Plus: VEB stelt Imtech-top aansprakelijk, 'Fiscaal voordeel bij investering in Rembrandts'
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. ‘Strafrechtelijk onderzoek naar Volkswagen’
Het Amerikaanse ministerie van Justitie is volgens persbureau Bloomberg een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Volkswagen. Vrijdag werd duidelijk dat de autofabrikant mogelijk jarenlang gefraudeerd heeft met milieusoftware in dieselauto’s die het in de VS verkocht. De Volkswagentop sprak al zijn spijt uit over de gebeurtenissen en tot nader order worden er geen auto’s van het concern meer verkocht die met de bewuste software zijn uitgerust.
2. VEB stelt Imtech-top aansprakelijk
Effectenbezittersvereniging VEB heeft in een eerste stap naar de rechter 15 voormalige bestuurders en commissarissen aansprakelijk gesteld voor de schade die aandeelhouders van Imtech hebben geleden bij het faillissement. De VEB verzoekt dat de Ondernemingskamer een onderzoek start naar de toedracht van het faillissement. Als daaruit blijkt dat er bij Imtech wanbeleid is gevoerd, kan de VEB een schadevergoeding eisen.
3. ‘Fiscaal voordeel bij investering in Rembrandts’
Wie mee investeert in de aanschaf van de twee schilderijen van Rembrandt die het Rijksmuseum en het kabinet naar Nederland halen, wordt fiscaal gematst. Dat meldt het FD vanmorgen. De Belastingdienst maakt het voor rijke particulieren aantrekkelijker om te investeren in de aanschaf van de twee doeken. Van de totale aanschafprijs van de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit moet nog 67,5 miljoen euro bij particulieren vandaan komen.
4. ‘Elektrische auto Apple in 2019 de weg op’
De elektrische auto waar technologiebedrijf Apple aan werkt, moet in 2019 gebruiksklaar zijn. Dat melden bronnen rondom Apple aan de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Het aantal mensen dat aan het project met de codenaam ‘Titan’ werkt, zou volgens de krant bovendien verdrievoudigd worden naar 1800 man. Ook zou het verre van zeker zijn dat de auto die in 2019 de weg op moet, zelfrijdend wordt.
5. Dong Energy naar de Deense beurs
De Deense regering wil energiebedrijf Dong Energy naar de beurs brengen. De beursgang staat voor de komende 18 maanden gepland en kan mogelijk de grootste van Denemarken worden. Dong zou volgens analisten omgerekend zo’n 9,4 miljard euro waard zijn. Mogelijk wordt de olie- en gaswinningstak van Dong verkocht vanwege de sterk dalende olieprijzen; die hebben hun weerslag op de winstgevendheid van de tak.
6. ‘Wisselen van accountant was niet nodig’
Nederlanders die het afgelopen 2,5 jaar vanwege wetgeving van accountant zijn gewisseld, hadden dat niet hoeven doen. Dat meldt het FD vanmorgen. De Nederlandse regelgeving die dat verplicht, is in strijd met de Europese regels. Volgens de Europese wetgeving krijgt een bedrijf veel langer de tijd om een nieuw kantoor te zoeken. De Nederlandse wet dwong sommige grote ondernemingen om voor 1 januari 2016 een nieuwe accountant te zoeken, het moment waarop de wet ingaat. Europese regels stellen dat bedrijven tot 2024 de tijd hebben.
7. Staalproductie wereldwijd gedaald
De productie van staal in de wereld is de afgelopen maand met 3 procent gedaald in vergelijking met augustus een jaar geleden. Dat bleek gisteren uit een rapportage van brancheorganisatie World Steel Assocication. China bleef de grootste staalproducent wereldwijd; het bracht met 66,9 miljoen ton bijna de helft van de totale productie voort. Toch is ook in China een krimp zichtbaar van 3,5 procent.
8. Medeoprichter Saxo Bank vertrekt
De co-founder van de Deense Saxo Bank stapt aan het einde van dit jaar op. De Deen Lars Seier Christensen wilde al langer terugtreden. Samen met Kim Fournais richtte Christensen de bank in 1992 op; samen deelden ze de functie van bestuursvoorzitter. Die zal nu in het geheel op Fournais neerkomen. Voor de koers van de online broker maakt het opstappen van de oprichter geen verschil; volgens een verklaring wil Saxo Bank nog steeds naar de beurs.
9. Getal van de dag: 490.000 managers
Het aantal managers in Nederland stond halverwege dit jaar op 490.000, dat is ruim 8 procent minder dan een jaar geleden. Dit terwijl het aantal werkenden juist is gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde. 1 op de 17 werknemers is nu leidinggevende bij Nederlandse bedrijven, dat was een jaar geleden nog 1 op de 15. Vooral in het verzekeringswezen en de financiële dienstverlening is in deze periode flink gekort op het management.
10. Koffieautomaat: Gezicht in de plooi
Dit weekend lekte een potentieel vrij schadelijk verhaal uit over de Britse premier David Cameron. Hij zou tijdens de ontgroening van zijn studentenvereniging wiet gerookt hebben en zijn edele delen in een dood varken gestoken hebben. Althans, dat beweert de Britse politicus Lord Ashcroft in zijn biografie.
De Britse minister van Financiën kan zijn lachen moeilijk inhouden als hij ernaar gevraagd wordt op een persconferentie, en schakelt snel door naar een andere vraag.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.