaarlijkse omzet van zo'n 60 miljoen euro bij Kendrion zorgt..
6. 'In 2040 bijna 90 keer zoveel elektrische auto's'
De elektrische auto gaat zorgen voor een nieuwe oliecrisis. De kosten van stekkerauto's zijn in 2025 lager dan die van een auto met een verbrandingsmotor, blijkt uit onderzoek van Bloomberg New Energy Finance. Dat instituut verwacht dat van alle nieuw verkochte personenauto's in 2040 35 procent elektrisch zal zijn. Het aantal verkochte elektrische auto's zal dan de 40 miljoen overstijgen, bijna 90 keer zoveel als de 462.000 exemplaren die vorig jaar werden verkocht.
7. Wereldhave stopt met kwartaalcijfers
Wereldhave stopt met ingang van dit jaar met het publiceren van kwartaalberichten. Het vastgoedfonds komt voortaan alleen nog met halfjaar- en jaarcijfers, liet het donderdag weten. Het bedrijf liet verder weten dat vanaf 2016 wel van plan is ieder kwartaal een interimdividend uit te keren. De winstuitkeringen over het lopende boekjaar zullen plaatsvinden in juli en oktober 2016 en in januari en april 2017.
8. Manager van de dag: Niek Hoek
In functie is hij niet meer, maar Niek Hoek, oud-topman van verzekeraar Delta Lloyd, kan nog wel fel uit de hoek komen. Zo moest niet alleen DNB, maar ook het FD het gisteren bij hem ontgelden. Over De Nederlandse Bank zei hij onder meer dat die van Nederland "een bananenrepubliek" maakt, "waar spelregels op basis van volstrekte willekeur continu veranderen.”
Ook Het Financieele Dagblad krijgt een veeg uit de pan, nota bene op de eigen site. Onder het hoofdredactioneel commentaar schrijft Hoek dat de krant verworden is tot "een tweederangs spreekbuis van DNB.” Zo'n opvallend staaltje openhartigheid, dat zie je niet vaak in verzekeringsland.
9. Getal van de dag: 568
Het aantal miljardairs in China (inclusief Hongkong, Macau en Taiwan). Daarmee is China voor het eerst de Verenigde Staten (thuis van 535 miljardairs) gepasseerd. zo meldde de Hurun Global Rich List. De mondiale club met miljardairs groeide afgelopen jaar met 99 tot 2.188, liefst 50 procent meer dan in 2013.
10. Koffieautomaat: de ellende van Silicon Valley op een rijtje
De verhalen over unicorns lijken allemaal mooi en aardig en ze zijn op het eerste gezicht allemaal even succesvol, maar als je iets beter kijkt blijken de meeste jonge internetbedrijven een stevige bleeder voor hun investeerders. Zo blijken 56 belangrijke start-ups in Silicon Valley samen al 11,7 miljard dollar (10,7 miljard euro) aan waarde kwijtgeraakt, aldus een nieuwe site van onderzoeksbedrijf CB Insights.
Square, het betalingsplatform van Twitterbaas Jack Dorsey, is er met een koersval van 2,9 miljard dollar na de beursgang het ergst eraan toe. Sociaal netwerk Foursquare kreeg een koersval van 250 miljoen dollar voor de kiezen, terwijl techbedrijf Jawbone, bekend van fitness-wearables, hun waardering van ruim 3 miljard dollar met zo'n beetje de helft zag dalen. Volgens de site is dit het teken van een nieuwe internetbubbel die leegloopt, net als rond het jaar 2000.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.