Plus: Shell gaat historisch diep boren, Ferrari wil exclusiever, Facebook wil Waze en betalen voor YouTube.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Sony boekt voor het eerst in vijf jaar winst
Voor het eerst in vijf jaar is het elektronicagigant Sony gelukt met een jaar af te sluiten met winst. Het bedrijf behaalde een operationele winst van 230,1 miljard yen (17,1 miljard euro) tegen een verlies van 67,3 miljard yen (518 miljoen euro). De nettowinst kwam uit op 43 miljard yen (331 miljoen euro). Het bedrijf haalde zijn voordeel uit de zwakke koers van de yen en uit de verkoop van bezittingen.
2. Shell gaat historisch diep boren
Oliegigant Shell gaat een olie- en gasfaciliteit van 3 kilometer diep boren in de Golf van Mexico. Ze doen dit om aan de groeiende vraag naar olie uit de Verenigde Staten te kunnen voldoen. Het is voor het eerst dat een olieconcern zo diep wil gaan boren. Het bedrijf ontdekte de oliebron voor het eerst in 2005. Het is de bedoeling dat er in de eerste fase dagelijks 50.000 vaten naar boven worden gehaald.
3. AkzoNobel gaat samenwerken met Solazyme
Chemieconcern AkzoNobel heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse Solazyme. De bedrijven willen op maat gemaakte olie gaan ontwikkelen en beginnen waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar met de productontwikkeling. De nieuwe olie moeten van aardolie afgeleidde stoffen gaan verbeteren of vervangen.
4. Gerucht: Facebook werkt aan grote overname
Facebook zou volgens bepaalde media van plan zijn het Israëlische sattelietnavigatiebedrijf Waze over te nemen voor 800 miljoen tot miljard dollar. Het zou de op een na grootste overname voor de sociaalnetwerksite zijn. De grootste was die van fotodienst Instagram voor 1 miljard dollar. Waze gebruikt signalen van smartphones van leden, waarmee het vervolgens kaart- en verkeersinformatie genereert.
5. YouTube komt met betaalkanalen
Videowebsite YouTube introduceert binnenkort 30 betaalkanalen waarop professionelere filmpjes te zien zullen zijn. Op deze manier probeert de website de concurrentie aan te gaan met videostreamservice Netflix. De abonnementen gaan ongeveer 3 dollar per kanaal kosten. Het is de bedoeling dat er op korte termijn veel meer kanalen bij komen.
6. Tesla meer waard dan Fiat
De beurswaarde van elektrische autobouwer Tesla kwam donderdag op 8 miljard dollar, daarmee stoven ze de 7,8 miljard dollar van concurrent Fiat voorbij. Het is ook voor het eerst dat het bedrijf winst maakt. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam het nettoinkomen op 11,2 miljoen dollar, tegenover een verlies van 89,9 miljoen dollar van een jaar eerder.
7. Groupon ziet omzet toenemen
Het Amerikaanse internetbedrijf Groupon zag zijn omzet met 42,1 miljoen dollar toenemen naar 601,4 miljoen dollar. De stijging is vooral te denken aan de grotere vraag naar 'coupons' in Noord-Amerika. Het nettoverlies zakte van 11,7 naar 4 miljoen dollar. Groupon ging in 2011 naar de beurs, toen bestond het bedrijf pas drie jaar.
8. Ferrari wil exclusiever zijn
Sportwagenfabrikant Ferrari wil minder auto's gaan verkopen om de exclusiviteit van het merk te behouden. Vorig jaar beleefde het bedrijf het beste jaar in haar geschiedenis en verkocht het een recordaantal van ruim 7300 auto's. Voor dit jaar wil de fabrikant echter niet meer dan 7000 sportwagens op de markt brengen, zodat ze zich beter kunnen gaan richten op de specifieke wensen van de klant.
9. Getal van de dag: 17.600 kilometer
Vliegtuigfabrikant Boeing werkt aan een vliegtuig dat in één keer 17.600 kilometer kan afleggen, zonder tussenstop. Dat is 4000 kilometer meer dan de huidige topvliegtuigen. Het vliegtuig zou kunnen worden ingezet bij de langste routes ter wereld. De plannen hebben zowel voor- als nadelen voor vliegtuigmaatschappijen. Er kunnen hogere prijzen gevraagd worden voor tickets, maar er moet meer bemanning worden ingezet en er moet meer gewicht meegezeuld worden.
10. De koffieautomaat: Een masker dat je superkrachten geeft
Studenten aan een school in Engeland hebben twee maskers ontwikkeld die mensen superzicht en -gehoor kunnen geven. Het eerste prototype bedekt je oren en maakt gebruik van een gerichtte microfoon, waardoor je alleen hoort wat je wil horen, zonder verdere achtergrondgeluiden. Het andere prototype bedekt je ogen. Een kleine camera maakt beelden die bewerkt worden door een computer en weer terug naar de ontvanger gestuurd worden.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.