1. Smeergeld Ericsson mogelijk beland bij IS
Elektronicabedrijf Ericsson heeft mogelijk smeergeld betaald in Irak. Een intern onderzoek heeft ongebruikelijke betalingen aan het licht gebracht in Irak tot in 2018. Het onderzoek, gericht op de periode van 2011 tot 2019, heeft aanwijzingen opgeleverd van mogelijke corruptie, meldt Reuters. Het gaat daarbij om geldoverdrachten aan onbekende ontvangers en betalingen aan leveranciers zonder omschrijving van de geleverde diensten. Ook zouden er betalingen gedaan zijn aan tussenpersonen en zouden alternatieve transportroutes gebruikt zijn, om de douane in Irak te mijden. Enkele routes zouden destijds onder controle hebben gestaan van terreurorganisaties als Islamitische Staat.
2. Werkgevers op vingers getikt om afspraken over werving personeel
Werkgevers hebben niet alleen moeite nieuwe medewerkers te vinden, personeel vasthouden is evengoed een grote uitdaging. Om wegkapen van elkaars personeel te voorkomen, maken sommige werkgevers en werkgeversorganisaties afspraken over het niet werven of in dienst nemen van elkaars personeel, meldt NOS. Die onderlinge afspraak kan niet door de beugel, waarschuwt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) met een verwijzing naar de mededingingsregels. Afspraken over het hoofd van werknemers heen over of en waar iemand werkt zijn gewoonweg verboden.
3. Pensioenfonds voor zorgsector eist klimaatplan van bedrijven
Het op een na grootste pensioenfonds van ons land, Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), blijft beleggen in bedrijven die in fossiele brandstoffen zitten. PFZW treedt daarmee niet in de voetsporen van ambtenarenpensioenfonds ABP, dat vorig jaar aankondigde te stoppen met beleggingen in producenten van olie, gas en kolen. PFZW mikt alleen op ondernemingen die een ‘overtuigende en verifieerbare energietransitie hebben ingezet’ die in lijn is met de klimaatdoelen van Parijs, meldt NU.nl. Activisten hijgen al langer in de nek van het pensioenfonds met een vermogen 278 miljard euro. Zij willen dat PFZW zich inzet voor het klimaat door alle beleggingen in de olie- en gasindustrie terug te trekken.
4. Werkgevers: lonen in pas met inflatie
Werknemers krijgen er dit jaar voldoende salaris bij om de hoge inflatie te compenseren. Dat stelt AWVN. Disclaimer van de werkgeversvereniging: dit geldt voor werknemers die onder een cao vallen. De lonen voor die groep stijgen dit jaar met gemiddeld 3 procent. Ook zouden veel werknemers nog een extraatje van de baas tegemoet kunnen zien, in de vorm van een bonus of een extra trede. AWVN baseert zich op de cao’s die al zijn afgesloten voor dit jaar. Die zijn van toepassing op zo’n 2 miljoen van de in totaal 5,5 miljoen werknemers die onder een cao vallen.
5. Groei Ahold Delhaize hoger dan topman Frans Muller had verwacht
Supermarktconcern Ahold Delhaize boekte vorig jaar een omzet van 75,6 miljard euro. Dat was 3,3 procent meer dan het jaar ervoor, toen het ook al profiteerde van de coronacrisis. Gezien de uitdagingen in de toeleveringsketen en de inflatiedruk waren de resultaten volgens topman Frans Muller beter dan verwacht. De marges blijven dit jaar redelijk op peil, is zijn verwachting. Op de achtergrond is het supermarktbedrijf in conflict met verschillende A-merken over de prijzen van producten. Fabrikanten verhogen vanwege oplopende grondstofprijzen, hogere energiekosten en duurdere verpakkingen hun prijzen en de supermarkten zijn van mening dat producenten er een slaatje uit proberen te slaan. Dat zorgt voor stroeve onderhandelingen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Hoe Randstad profiteert van de extreem krappe arbeidsmarkt
De klus om flexibel personeel te vinden wordt almaar groter, merkt uitzendbedrijf Randstad. Vrijwel alle branches komen enorm moeilijk aan personeel. Het aantal openstaande vacatures is in een jaar tijd bijna verdubbeld naar zo’n 400.000 banen die beschikbaar zijn, blijkt uit een analyse van de Nederlandse arbeidsmarkt door het uitzendbedrijf, waar Trouw over schrijft. De pandemie heeft veel mensen doen besluiten om bij een bedrijf te gaan werken dat niet per se dicht bij huis is gevestigd.
7. Zoom-topic: Cryptoprobeersels grote bedrijven niet zelden pr-ramp
De komeetachtige ontwikkeling van de NFT-handel (van nihil naar vorig jaar 44 miljard dollar) gaat gepaard met verbolgenheid over de zeer speculatieve, ongereguleerde markt. Bedrijven die NFT’s overwegen, kunnen rekenen op woedende reacties, schrijft het FD. Klanten vinden het geldklopperij en hekelen het grote stroomverbruik. En dan zijn er ook nog technische mankementen een te grote populariteit van de NFT’s. Kortom: digitale cryptokunst is niet altijd wat bedrijven ervan verwachten.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates