Plus: Staking bij verpakkingsbedrijven, Wehkamp groter dan Zalando en UPS blijft investeren in Europa.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'Spotify haalt 400 miljoen dollar op'
Dat er muziek zit in Spotify was al een tijdje bekend, maar nu zit er ook een enorme financiële injectie voor de liedjesdienst aan te komen. Volgens verschillende bronnen komen investeerders met 400 miljoen dollar over de brug. Het gehele bedrijf wordt daarmee op meer dan 8 miljard dollar gewaardeerd, aldus The New York Times. Als de financieringsronde slaagt, plaatst dat Spotify in de gelederen van de best gewaardeerde technologiebedrijven waaronder taxidienst Uber, Airbnb en de mobiele app Snapchat. Ruim een dozijn investeerders zouden volgens bronnen rond de deal garant staan voor de miljoeneninjectie, waaronder een divisie van zakenbank Goldman Sachs. De concurrentie zit overigens niet stil; zo is Apple naar verluidt van plan de komende maanden zijn Beats Music app internationaal uit te rollen. Tot dusver is deze alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar.
2. 'Binnen week plan voor steun aan FC Twente'
Voetbalclub FC Twente moet ruim 8 miljoen euro bezuinigen om financieel weer gezond te worden. Sanering is noodzakelijk, want de licentie van de club uit Enschede is serieus in gevaar. Hoofdsponsor XXImo liet al weten de samenwerking na dit seizoen te beëindigen. Het Brabantse bedrijf haakt af omdat de clubleiding gedurende lange tijd een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven over de financiële gezondheid. De raad van commissarissen klapte uit de school over de handelwijze van oud-voorzitter Joop Munsterman, die begin deze maand opstapte. Hij zou de voltallige rvc hebben misleid. Munsterman zou de huidige trainer Alfred Schreuder onder meer een financieel aantrekkelijke contractverlenging hebben gegeven, zonder medeweten van de rvc.
3. Staking bij verpakkingsbedrijven
Bij zes verpakkingsbedrijven van Smurfit Kappa zijn maandagochtend honderden werknemers in staking gegaan. Volgens de vakbonden liggen de fabrieken geheel plat. De actievoerders strijden voor goede afspraken met betrekking tot de voorgenomen van verkoop van de vestigingen aan een Duitse investeringsmaatschappij. 'Met de verkoop op zichzelf hebben wij geen problemen. Wél willen wij betere garanties voor de werknemers die hierbij betrokken zijn', zegt bestuurder Jacqueline Twerda van CNV. Ze vreest dat zodra de bedrijven in Duitse handen komen, er flink wat banen zullen verdwijnen. Volgens de bonden komt Smurfit later op de dag met een voorstel aan de stakers. De bonden verstuurden Smurfit vorige week al een ultimatum. Daarop ging het bedrijf niet in. Afgelopen weekend vonden opnieuw onderhandelingen plaats, maar ook die brachten geen oplossing.
4. FNV wil lastenverlichting voor werkenden
Mensen die werken moeten daar meer aan overhouden. Dus stelt de vakcentrale FNV voor dat de werkende mens een jaarlijkse belastingverlaging krijgen van ruim 1.500 euro. De bond is van mening dat vooral lage en middeninkomens behoefte hebben aan meer koopkracht. De belastingverlaging zou bovendien goed zijn voor de economie, omdat de toegenomen koopkracht zorgt voor banengroei. En waar komt het geld vandaan? FNV wil de belastingverlaging betalen door de belasting op inkomens boven een ton te verhogen van 52 procent naar 60 procent. Volgens de vakcentrale tijd dat het bedrijfsleven een eerlijker belastingaandeel betaalt. ‘Want nu betalen de huishoudens de onbetaalde rekening van de bedrijven’.
5. Wehkamp groter dan Zalando
Het wat truttige imago dat nog steeds aan Wehkamp kleeft, dankt het bedrijf aan de catalogustijd. Eens per half jaar viel er tot 6 jaar terug een boek in de bus – het allertraagste businessmodel uit de geschiedenis van de mode. Nu is ‘snel’ de corebusiness. Sommige merken hebben wel acht collecties per jaar, soms is er ineens een hype of komt een inkoper leuke handel tegen. Per dag, per uur zelfs, kan het aanbod veranderen. En waar vroeger de inkopers leidend waren, worden ze nu voortdurend bestookt door de afdeling Styling (die de trends van nu vertalen naar het assortiment). En nu is Wehkamp de grootste online kledingwinkel, groter dan Zalando. Naast kleding verkoopt het concern online ongeveer alles. Met mode haalt Wehkamp ongeveer de helft van de omzet binnen.
6. Helft Nederlandse hardlopers rent met een app
Runkeeper is al een tijdje de populairste hardloopapp, maar de gezelligste is Evy. Of zoals de Vlaamse Evy Gruyaert zelf zegt: “Ik zit altijd in je buis van Eustachius.” Maar het is inmiddels allemaal meer dan gezellig. Evy is door het Belgische sportmarketingbedrijf Golazo Sports uitgebouwd tot een professioneel product annex bedrijf. De app is al een half miljoen keer gedownload. Golazo probeert sinds vorig jaar de Nederlandse hardloopmarkt te veroveren en heeft Like2Run, dat zondag de Rotterdamse marathon organiseerde, overgenomen. Golazo heeft ook de keten voor sportadvies Energy Lab in handen. En dat is een belangrijke speler in het Evy-imperium: het maakte de app en het benadrukt dat al haar trainingsschema’s wetenschappelijk bewezen effectief zijn.
7. UPS blijft investeren in Europa
De Amerikaanse pakketvervoerder UPS houdt vast aan zijn investeringsplannen in Europa, ook nu door de overname van TNT door FedEx een geduchte nieuwe concurrent ontstaat. Dat zegt topman Frank Sportolari van de Duitse tak van UPS in een dit weekend gepubliceerd interview met Wirtschaftswoche. UPS probeerde eerder zelf TNT over te nemen, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de Europese Commissie. De combinatie zou volgens de concurrentiewaakhond een te grote marktmacht krijgen. Door die mislukte overnamepoging heeft UPS tijd verloren, gaf Sportolari toe. Vorig jaar al kondigde UPS aan in totaal 1 miljard euro te willen investeren in uitbreiding van zijn Europese netwerk. Er komen nieuwe sorteercentra en op- en afhaalpunten voor pakketjes. De nieuwe situatie die ontstaat na een eventuele overname van TNT door FedEx verandert daar niets aan, zei de topman.
8. Chinese export onverwacht sterk gedaald
De export van China is in maart met 14,6 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder, terwijl juist op een stijging van de uitvoer was gerekend. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Chinese statistiekbureau. Economen rekenden gemiddeld op een toename van de export van de tweede economie van de wereld met ruim 8 procent. De import ging met meer dan 12 procent omlaag. De zwakke handelscijfers vergroten de zorgen over de afzwakking van de Chinese economie. Woensdag komen cijfers naar buiten over de groei van de economie in het eerste kwartaal. Hier wordt in doorsnee gerekend op een vooruitgang met 7 procent. Dat zou de zwakste groei zijn sinds het eerste kwartaal van 2009.
9. Getal van de dag: 17 miljoen m2 aan kantoorruimte is overbodig
Als je denkt: het is erger dan je denkt, is het nog erger dan je denkt. We hebben het over de overbodige kantoorruimte in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Office Rank dat vandaag wordt gepubliceerd. Het bedrijf dat vastgoeddata verzamelt, schat dat het overschot een marktwaarde vertegenwoordigt van 22 miljard. Het aantal overbodige aantal ligt dus veel hoger dan het leegstandcijfer van 8,5 vierkante meter, omdat het bedrijf ook de verborgen leegstand meerekent. Veel bedrijven huren momenteel meer dan zo nodig hebben, onder andere door de economische crisis, het nieuwe werken en de digitalisering van de archieven.
10. Koffieautomaat: Slimme bril bij Mini
Google liet eerder dit jaar weten te stoppen met de productie van de eerste smart-bril, en nu blijkt dat Mini een slimme bril te hebben ontwikkeld met veel toepassingen voor de autorijder. De bril zit nog in de ontwikkelingsfase maar een prototype wordt al getoond op de Auto Shanghai Show. BMW, moeder van Mini, spreekt over ‘ongekende mogelijkheden’. Zo zou de bril door de auto heen kunnen kijken om zo obstakels op tijd te ontdekken. Bovendien kan het de route naar de auto tonen als deze bijvoorbeeld ergens staat geparkeerd en tijdens een autorit snelheidslimieten en interessante locaties laten oplichten. Volgens Mini wordt informatie altijd net boven het stuurwiel geprojecteerd, zodat het zicht op het verkeer onbelemmerd is.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.