1. Experts hekelen afschaffing STAP-budget
Een leven lang leren, hoe dan?! Dat vragen experts in NRC zich af nu het kabinet heeft besloten om vanaf 2024 de stekker te trekken uit het STAP-budget. Daarmee kan elke Nederlander vanaf 18 jaar maximaal 1.000 euro aanvragen voor een opleiding. ‘Nederland heeft, gezien de vergrijzing, een regeling voor bijscholing hard nodig’, aldus hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen.
Wilthagen ziet wel wat in het voorstel van de commissie-Borstlap. Die adviseerde in 2020 om het individueel leerrecht in te voeren. Elke Nederlander heeft daarbij recht op een gelijk onderwijsbudget. Heb je een master aan de universiteit behaald, dan is dat potje op. Volgde je een goedkopere vakopleiding, dan is er nog een budget over voor een cursus.
2. Heineken ontloopt dwangsom voor blikjes zonder statiegeldlogo
Bierbrouwer Heineken hoeft toch geen 1 miljoen euro af te tikken voor de verkoop van blikjes zonder statiegeldlogo. Sinds 1 april zit er statiegeld op blik, maar Heineken produceerde nog blikjes zonder het verplichte logo. Daarop legde de Inspectie Leefomgeving en Transport een dwangsom op.
Heineken kwam vervolgens razendsnel in actie en paste zijn productieproces aan. Daardoor voldoet het bedrijf nu wel aan de wet en is de dwangsom van tafel.
3. Volkswagen-topman moet taart ontwijken op jaarvergadering
Hadden Ahold Delhaize en ING al een onrustige aandeelhoudersvergadering, bij Volkswagen deden activisten er nog een schepje bovenop. Er werd woensdag onder meer een taart gegooid richting voorzitter Hans Dieter Pötsch. En tijdens het praatje van ceo Oliver Blume verscheen er een streaker.
Protesters threw an object at Volkswagen chairman Hans Dieter Poetsch at a shareholder meeting. Poetsch managed to duck in time to avoid being hit by what appeared to be a cake pic.twitter.com/7WxMcMkm9M
— Reuters (@Reuters) May 10, 2023
Demonstranten zijn boos over de klimaatplannen van Volkswagen, die in hun ogen niet ver genoeg gaan. Ook is er kritiek op de aanwezigheid in China, waarin de autobouwer een fabriek heeft in de Chinese regio Xinjiang. Volgens mensenrechtenorganisaties is daar sprake van dwangarbeid door Oeigoerse werknemers. Volkswagen spreekt dat tegen.
4. Certificaathouders Triodos begraven strijdbijl
De ruzie tussen Triodos Bank en boze certificaathouders is voorlopig ten einde. De stichting die namens gedupeerden naar de rechter stapte, ziet af van verdere stappen. De Ondernemingskamer wees in maart een verzoek om een onderzoek bij Triodos Bank af.
De zaak draait om de handel in certificaten Triodos Bank. Dit zijn aandelen zonder stemrecht. Al drie jaar is Triodos gestopt met het kopen van certificaten, waardoor bezitters ze niet kunnen verzilveren.
Triodos is bezig met het opzetten van een handelssysteem, waarbij certificaathouders onderling stukken kunnen kopen en verkopen. Dat moet later dit jaar klaar zijn. Certificaathouders moeten dan waarschijnlijk wel een flinke waardedaling slikken.
5. Jongeren vaker pas na vast arbeidscontract het huis uit
Jongvolwassenen blijven langer thuis wonen, blijkt uit cijfers van het CBS. Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015 is het aantal thuiswonende studenten snel toegenomen. Nu blijkt dat veel 18- tot 31-jarigen ook bij een eerste (tijdelijke) baan nog niet het huis uit gaan. Steeds vaker heeft de jongere eerst een vast contract en daarna pas een eigen huis.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: De tovenaar van Veldhoven
ASML groeide in vier decennia uit tot belangrijkste chipmachinemaker ter wereld. Drijvende kracht achter dat succesverhaal is Martin van den Brink, de chief technology officer van het Veldhovense bedrijf. Hij is inmiddels 65 jaar. Hoelang wil hij nog doorgaan? Dat is een van de vragen die het FD stelt in een uitgebreid interview met Van den Brink. Daarin blikt hij onder meer terug op zijn loopbaan en gaat hij in op het exportverbod naar China voor ASML-machines. ‘Ik voel me vereerd, want het betekent dat we impact hebben.’
Lees ook: ASML: van spin-off van Philips naar speelbal in chipoorlog met China
7. Bij de koffieautomaat: Met het vliegtuig cruisend de wereld over
Zin in een ‘luchtcruise’? De Franse luxe touroperator Safrans du Monde organiseert exclusieve trips in een omgebouwde Airbus A340. Aan boord is plek voor honderd mensen. Die krijgen een ligstoel en gastronomische gerechten, terwijl ze de wereld over vliegen naar plaatsen als Brazilië, Israël en Nieuw-Zeeland. Daar verblijven ze – uiteraard – in een vijfsterrenhotel. Ticketprijzen beginnen bij 68.000 euro.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates