Toekomst arbeidsmarkt vastgelegd in akkoord, ING en ABN nog steeds A+ en cyberaanvallen kunnen gekocht worden op internet.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Kabinet komt tot akkoord voor toekomst arbeidsmarkt
Het kabinet heeft een definitief sociaal akoord gesloten voor de arbeidsmarkt, waarmee ze het bezuinigingspakket van 4,5 miljard voor 2014 volledig schrappen. Enkele punten uit het akkoord: het ontslagrecht wordt aangepakt. De UWV-route blijft gehandhaafd voor ontslag om economische reden of bij arbeidsongeschiktheid. De fiscale regeling voor pensioenopbouw wordt met 0,4 procent verlaagd. Het quotum voor arbeidsgehandicapten wordt geschrapt. Lees hier een volledig overzicht met de belangrijkste punten. Minister Dijsselbloem liet weten het akkoord een belangrijke doorbraak te vinden en is blij dat er nu duidelijkheid is.
2. BAM en Siemens tekenen contract van 250 miljoen euro
Bouwbedrijf BAM tekent samen met technologieconcern Siemens een raamcontract voor de bouw van vijf transformatorstations in Schotland. BAM meldt dat de potentiele contractwaarde 250 miljoen euro is. De werkzaamheden beginnen dit jaar en duren een periode van vijf jaar. De opdracht is onderdeel van een verbetering aan de transportinfrastructuur om verdere ontwikkeling van on- en offshore windmolenparken mogelijk te maken.
3. Kredietratings ABN Amro en ING nog steeds A+
Fitch Ratings handhaaft de kredietbeoordelingen van ING en ABN Amro op A+ met een negatief vooruitzicht. De slechte economische omstandigheden, de stijgende werkloosheid en het groeiende aantal faillisementen vormen volgens de kredietbeoordeelaar bedreigingen. ABN zou hierdoor harder getroffen kunnen worden dan ING, omdat ABN afhankelijker is van de Nederlandse markt. De kredietwaardigheid van de banken wordt volgens Fitch gesteund doordat ze in noodgevallen kunnen terugvallen op de staat.
4. Schiphol wederom beste luchthaven Europa
Schiphol is voor de tweede keer door reizigers benoemd tot beste luchthaven van Europa. Op de wereldranglijst van de World Airport Award staat de Amsterdamse luchthaven op de derde plaats. Schiphol wordt door reizigers als 'overzichtelijk en efficiënt' bestempeld. Bovendien wordt de grote verscheidenheid aan voorzieningen geprezen.
5. Ceo Gary Kovacs weg bij Mozilla
Ceo Gary Kovacs van non-profitorganisatie Mozilla stapt later dit jaar op. Reden is dat hij iets 'commercieels' wil gaan doen. Mozilla is de motor achter de Firefoxbrowser. De Amerikaan vindt dat het bedrijf klaar is voor de toekomst, daarmee doelt hij op de vooruitgang die het bedrijf heeft gemaakt met Firefox OS. Jay Sullivan wordt de nieuwe coo van het internetbedrijf. Kovacs was sinds 2010 directeur van Mozilla, er wordt op dit moment nog naar vervanging gezocht.
6. Winst Blokker Holding sterk gekelderd
Winkelbedrijf Blokker Holding, bekend van Blokker, Xenos, Marskramer en Intertoys, zag vorig jaar zijn nettowinst met ongeveer een derde dalen naar 86 miljoen euro. De omzet daalde ruim 100 miljoen euro en kwam daarmee op 2,6 miljard euro. Redenen zijn volgens het bedrijf onzekerheid onder consumenten en de verhoging van de btw. Ook problemen op de huizenmarkt zorgden ervoor dat de meubelwinkels van de onderneming het moeilijk kregen.
7. Werkgevers betalen duizenden euro's te veel aan premies
Door fouten in de salarisadminstratie betaalt bijna de helft van de grote werkgevers duizenden euro's te veel aan sociale-verzekeringspremies. Onderzoeksbedrijf AON onderzocht de administraties van 100 bedrijven. Bedrijven met meer dan 250 werknemers betaalden tussen 2009 en 2012 soms wel 600.000 euro te veel. Oorzaken zijn dat wet- of regelgeving niet goed, of niet, wordt toegepast en software die niet up-to-date is.
8. Siemens schrapt meer dan 3000 banen
Het Duitse Siemens schrapt meer dan 3000 banen uit zijn industriedivisie. Het concern wil tegen het einde van 2014 6 miljard besparen, 1,1 miljard moet komen uit de industriedivisie. Er worden onder meer twee fabrieken in Duitsland en een in Pakistan gesloten. Vorig jaar kondigde het bedrijf al aan dat er in Duitsland ongeveer 1100 banen verloren zouden gaan.
9. Getal van de dag: 50
Als iedereen pint, verdienen we volgens De Nederlandsche Bank al snel 50 euro per gezin per jaar. Banken en winkeliers hadden de afgelopen jaren steeds minder kosten aan hun betalingsverkeer. De consument profiteert hiervan, omdat deze uitgaves aan hen worden doorberekend. De kosten daalden de afgelopen jaren met 9 procent naar 2,4 miljard euro. De belangrijkste reden voor de kostendaling is het feit dat het aantal pintransacties toegenomen is. In 2009 kostte een pinbetaling 32 cent, dat is 7 cent minder dan betalingen met contant geld.
10. De koffieautomaat: 'Doe mij maar een uur aan DDoS-aanvallen'
Volgens dagblad Trouw zijn de DDoS-aanvallen waar ING de afgelopen dagen herhaaldelijk last van had gewoon te koop op het internet. De cyberaanvallen zijn te koop per uur. Net als bij kiloknallers geldt: hoe groter de hoeveelheid computers die mee doet, hoe goedkoper de aanval per computer wordt. Voor degenen die het nog niet weten: bij een DDoS-aanval probeert een leger computers een server plat te leggen door deze te bestoken met een grote hoeveelheid internetverkeer.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.